Anti-anjiyogenez İlaçlar Az Dozda Alındığında Tümörü Büyütüyor

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Mart 23, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerCancer Research UK'in haberine göre önceden mevcut olan küçük damarlardan yeni kan damarlarının oluşmasını engellemeye yarayan ve tümörün büyümesini engelleme amaçlı kullanılan anti-anjiyogenez ilaçlar az dozda alındığında ters etki yaparak tümörün gelişimi destekliyor.

Nature Medicine'de yayınlanan bir araştırmaya göre, Cancer Research UK'in desteklediği bilim adamları anjiyogenez (önceden mevcut olan küçük damarlardan yeni kan damarlarının oluşması) inhibitörleri isimli ilaçların tümorün büyümesini durdurmak yerine desteklediğini ortaya çıkardı.

Bu ilaçlar aslında tümöre giden kanı besleyen maddeleri durdurmaya yarıyor. Bu araştırmanın odaklandığı konu hastalar için henüz kullanılmaya başlanmayan cilengitide isimli bir deneysel anjiyogenez inhibitörü.

AnjiyogenezLondra Üniversitesi Quenn Mary Kanser Enstitüsü ve Beatson Kanser Araştırması Enstitüsü araştırmacıları laboratuvar çalışmalarında az dozda cilengitide'ın beklendiğinin aksina ters etki yaptığına ve kanserin gelişimi arttırdığına dair kanıt buldular.

İngiltere'deki Kanser Araştırma Entitüsü'ne bağlı olan Breakthrough Meme Kanseri Araştırma Merkezi çalışanlarından Dr. Andy Reynolds şöyle diyor : "Çalışmamız cilengitide gibi ilaçların bilinmeyen bir yönünü ortaya çıkardı; yüksek dozda cilengitide anjiyogenezi durdururken, az dozda alındığında tümore giden kanın besin maddelerini harekete geçirirek büyümesini teşvik ediyor. Bu sonuçlar daha önce yapılan erken evredeki klinik deneylerin neden umulan sonucu vermediğini açıklayabilir.

Bu sonuçlardan çıkan bilgileri bizlere bu ilaçları mümkün olduğunca etkili olacak bir biçimde geliştirmemiz için yardım edecek. Gelecekte bu inhibitörleri diğer ilaçlarla birlikte kullarak hastaların bundan sağlayacağı faydayı arttırabiliriz."

Cancer Research UK diretörlerinden Dr. Lesley Walker ise şöyle ekliyor : "İlaçlar vücudun karmaşık sinyal sistemlerini yeniden yönlendirirler. Bazen ilacın dozundaki çok ufak oynamalar ya da ilacın yapısındaki ufak değişimler, etkisinde büyük değişiklikler yaratabilir.

Bu çalışma daha önce hastalarda görülen karmaşık sonuçların açıklanması ve hayal kırıklığı yaratan sonuçların hastaların ilaçtan zarar görmeden fayda sağlayacağı şekilde değiştirilmesi için oldukça önemli.

Sunitinib (Sutent) ve Bevacizumab (Avastin) gibi diğer anti-anjiyogenez ilaçların tedavide doğruluğu kanıtlanmış etkileri var. Ancak bu ilaçların neden bazen başarısız olduklarını da anlamamız gerekiyor. Belki de hepsinin çalışma prensipleri çok benzer."

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Anti-anjiyogenez İlaçlar Az Dozda Alındığında Tümörü Büyütüyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar