Çok Sıcak Çay Yemek Borusu Kanseri Riskini Artırabilir

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Mart 30, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Yemek Borusu KanseriWebMD'de ve diğer bir çok web sitesinde yayınlanan bu haber bizim gibi sıcak siyah çay içen kişileri özellikle ilgilendiriyor. Habere konu olan araştırma aynen bizdeki gibi siyah çayın günlük olarak tüketildiği İran'da yapılmış. Çok sıcak içilen çay, yemek borusu hücrelerine zarar vererek yemek borusu kanserine sebep olabilir

Sıcak veya çok sıcak çay içmek, yemek borusu kanserinin özellikle bir türüne sebep olabilir.

Haber British Medical Journal dergisinin online sayısında yayınlandı.

Araştırmacılar bir yemek borusu kanseri çeşidi olan özellikle de skuamöz hücreli karsinoma (esophageal squamous cell carcinoma) çok görüldüğü İran'daki Golestan bölgesindeki çay tiryakileriyle çalıştılar.

Skuamöz hücreli karsinoma dünyada en sık rastlanan yemek borusu kanseridir. Ancak bu kanser çeşidi yemek borusu adenokarsinomu gibi Batı Avrupa'da yükselişte değil.

Araştırmacılar İran'daki çay tiryakileriyle çalışmasının sebebi, bu bölgede yaşayan hemen herkesin hergün çay içmesi ve yemek borusu kanserinin risk faktörlerinden olan tütün ve alkol içiminin bu bölgede yaygın olmaması.

Çay ne kadar sıcaksa, risk o kadar fazla

Çok Sıcak Çay Yemek Borusu Kanseri Riskini ArtırabilirIran'da yapılan çay araştırmasını Tahran Üniversitesi Tıp Bölümü'nde görevli olan Farhad Islami'nin de yer aldığı bir ekip yürüttü.

Araştırmacılar skuamöz hücreli karsinoma hastası olan 300 kişiyle ve benzer geçmişe sahip 571 sağlıklı kişiyle görüştüler.

Katılımcılar, çayı ne kadar sıcak içtiklerini de ve çayın ne kadar süre demlendiğini de içeren çay içme alışkanlıklarıyla ilgili sorulara cevap verdiler.

Neredeyse tüm katılımcılar (yüzde 98) hergün siyah çay içtiklerini belirttiler.

Yemek borusu kanseri, çok sıcak çay içenlerde sıcak veya ılık çay içenlere göre 8 kat fazla görülüyor. Benzer karşılaştırma sıcak çay içenlerde de görülüyor. Sıcak çay içenlerin yemek borusu kanserine yakalanma ihtimali ılık içenlere göre 2 kat daha fazla.

Bulgular diğer risk faktörlerine bağlı değil. Ancak "sıcak" kavramı kişiden kişiye değişiyor. Bazılarının sıcak olaran nitelediği çay kimine göre ılık olabilir.

Bu yüzden Islami'nin ekibi yerel halktan 48.000 kişinin verileri inceledi. Bu kişilerin tercih ettikleri çay sıcaklığı dijital termometrelerle ölçüldü.

Bulgulara göre katılımcıların yüzde 39'u 60 derecenin altını tercih ediyor. Diğer yüzde 39'luk kısım 60-64 derece arasını seviyor. Yüzde 22'lik kısım için 65 derece veya üstünde bir sıcaklığı tercih ediyor.

Soğutma süresi

Bu tip gözleme dayalı çalışmalar sebep ve sonuç ilişkisini kanıtlamıyor. Yani sıcak ve çok sıcak çayın, ya da herhangi bir sıcak içeceğin yemek borusu kanserine sebep olduğu kesin degil.

Ancak sıcak içeceklerle yemek borusu kanseri riski arasındaki olası ilişki yeni değil.

Amerikan Kanser Derneği başkan yardımcılarından Dr. Michael Thun şöyle diyor : "Güney Amerika'da, özellikle de Arjantin'de neredeyse kaynama derecesinde ve metal bir kaşıkla içilen bir çeşit çayla yemek borusu kanseri arasında çok sağlam bir ilişki var. Aslında sorun çay değil, çok sıcak içmeye bağlı oluşan kronik yanma."

Islami'nin ekibi ayrıca çok sıcak içilen içeceklerin yemek borusu hücrelerine zarar vererek kanserin oluşumunu destekleyebileceğini belirtiyorlar.

Çalışma ile beraber yayınlanan bir makalede, Islami'nin çalışmasının şimdiye kadar bu teoriyi savunanan ve eşsiz bir tespiti olan "en zorlayıcı test" olduğu, bulguların klinikerlerin ve araştırmacıların diğer birçok tespitine uyduğu belirtiliyor.

Avustralya'daki Queensland Tıbbi Araştırma Enstitüsü doktorlarından David Whiteman sonuçların çalışmanın tekrar edilerek bulguların tekrarlanması gerektiğini ancak sıcak içecekleri bir süre soğumaya bırakmanın iyi bir fikir olduğunu düşünüyor.

Whitehead şöyle diyor : "Yeni demlenmiş bir bardak çayı içmeden önce en az 4 dakika beklemenin, ya da daha genel olarak yiyecek ve içecekleri yutmadan önce biraz soğumalarını beklemenin olumsuz sonuçlara yol açacağını düşünmek oldukça zor."

Whitehead ayrıca Islami'nin bulgularının bir alarm niteliğinde olmadığını ve halkın çay içme ritueli için duyduğu heyecanını düşürmemesi gerektiğini ekliyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Çok Sıcak Çay Yemek Borusu Kanseri Riskini Artırabilir

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar