Kan Grubu ve Pankreas Kanseri

KanseriTedaviEt.com | Perşembe, Mart 12, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Pankreas KanseriReuters'den aldığım bu haberi yayınlamakta en başta biraz tereddüt ettim, ancak sonra araştırmanın detaylarını bulunca yayınlamaya karar verdim. Yapılan yeni bir araştırma pankreas kanserinin kan gruplarıyla ilişkili olduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre kan grubu 0 olanların pankreas kanserine yakalanma riski daha az.

Araştırmacılar kan grubu 0 olan kişilerin pankreas kanserine yakalama riskinin daha fazla olduğunu, kan grubu B olan kişilerin ise riskinin en az olduğunu buldular. Bu çalışma en ölümcül kanserlerden biri olan pankreas kanserinin nedenlerini açıklamaya yardımcı olabilir.

Çıkan bulgulara göre 0 grubuyla karşılaştırıldığında, kan grubu A olanların pankreas kanserine yakalanma riski yüzde 32 daha fazlayken, kan grubu AB olanların riski yüzde 51, kan grubu B olanların riski ise yüzde 72 daha fazla.

Ulusal Kanser Enstitüsü Dergisi'nde yayınlanan bulgular, sağlık durumları 1970-80 yıllarından beri takip edilen 107.503 erkek ve kadına ait verilere dayanıyor.

Araştırmayı yöneten, Boston'daki Dana-Farber Kanser Entitüsü ve Harvard Medical School doktorlarından Brian Wolpin, bulguların bu hastalıkla uğraşan doktorlar ve hastalar için acil bir önem taşımadığı, ancak gelecekte hastalığın tespiti için gereken yöntemlerin geliştirilmesinde rol oynayabileğini söylüyor.

Wolpin, pankreas kanseri ve kan grubu arasındaki ilişkiyi gösteren bulguların hastalığın biyolojik mekanızmasına yeni bir bakış getireceğini söylüyor : "Pankreas kanserinin bilinen genetik faktörleri oldukça az. Ancak bu çalışma bize dokuzuncu kromozomumuzdaki bir genin belirlediği kan grubunun bu hastalıkla ilgili olabileceğini gösteriyor."

Wolpin "Bu bize dokuzuncu kromozomdaki kan grubunu belirleyen genin veya aynı kromozomdaki yakın bir genin önemli ve pankreas kanseri için kalıtsal bir faktör olabileceğini işaret ediyor" diye ekliyor.

Amerikan Kanser Derneği her yıl 34.290 Amerikalının pankreas kanseri yüzünden hayatını kaybettiğini ve Amerika'da kanser sebepli ölümlerde pankreas kanserinin dördüncü sırada olduğunu söylüyor.

Pankreas kanseri genelde çok hızlı şekilde şekilde yayılıyor ve birçok kişide cerrahi operasyon yapılamayacak kadar ileri duruma geldikten sonra teşhis edilebiliyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Kan Grubu ve Pankreas Kanseri

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar