Alkole Bağlı Yüz Kızarması Yemek Borusu Kanseri Riskini İşaret Ediyor Olabilir

KanseriTedaviEt.com | Çarşamba, Mart 25, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Yemek Borusu KanseriWebMD ve New York Times'da yayınlanan habere göre alkol aldıktan sonra yüz kızarması yaşayan kişilerin yemek borusu kanserine yakalanma riski daha fazla. Özellikle Uzakdoğu'da daha fazla görülen bu risk, ALDH2 enziminin kalıtsal olarak eksik olmasından kaynaklanıyor.

Alkol içtikten sonra oluşan yüz kızarması yemek borusu kanseri riskinin habercisi olabilir.

Yeni bir rapor, alkol içtikten sonra yüz kızarıklığı yaşayan kişilerin yemek borusu kanserine yakalanma risklerinin kızarmayan kişilere göre çok daha fazla olduğunu gösteriyor.

Alkole Bağlı Yüz Kızarması Yemek Borusu Kanseri Riskini İşaret Ediyor OlabilirAraştırmacılar Japon, Çinli ve Koreli'leri üçte birinin, alkole karşı bulantı ve kalp ritminin hızlanmasının yanısıra yüz kızarması tepkisi verdiğini belirtiyor. Bu tepki aldehyde dehydrogenase 2 (ALDH2) bir enzimin kalıtsal olarak eksik olmasından kaynaklanıyor.

Araştırmacılara göre ALDH2 eksikliği olan kişilerin olmayanlara göre alkol kaynaklı yemek borusuna kanserine (özellikle de skuamöz hücreli karsinoma - esophageal squamous cell carcinoma) yakalanma risklerinin çok daha fazla olduğu birkaç doktor ve tıp adamı tarafından biliniyor.

Araştımacı Dr. Philip J. Brooks ve arkadaşları PLoS Medicine dergisinde şöyle yazmışlar : "Yemek borusu kanserinin dünyada en ölümcül kanserlerden olması çok üzücü. 5 yıllık hayatta kalma oranları Birleşik Devletler'de yüzde 15.6, Avrupa'da yüzde 12.3, Japonya'da ise yüzde 31.6"

Araştırmacılar Japonya ve Taiwan'daki çalışmalara göre ölçülü miktarda içiliyor olsa bile alkol içtikten sonra yüz kızarıklığı yaşayan kişilerdeki alkole bağlı yemek borusu kanseri riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bazı çalışmalar riskin 18 kat fazla olduğunu ve fazla alkol tüketenlerin daha büyük bir risk taşıdığını öne sürüyor.

Buna karşın araştırmacılar ALDH2 noksanlığına bağlı olarak artan yemek borusu kanseri riskinin sadece alkol tüketen içen insanlar için geçerli olduğunu vurguluyor. Alkol kullanmayalar bu kadar büyük bir riskle karşı karşıya değil.

Brooks ve arkadaşları, sağlık çalışanlarının hastalarına alkol içtikten sonra yüz kızarması yaşayıp yaşamadıklarını sormaları gerektiğini söylüyor. Eğer yaşıyorlarsa kanser taraması gerektiren bir yemek borusu kanseri işareti olarak görülmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Yüz kızarması yaşayan kişilerin ayrıca ileride karşılaşacakları yemek borusu kanseri riskini düşürmek için daha az alkol tüketmeleri konusunda uyarılmaları gerekiyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Alkole Bağlı Yüz Kızarması Yemek Borusu Kanseri Riskini İşaret Ediyor Olabilir

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar