Günde Bir Kadeh Şarap, Yemek Borusu Kanserini Önleyebilir

KanseriTedaviEt.com | Salı, Mart 03, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Yemek Borusu KanseriAncak yeni yapılan üç araştırma, şarap içenlerin içmeyenlere oranla yemek borusu kanserine yakalanma şanslarının daha az olduğunu gösteriyor. Uzmanların hemfikir olduğu nokta ise kansere karşı koruyan şeyin şarabın antioksidan özelliği olduğu.

Araştırmalar makul şarap tüketiminin yemek borusu kanserini riskini azalttığını gösteriyor

Yeni yapılan bir araştırma, şarap içenlerin Birleşik Devletler'deki en ölümcül ve en hızlı yayılan kanserlerden biri olan yemek borusu kanserine yakalanma risklerinin daha az olduğunu gösteriyor.

Yemek borusu kanseri oranları son yıllarda üç haneli sayılara ulaştı. Bunun sebebi asit reflüsüne (asit içeren gastrik sıvıların mideden yemek borusuna gittiği bir durum) bağlı olan gelişen ve yemek borusu kanserinin bir alt türü olan yemek borusu adenokarsinomunda (esophageal adenocarcinoma) görülen %500'lük artış.

Aşırı alkol tüketimi ayrıca başka bir yemek borusu kanseri türü olan skuamöz hücreli yemek borusu kanserinin
de (esophageal squamous cell carcinoma) bilinen risk faktörlerinden biri.

Ancak yeni yayınlanan üç çalışmadaki bulgulara göre makul oranda içilen şarap, yemek borusu adenokarsinomuna ve yemek borusu kanserine yol açan Barrett Özofagusu'na (reflü zemininde, yemek borusu hücrelerinin sürekli asitle karşılaşmaktan yorulup, şekil değiştirmesine) karşı koruyabilir.

Her üç araştırma da Gastroenteroloji Dergisi'nin Mart sayısında yayınlandı.

Şarap ve Barrett Özofagusu

Kaiser Permanante Araştırma Bölümü'ndeki araştırmacıların hazırladığı bir rapora göre günde bir kadeh şarap Barrett Özofagusu riskini %56 oranında azaltıyor.

Amerika nüfusunun yaklaşık %5'inde Barrett Özofagusu olduğu tahmin ediliyor, ancak çoğu kişiye halen teşhis konulmuş değil. Bu hastalığı olan kişilerin yemek borusu adenokarsinomuna yakalanma ihtimali diğer kişilere 30 ila 40 kat daha fazla.

Kaliforniya'da yapılan bu araştırma, şimdiye kadar alkol tüketimi ve bunun kanserle ilgisi hakkında yapılan en büyük araştırma özelliğini taşıyor.

Araştırmacılar bu büyük deney için alkol tüketimiyle ilgili oldukça detayları ve katılımcılar tarafından rapor edilen verileri topladılar. Çalışmaya, 2002 ve 2005 yılları arasında Barrett Özofagusu hastası 320 kişi, Barrett Özofagusu olmayan ancak yemek borusu reflüsü (GERD) hastası olan 316 kişi ve Barrett veya GERD hastası olmayan 317 kişi katıldı.

Barrett'in diğer risk faktörlerini kontrol altına aldıktan sonra bile makul miktarda içilen şarabın koruyucu özelliği olduğu görüldü.

Kaiser Permanante gastroenterolojistlerinden Dr. Douglas A. Corley şöyle diyor : "Alkol tüketimi ve Barrett Özofagusu arasında bir bağlantı bulamadık, ancak şarap içenlerin Barrett'e yakalanma şansı daha düşük."

Diğer Araştırmalar, Benzer Bulgular

İkinci bir araştırmada Avustralya'daki araştırmacılar her iki yemek borusu kanserine sahip hastaların alkol içme alışkanlıklarını incelediler.

Araştırmacılar aşağıdaki bulgulara ulaştı :

* Beklendiği gibi aşırı alkol tüketimi skuamöz hücreli yemek borusu kanseri riskiyle birebir ilişkili.

* Tüketilen alkol miktarı ve yemek borusu adenokarsinomu arasında bir ilişki görülmedi.

* Makul miktarda şarap içmek (günde en fazla bir kadeh) hiç şarap içmeyenlere göre her iki kansere de yakalanma riski azaltıyor.

Üçüncü araştırmada ise araç Kuzey İrlanda, Belfast'taki araştırmacılar alkol tüketiminin GERD kaynaklı özofajitis (yemek borusunun özellikle ilaçlara ve radyasyona bağlı iltihabı), Barrett Özofagusu ve yemek borusu adenokarsinomu arasındaki ilişkisi incelediler.

Araştırmacılar erişkin yaşların başlarında içilen alkollun bu üç hastalığa yakalanma riskini artırdığına dair bir bağ bulamadılar.

Çıkan bulgular ise şarabın yemek borusu reflüsü, Barrett Özofagusu ve yemek borusu adenokarsinomu riskini azalttığını gösteriyor.

Sebep Alkol mü ?

Henüz bir kanıt olmamasına rağmen araştırmalar gösteriyorki, günde bir kadeh şarap Barrett Özofagusu ve yemek borusu adenokarsinomu riskini azaltıyor.

Dr. Douglas A. Corley şöyle diyor : "Eğer şarabın koruyucu bir özelliği varsa da bu özellik alkolden gelmiyor. Şarap çok güçlü bir antioksidan ve diğer araştırmalar da göstermiştir ki antioksidan oranı yüksek olan mevye ve sebzeleri tüketen kişilerin Barrett Özofagusu ve yemek borusu adenokarsinomuna yakalanma ihtimali daha azdır."

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar da, antioksidanların yemek borucu iltihaplarına karşı koruyucu özelliği olduğunu göstermiştir.

Daha cevaplanmamış birçok soru olmasından dolayı Corley, günde bir şarap içmenin yemek borusu kanserine karşı koruduğunu söylemek için henüz erken olduğunu düşünüyor.

Corley "şu noktada en iyisi alkolün Barrett Özofagusu ve yemek borusu adenokarsinomu için bir risk faktörü olmadığını söylemek" diye vurguluyor.

Kansas Üniversitesi'nde Barrett üzerine araştırmalar yapan Dr. Prateek Sharma da bu görüşe katılıyor ve ekliyor : "Şarap içen insanların daha sağlıklı bir hayat tarzı olabilir. Bu kişiler daha fazla sebze meyve tüketiyor olabilir ve daha az yağ içeren yiyeceklerler besleniyor olabilirler. Ama isteyeceğimiz son şey insanların kanseri önlemek için şarap içmeye başlamalarıdır.

Sharma ayrıca yemek borusu adenokarsinomunun Amerika'da şu anda en hızlı yayılan kanser olsa da, halen göreceli olarak az görüldüğünü belirtiyor : "Amerika'da her sene 15.000 kişiye yemek borusu kanseri teşhisi konuyor. Oysa her sene 150.000 kişi kolon kanserine yakalanıyor."

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Günde Bir Kadeh Şarap, Yemek Borusu Kanserini Önleyebilir

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar