Avrupa`da Kanseri Yenenlerin Sayısı Artıyor

KanseriTedaviEt.com | Cuma, Mart 27, 2009 | 2 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerCancer Research UK'in haberine göre, EUROCARE-4 isimli çalışma grubun sonra raporu, ülkeden ülkeye çok farklılık gösterdese de Avrupa'da kanseri yenen kişilerin sayısında bir artış olduğunu ortaya koyuyor. Kanser taramaları ve erken teşhis, bu artıştaki önemli etkenlerden.

EUROCARE-4 çalışma grubunun araştırmalarına göre Avrupa'da kanseri yenen kişilerin sayısı artıyor.

1990'dan beri yürütülen bu araştırma Avrupa'da kanseri yenen kişilerle ilgili en geniş kapsamlı epidemiolojik çalışma. Araştırmadan çıkan en son rapor, 23 Avrupa ülkesinden 13.500.000'den fazla kanser hastasının verilerini içeriyor.

1988 ve 1990 yılları arasında, ve daha sonra tekrar 1997 ve 1999 yıllarında yapılan kanser hastalarının analizi, kanseri iyileşen ve daha sonra normal insanlar gibi yaşamaya devam eden kişilerin sayısında bir artış olduğunu gösteriyor.

Örneğin bu süre içinde bağırsak kanserinden kurtulan kişilerin oranı yüzde 42'den yüzde 49'a yükseldi.

Buna benzer olarak akciğer ve mide kanserindeki iyileşme oranları yüzde 6'dan yüzde 8'e ve yüzden 15'ten yüzde 18'e yükseldi.

İtalya'daki Ulusal Epidemioloji, Gözetim ve Sağlık merkezi doktorlarından Riccardo Capocaccia şöyle diyor : "1998'den 1990'a ve 1990'dan 1997'ye kadarki sürede Avrupalı akciğer, mide ve kalın bağırsak kanseri olan hastaların iyileşme oranındaki artış oldukça kayda değer."

Avrupa Kanser Dergisi'nin özel bir sayısının konuk yazarlarından Dr Capocaccia ise şöyle ekliyor : "Bu oran 'lead time' denen erken teşhis süresini içermiyor. Yani bu trendler kanser tedavisindeki gerçek süreçleri ortaya koyuyor. "

Çalışma ayrıca meme kanserini yenen kadınların oranının, meme kanseri taramasıyla olan bağlantısını da açıklıyor. Örneğin Batı Avrupa ülkelerindeki meme kanseri iyeşme oranları Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovenya'ya göre yüzde 10 daha fazla.

Dr Capocaccia şöyle diyor : "Bu farkın bir bölümü 90'ların ortalarında bazı Batı Avrupa ülkelerinde meme kanser taramasına başlanmasıyla ilişkilendiriliyor. Eğer bu doğruysa, şöyle bir çıkarım yapılabilir : Erken teşhis meme kanseri hastası kadınların hayatını kurtarıyorsa, bu hastalığın daha tedavi edilebilir olduğu anlamına gelir."

Buna karşın değişik ülkelerde kanseri yenen kişilerin oranlarında oldukça farklı rakamlar karşımıza çıkıyor. İzlanda en iyi iyileşme oranı olan yüzde 47'yle erkeklerde birinci sıradayken, Fransa yüzde 58.6'yla kadınlardaki iyileşme oranında birinci sırada bulunuyor.

Polonya'da ise erkeklerin sadece yüzde 21.3'ü ve kadınların da yüzde 38'i kanseri yenebilmiş.

Avrupa Kanser Organizasyonu başkanı Prof. Alexander Eggermont Avrupa'daki hayatta kalma oranıyla ilgili olara şunları söylüyor :

"İyi haber birçok kanser türü için hayatta kalma oranının 1980 ve 1990'larda artış olması. Ülkeler arasında büyük farklılıklar var. Ancak hayatta kalma oranlarındaki büyük artışların çoğunluğu, hayatta kalma oranın ilk zamanlarda düşük olduğu ülkelerde gerçekleşmiş. Bu da Avrupa genelindeki oranlardaki farklılığı etkilemiş."

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Avrupa`da Kanseri Yenenlerin Sayısı Artıyor

Blog Widget by LinkWithin

2 yorum

  1. mehmet bengü // 28 Mart 2009 15:12:00 GMT+2  

    merhaba deniz bey, ceyrekyarimtam.com'daki yorumunuz için teşekkür ederim. çok güzel bir site yapmışsınız. başarılarınızın devamını dilerim...

  2. Mehmet Karaca // 31 Mart 2009 18:15:00 GMT+3  

    Sevgili Deniz. mehmet.com'daki yorumunuz nedeniyle siteni buldum ve çok iyi bir iş çıkardığını düşünüyorum. Başarılarının devamını dilerim. Bu çizgiyi bozma.

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar