İki Yeni Meme Kanseri Geni Bulundu

KanseriTedaviEt.com | Salı, Mart 31, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Meme KanseriCancer Research UK araştırmacıları iki yeni meme kanseri geni buldular. Bu genlerden bir kısmı meme kanseri riskini artırırken, diğer ilginç bir şekilde riski düşürüyor. Bulgular ileride meme kanseri riskinin önceden ölçülmesi için gerekli testlerinde geliştirilmesine yardımcı olacak.

Nature Genetics'de yayınlanan bir çalışmaya göre Cancer Research UK araştırmacıları kadınlarda meme kanseri riskini etkileyen iki yeni gen buldular.

Tespit edilen bir genetik bölge, genin hatalı bir kopyasını taşıyan kadınlarda kanser riskini yüzde 12 artırırken, iki hatalı kopya olması riski yüzde 23 oranında arttırıyor.

İlginç olan, diğer genetik bölgenin bir bozuk kopyayla kanser riskini yüzde 4, iki bozuk kopyayla yüzde 11 oranında azaltması. Genellikle bu tip durumlarda bozuk genler kanser riskini artırıyor, ancak bazı vakalarda da mutasyon, riski düşürüyor.

Bu çalışmayla beraber genetik değişimlere uğrayarak kanser riskini etkileyen genetik bölge sayısı 13'e çıkmış oldu. Bu 13 bölgeden 8'i Cancer Research UK kaynaklı araştırmalarla bulunmuştu.

iki yeni meme kanseri geni bulunduBu genetik hatalardan dolayı artan risk küçük, ancak bu "düşük risk" genleri keşfedilmeye devam ettiği sürece, birlikte belirgin bir şekilde riski arttıran bu genler için testler yaratılması mümkün olacak.

Bu da doktorların riski önleme, teşhis ve meme kanserine yakalanma ihtimali fazla olan kadınlar için tedavi kararlarına destek olacak.

Cambridge Üniversitesi'ndeki Genetik Epidemioloji Bölümü profesörlerinden Doug Easton şöyle diyor : "Bu genler sayesinde meme kanserine yakalanma riski fazla olan kadınları daha kolay tespit etmemize yarayan geliştirmeler yapabileceğiz. Ancak bu genetik puzzle'da daha bulmamız gereken pek çok parça var."

Bu çalışmada bilim adamları, kanser hastalarının genlerinde sağlıklı kadınlara göre daha düzenli şekilde bozukluk görülen bölgeleri bulabilmek için, meme kanseri olan 400 kadının genetik kodlarını taradılar.

Daha sonra ulusal bir katılımla 16 ülkeden toplam 100 bilim adamı, meme kanseri olan 100.000 kadındaki ve sağlıklı 40.000 kadındaki elverişli genetik bölgeleri test ettiler.

Araştırmada genel nüfustaki her 5 kadından birinin kanseri riskini arttıran işaretleyicilerin iki bozuk kopyasını taşıdığı bulundu (rs4973768). Bu durum, NEK10 ve SLC4A7 genlerine yakın olan 3. kromozom'a dayanıyor.

Her 14 kadından birinin ise kanser riskini azaltan işaretleyicilerin iki bozuk kopyasını taşıdığı bulundu (rs6504950). Bu durum ise COX11 genine yakın olan 17. kromozom'a dayanıyor.

UK'de meme kanseri her yıl 45.500 yeni vaka ile en sık rastlanan kanser çeşidi olma özelliğini taşıyor.

Yaşam stili meme kanseri riskini etkileyen en önemli faktör. Ancak kalıtsal faktörler de, kadının hastalık riskini belirleyen önemli noktalardan birisi.

Cancer Research UK direktörlerinden Lesley Walker şöyle diyor : "Bu çalışma bizi meme kanserine yönelik genetik testlerin geliştirilmesine bir adım daha yaklaştırdı. Eğer meme kanserine yakalanma riski yüksek olan kadınları tespit edebilirsek ve bu riskin ne kadar yüksek olduğunu bulabilirsek, doktorlar daha ilk aşamada kanseri nasıl önleyeceklerine dair daha sağlıklı kararlar alabilirler."

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - İki Yeni Meme Kanseri Geni Bulundu

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar