Sağlıklı Yaşam, Kalın Bağırsak Kanserini Dörtte Bir Oranında Önleyebilir

KanseriTedaviEt.com | Çarşamba, Mart 18, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Kalın Bağırsak KanseriCancer Research UK'in 16.03.2009 tarihli haberine göre egzersiz, sağlıklı beslenme ve makul alkol tüketimini içeren sağlıklı bir yaşam tarzı 2024 yılında görülecek olan kalın bağırsak kanseri vakalarını dörtte bir oranında azaltabilir.

Cancer Research UK'in yeni bir raporunda yer alan tahminlerine göre sağlıklı bir yaşam 2024 yılında 12.000 kalın bağırsak kanseri vakasını (yüzde 26) önleyebilir.

Sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyen erkekler, bundan en çok fayda sağlayanlar. Erkeklerin üçte biri (yüzde 31) sağlık bir yaşam tarzıyla kalın bağırsak kanserine yakalanmıyor. Kadınlarda ise bu oran yüzde 18.

En etkili önlemler kırmızı etle işlenmiş et yemeyi azaltmak esmek ve zayıf kalmaya çalışmak. Meyve sebze yiyerek, egzersiz yaparak ve alınana alkol miktarını azaltarak erkek ve kadınlardaki kalın bağırsak kanseri oranları düşürülebilir.

Cancer Research UK epidemiolojisti Prof. Max Parkin hesaplamalarına göre senede 36.000 kalın bağırsak kanseri vakası görülüyor. Bu oran 2024 itibariyle 48.000'e fırlayacak.

Ancak bu riski azaltmak için gerekli olan adımları atabiliriz.

Erkekler için listenin en başında kırmızı et miktarını azaltmak geliyor. 2024 yılında eğer bütün erkekler günde 80 gr'dan daha fazla kızmızı etme yemezse, erkeklerde görülen kalın bağırsak kanseri vakaları yüzde 14 oranında (3640 kişi) düşüyor. Kadınlarda ise daha az kırmızı et yendiği takdirde yüzde 3 oranında (640 vaka) küçük bir düşüş oluyor.

Genel olarak bakıldığında sağlıklı bir kilo bu hastalığı önlemede en önemli etken olarak gözüküyor. Kilolu veya obez olmak kalın bağırsak kanseri riskini arttiriyor. Kilolu kişilerin sayısındaki azalma, kanser vakalarını yüzde 7.6 (3470 kişi) oranında düşürebilir. Şu anki mevcut seviyeler korunsa bile ilerki vakaların yüzde oranında düşeceği tahmin ediliyor.

Günde en az 5 porsiyon meyve sebze tüketmek de kanser riskini yüzde 6 oranında (2830 kişi) düşürebilir.

Erkeklerde günde yarım litre bira, kadınlarda bir kadeh şaraptan daha fazla alkol almamak, ilerde oluşabilecek kalın bağırsak kanseri vakalarını yüzde 3.7 oranında (1680 kişi) azaltabilir. İyi bir kiloda kalmanızı da sağlayan düzenli fiziksel aktivite, riski yüzde 2.5 oranında (1150 kişi) düşürebilir.

Prof. Parkin şöyle diyor : "Hey yıl 19.700 erkeğe ve 16.500 kadın kalın bağırsak kanseri teşhisi konuyor. İnsanlar daha uzun süre yaşarlarsa bu hastalığa yakalanacakları beklentisi içine girebilirler, ancak sağlıklı bir yaşam tarzını seçenler bu riski düşürebilirler. Bu özellikle erkekler için çok doğru bir yaklaşım. Eğer yediklerine ve kilolarına dikkat ederlerde 2024 yılında erkeklerde görülen kalın bağırsak kanseri vakalarında yüzde 31'lik bir azalma bekleyebiliriz. Kadınlarda ise yüzde 18'lik bir düşüş tahmin ediyoruz. "

Cancer Research UK direktörlerinden Sara Hiom şöyle diyor : "Kalın bağırsak kanserini önlemek için günlük olarak yapabileceğiniz birçok pratik şey var. Mantıklı ölçülerde yemek, alkol tüketimini sınırlamak, egzersiz yapmak ve sağlık bir kiloda olmak bunlar arasında sayılabilir. Eğer kalın bağırsak kanseri taramaları da yaygınlaşırsa, hastalığın süresi ve gelişimi hakkında tahminde bulunmamazı sağlayan daha çok erken teşhis görebileceğiz."

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Sağlıklı Yaşam, Kalın Bağırsak Kanserini Dörtte Bir Oranında Önleyebilir

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar