Nanoteknoloji ve Gen Terapisiyle Sadece Kanserli Hücreler Hedef Alındı

KanseriTedaviEt.com | Çarşamba, Mart 11, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerCancer Research UK'de dün yayınlanan haberde; nanoteknoloji kullanılarak ilk defa sağlıklı hücrelere dokunmadan sadece kanserli hücrelere gen terapisi uygunlandığı ve başarı sağlandığından bahsediliyor. Gen terapisinin ileride daha da geliştirilerek kemoterapi gibi yan etkisi yüksek tedavilere alternatif olması bekleniyor.

Kanser Araştırması dergisinde online olarak yayınlanan bir çalışmaya göre, Cancer Research UK araştırmacılarının ilk defa geliştirdikleri bir tedaviyle tümörü parçalayabilen genler kanserli hücrelere yerleştirildi.

Araştırmacılar fareler üzerinde nanoteknoloji (Maddeyi atomik ve moleküler seviyede kontrol etme bilimidir. Genel olarak 100 nm ve daha küçük boyutta malzeme ve aygıt geliştirmekle ilgilidir. 1 nm, metrenin milyarda biridir) kullanarak çok küçük parçacıklar halindeki anti-kanser genlerini, sağlık hücrelere zarar vermeden, sadece tümördeki kanseri hücrelere yerleştirmeyi başardılar.

Nanoparçaçıklar halindeki genler kanserli hücreleye yerleştikten sonra, kanserli hücreleri öldürecek olan protein üretimini tetiklediler.

Bu çalışmada hücreler, bu proteini üretmeye zorlandı. Daha sonraki vücut taramalarında, farelerdeki sağlıklı hücrelerin bu tedaviden etkilenmediği görüldü.

Daha önceki çalışmalar, bu çalışmada kullanılar gen terapisi türünün, tümörleri küçülttüğünü ve farelere uygulanana bu tedavinin %80 oranında başarı sağladığını gösteriyordu.

Bu tür teknolojiler özellikle kanseri beyin ve akciğer gibi önemli organlara yayılmış olan ve bu yüzden operasyon geçiremeyecek hastaların tedavisi için kullanılabilir. Bu tür kanseri olan kişilerin hayatta kalma oranları oldukça düşük.

Araştırmacılar bu çalışmayla direk olarak kanserli hücreyi hedef alan bir tedavi geliştirmeyi başardılar ve nanoteknolojinin yayılmacı özellik gösteren kanserlerin tedavisi için geliştirilebileceğini umut ediyorlar.

Cancer Research UK yazarlarından Dr Andreas Schatzlein şöyle diyor : "Gen terapisi güvenli ve etkili bir kanser tedavisi yaratma konusunda büyük bir potansiyel taşıyor. Ancak genleri kanserli hücrelere yerleştirmek bu alandaki en büyük zorluklardan biriydi. İlk defa nanoparçacıklar sadece kanserli hücreleri hedef almayı başardı ve bu gerçekten büyük bir adım.

Gen hücreye yerleştikten sonra kanserli ortamı farkediyor ve harekete geçiyor. Sonuç toksik oluyor, ancak sağlıklı dokuya dokunmadan, sadece hastalıklı hücrelerde.

Bu terapi klinik deneylere katılan kanser hastalarının tedavisi için birkaç yıl boyunca kullanılacağını umuyoruz."

Geneksel kemoterapi vücuttaki kanserden etkilenmiş olan bölgedeki hücreleri rastgele bir şekilde öldürür ve bitkinlik, saç dökülmesi ve bulantı gibi yan etkilere yol açar. Gen terapisinin sadece kanserli hücreleri hedefleyerek daha az yan etkiye yol açması umit ediliyor.

Cancer Research UK direktörlerinden Dr. Lesley Walker şöyle diyor : Bu sonuçlar cesaret verici ve umarız bu yöntem kanser hastalarının tedavisinde kullanılır. Gen terapisi araştırmanın heyecan verici alanlarından biri, ancak kanserli hücrelerdeki genetik değişimi hedef almak şimdiye kadar bizi en zorlayan şey olmuştu. İlk defa bir çözüm sunmayı başardık, bu çok heyecan verici bir haber."

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Nanoteknoloji ve Gen Terapisiyle Sadece Kanserli Hücreler Hedef Alındı

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar