Çocuklarda En Sık Görülen Beyin Tümöründe 8 Gen Değişime Uğruyor

KanseriTedaviEt.com | Perşembe, Mart 12, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Beyin KanseriCancer Research UK'in bugün yayınlanan habere göre Kanadalı araştırmacılar genellikler çocuklarda görülen bir beyin tümörünün gelişimi sırasında genetik olarak değişime uğrayan 8 tane gen tespit ettiler. Bulgular hastalığın tespiti ve tedavisine yeni yaklaşımlar getirebilir.

Kanadalı bilim adamları çocuk yaşlarda en sık rastlanan medülloblastom (medulloblastoma) isimli beyin tümorününü gelişimi sırasında 8 tane genin değişime uğradığını tespit ettiler.

Araştırmada sonuçları Nature Genetics dergisinde yayınlandı. Kanada Kanser Derneği Araştırma Enstitüsü direktörü Dr. Christine Williams'a göre bu bulgular oldukça ümit verici.

Araştırmacılar bozuk genleri farklı ülkelerden 200 çocuğa ait tümör örneğini analiz ettikten sonra teşhis ettiler.

Bu çalışmada tespit edilen değişime uğramış genlerin hiçbirinin daha önce kanserle ilişkili olabileceğinden şüphelenilmemişti.

Dr Williams bu keşfin daha iyi ve daha hedefli tedavilere öncülük edeceğini ve hayatta kalma oranını arttırarak daha az yan etki yaratacağını belirtiyor.

Kanada Kanser Derneği'ne bağlı Toronto Hasta Çocuklar Hastanesi'nde görevli pediatrik beyin cerrahı ve araştırmacı Dr. Michael Taylor'in açıklaması ise şöyle : "Bizim düşüncemize göre bu genler normal işlevlerini getirdiklerinde asıl rolleri, beyine zamanı geldiğinde büyümeyi durdurmasına söyleyen proteinleri üretmek. Ancak bu genler genetik olarak değişime uğradığında, beyin kansere doğru giden kontrol dışı büyümeye devam edebilir."

Dr. Taylor bilim adamlarının zaten bu tip proteinleri hedef alan ilaçlar üzerinde çalıştıklarını da ekliyor : "Ümidimiz bu tip ilaçlardan bazılarının medülloblastom tedavisinde etkili bir biçimde kullanılması."

Cancer Research UK yöneticisi Henry Scowcroft şöyle diyor : "Bu bulgular medülloblastomun sebeplerini anlamak için bizi bir adım öteye taşıyor. Umuyoruz ki bu deneyim bir gün yeni tedavilerin geliştirilmesine ve doktorların bu hastalığa yakalanma riski olan çocukları tespit etmesine yardımcı olacak."

Medülloblastom çocuklarda en sık rastlanan beyin tümörü. Her yıl İngiltere'de 0-14 yaş arası çocuklarda ortalama 51 medülloblastom vakası görülüyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Çocuklarda En Sık Görülen Beyin Tümöründe 8 Gen Değişime Uğruyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar