HPV`nin Kansere Nasıl Yol Açtığıyla İlgili Yeni İpuçları Bulundu

KanseriTedaviEt.com | Çarşamba, Mart 04, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Rahim Ağzı Kanseri2008'deki kanserle ilgili önemli gelişmelerden bahsettiğim yazımda HPV (human papilloma virus) aşısının rahim ağzı kanserini önleyebileceğinden bahsetmiştim. Aşı olmadıysanız ve HPV'ye yakalandıysanız, yapılan tedaviler yanlızca görünen lezyonları ortadan kaldırıyor. HPV enfeksiyonu kronik seyrediyor ve kitleler ortadan tümüyle kalksa da hücrelerin içinde gizli bir şekilde yaşamını sürdüren virüsler sayesinde bulaştırıcılık devam ediyor. Ulusan Kanser Enstitüsü'nin yeni araştırması rahim ağzı da haricinde farklı birçok kansere de sebep olan HPV'nin tedavisi için önemli ipuçları veriyor.

Yeni yapılan bir araştırma ilk defa, rahim ağzı ve diğer farklı kanserlere yol açan HPV enfeksiyonunun, microRNA 34a ya da miR-34a olarak adlandırılan küçük monokataner bir RNA'nın üretilmesini engellediğini gösteriyor. Daha önce yapılan araştırmalar mikroRNA'ların hücreleri düzenlenemede önemli bir rolü olduğunu gösterdiği için, bu yeni bulgu HPV kaynaklı kanseri anlayabilmek ve HPV'ye karşı gerekli tedavileri geliştilebilmek için yeni bir umut olabilir. Şu an için böyle bir tedavi bulunmuyor. RNA Dergisi'nin Nisan sayısında yayınlanacak olan bu araştırma Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün bir parçası olan Ulusal Kanser Enstitüsü araştırmacıları tarafından yürütüldü.

HPV, rahim ağzı kanserinin yanında penil, anal ve vajinal kanserlerin de ana sebeplerinden biri. HPV, hücresel tümorleri yokeden bir protein olan p53'ü etkisiz hale getirerek tümörün doğal olarak oluşmasını engelleyen etmenleri ortadan kaldırıyor. p53 proteini, hücre döngüsünü kontrol eden diğer genleri düzenliyor, hürcelerdeki zarar görmüş DNA'ları onarıyor ve aşırı bir zarar görme olursa hücre ölümünü gerçekleştiriyor. Bu protein ayrıca miR-34a'yı da içeren bir mikroRNA grubununun oluşumunu da canlandırıyor.

MikroRNA'lar, haberci bir RNA molekülüne bağlanarak ve bu moleküllerin normal fonksiyonlarını engelleyerek, protein oluşumunu düzenliyorlar. MikroRNA genlerinin görevini yerine getirememesi veya anormal şekilde oluşması birçok kanser çeşidine sebep oluyor. Ancak halen mikroRNA'ların anormal oluşumunun kanserin ortaya çıkmasında ne gibi bir rol oynadığı hakkında çok az şey biliniyor.

Dr. Zhi-Ming Zheng liderleğinzdeki araştırma ekibi önce rahim ağzı kanserli ve normal hücrelerdeki mikroRNA seviyesini karşılaştırdılar ve rahim ağzı kanserli hücrelerdeki mikroRNA seviyelerinin normal hücrelere göre çok daha düşük olduğunu buldular.

HPV enfeksiyonunun ilk evreleri boyunca virüs, E6 olarak bilinen bir protein üretiyor. E6 proteininin HPV enfeksiyonu sırasında miR-34a oluşumunu engelleme mekanizmasını anlayabilmek için araştırmacılar RNA Engellemesi (RNA interference) diye bilinen bir yöntem kullandılar. Bu yöntem belirli genlerin devre dışı bırakılmasına ve hücre aktivitesinin sonradan ortaya çıkan etkilerinin gözlemlenmesine izin veriyor. Ekip, laboratuvarda E6 oluşumu engellenen rahim ağzı kanserli hücrelerin, p53 proteini ve miR-34a oluşumunu arttırdığını buldu. miR-34a'ların çoğunluğu hücre bölünmesinin ilk evrelerinde ortaya çıktı. Araştırmacılar ayrıca, miR-34a oluşumunun hücre büyümesini engellediğini ve hücre ölümüne yol açtığını gözlemlediler ve bunun da mikRNA'ların tümörün engellenmesinde bir rolü olduğu anlamına geldiğini ifade ettiler.

Zheng şöyle diyor : "Bu çalışma tümör virüslerinin, mikroRNA oluşumunun düzenlenmesini etkilediğini gösteren ilk kanıttır. Elimizdeki veriler, HPV'ye ek olarak diğer tümör virüslerinin de, virüs kaynaklı kanserlerde anormal mikroRNA oluşumlarına katkıda bulunduğunu gösteriyor."

Zheng'in ekibi, hangi mikroRNA oluşumlarının tümör oluşumuna sebep olduğunu anlayabilmek için, miR-34a'nın HPV enfeksiyonlu hürcelerde nereye saldırdığını tespit etmeye çalışıyor. Buna ek olarak hücre büyümesinde normal olarak ortaya çıkan ancak HPV enfeksiyonu sırasında oluşumları anormal seviyelere yükselen diğer mikroRNA'lar üzerinde de çalışıyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - HPV`nin Kansere Nasıl Yol Açtığıyla İlgili Yeni İpuçları Bulundu

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar