Hormon + Radyoterapi, Prostat Kanseri Ölümlerini Azaltıyor

KanseriTedaviEt.com | Cuma, Mart 06, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

ProstatKanseriİsveçli araştırmacıların bulgusuna göre, ilerlemiş bölgesel prostat kanseri olan, yani kanseri prostat bezi duvarının ötesine yayılan erkekler, sadece hormon tedavisi olan erkeklere göre, beraber kullanıldığında radyoterapi ve uzun süreli hormon tedavisine daha iyi tepki veriyorlar. Araştırmanın sonuçlarına göre beraber tedavi, erkekler ölüm riskini de yarı yarıya azaltıyor. Haber 11.02.2009 tarihinde Amerikan Kanser Derneği'nin web sitesinde yayınlandı.

Bu çalışmada araştırmacılar hastaları iki gruba ayırdılar : 439 erkek sadece hormon tedavisi gördü (Eulexin olarak da bilinen Flutamide aldılar), 436 erkek de aynı dozda hormonla beraber radyoterapi aldılar.

8 yıl sonrada, sadece hormon tedavisi gören erkeklerin olduğu gruptan 79 kişi hayatını kaybetti, diğer grupta ise bu sayı 37'de kaldı. 10 yıl sonra sayı yine dikkat çekiciydi : Sadece hormon tedavisi gören gruptaki erkeklerin %23.9'u prostat kanseri yüzünden hayatını kaybetti. Diğer gruptaki ölüm oranı ise %11.9'du.

Buna ek olarak 10 yılda PSA testiyle (prostat spesifik antijen - erkeklerde serumdaki PSA miktarını ölçen testtir. Kan PSA düzeyleri, prostat kanseri olan erkeklerin hemen hepsinde artar) belirlenen prostat kanserinin tekrarlama oranı, hormon artı ışın tedavisi gören grupta %26'yken, sadece hormon tedavisi gören grupta bu sayının 3 katı yani %75 olarak belirlendi.

Sonuçlar bir The Lancet dergisinde yayınlandı. (Yazar notu : Lancet'teki araştırmaların tamamını görüntüleyebilmek için satın almanız gerekiyor. Araştırmaların özet bilgilerine baktım, ancak bu araştırmanın hangisi olduğundan tam emin olamadığımdan link veremiyorum.)

İsveçteki Umeå Üniversitesi Radyasyon Bilimleri ve Onkoloji Departmanı araştırmacılarından Prof. Dr. Anders Widmark şöyle diyor : "Bu araştırma bölgesel olarak ilerlemiş ve veya saldırgan olan prostat kanseri tedavisini değiştirecek. Bu hastalara bölgesel olarak radyoterapi uygulanmasının teklif edilmesi gerekiyor."

Bu bulgulara göre erkeklere hormon ve radyasyon tedavisinin beraber uygulanması tavsiye edilse de, bu tip tedavi gören erkeklerde, 5 yıl sonra sadece hormon tedavisi gören erkeklere göre daha fazla idrar yolu, rektal ve cinsel rahatsızlar görüldü. Daha önce bu tip rahatsızlıkları geçiren erkekler radyoterapi görmeyi düşünüyorlarsa önce doktorlarıyla konuşmalılar.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Hormon + Radyoterapi, Prostat Kanseri Ölümlerini Azaltıyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar