Türkiye`de Radyoterapi, Kemoterapi ve Mamografi Yeterince Bilinmiyor

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Mart 29, 2010 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerSağlık Bakanlığı'nın halkın kanser konusundaki bilgi düzeyini tespit etmek için yaptırdığı araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Araştırmaya göre radyoterapi, kemoterapi ve mamografi yeterince bilinmiyor; kanserin en temel sebebinin sigara değil, düzensiz beslenme olduğuna inanılıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın farkındalık araştırması kanser tedavisi hakkındaki bilgisizliği ortaya koydu. Araştırma radyoterapi, kemoterapi ve mamografinin yeterince bilinmediğini açığa çıkardı.


1-7 Nisan Kanser Haftası'nın bu yılki sloganı "Farkındayız, kanseri yeneceğiz"... Bu sloganın çıkış noktası ise Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi'nin halkın kanser konusundaki bilgi düzeyini tespit etmek için yaptırdığı araştırma. 26 ilde 3 bin 96 kişiyle yapılan araştırmanın sonuçları 2007 sonuçlarıyla karşılaştırıldığında, sigara ve alkolün kansere yol açan risk faktörü olduğunu söyleyenlerin oranının düştüğü görülüyor.

2007'de sigarayı risk faktörü olarak gösterenlerin oranı yüzde 88'den yüzde 84'e, alkolü risk faktörü olarak gösterenlerin oranı da yüzde 79'dan yüzde 52'ye düştü. 2009 sonuçlarında "düzensiz beslenme" risk faktörü olarak öne çıktı. 2007'de "Düzensiz beslenme risk faktörüdür" diyenler yüzde 50 iken, bu rakam 2009'da yüzde 95'e çıktı.

Çarpıcı sonuçlar

Araştırmanın diğer çarpıcı sonuçlarından biri, kanserin iki temel tedavisi olan kemoterapi ve radyoterapiyi bilmeyenlerin oranının oldukça yüksek olması.

Türkiye`de Radyoterapi, Kemoterapi ve Mamografi Yeterince BilinmiyorEn yaygın tedavi yöntemi olarak bilinen 'kemoterapi'nin ne olduğuna ilişkin soruyu katılımcıların ancak yüzde 43'ü 'kanser tedavisi' olarak yanıtlarken, yüzde 25'i 'bilmiyorum' diye cevapladı. Sonuçlarda "Bireylerin bu konuda bilgilerinin çok net ve tam olmadığı anlaşılmaktadır. Yüzde 25.3 oranındaki 'bilmiyorum' cevabı düşündürücüdür" denildi. "Sizce radyoterapi nedir?" sorusuna verilen cevaplardan da yine bireylerin kafasının karışık olduğu ve "Bilmiyorum" oranının yüzde 50'ye yükseldiği görüldü. "Mamografi nedir?" sorusuna verilen yanıtlarda da sonuç değişmedi; alınan yanıtlar, katılımcıların yaklaşık yarısının cevabı bilmedikleri ya da kafalarının karışık olduğunu gösterdi.

Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, araştırma sonuçlarına göre yeni bir çalışma başlattıklarını söyledi. Tuncer, kanserin önlenebilir, üstesinden gelinebilir bir hastalık olduğunu kamuoyuna anlatarak, basit önlemlerin anlaşılmasının ve kanser farkındalığının artmasının hedeflendiğini söyledi.

Baş sorumlu SİGARA

- Türkiye'de her yıl 150 bin kişiye kanser tanısı konuluyor, bunun 90 binden fazlasında sigara sorumlu tutuluyor.
- Kansere harcanan para bugün 2.5 milyon dolar. Gelişmiş ülkelerde kansere harcanan para sigara kullanımının azalmasına bağlı olarak her yıl yüzde 2 azalıyor.
- Tüm kanser ölümlerinin yüzde 30-40'ı sigarayla bağlantılı.
- Önlem alınmadığı takdirde 2030'da yılda 500 bin kanserli hasta olacağı öngörülüyor.

Sağlık çalışanı bilgilendirmiyor

Araştırma, vatandaşın sağlık çalışanları tarafından kanser hakkında yeterince bilgilendirilmediğini de ortaya koydu. "Bugüne kadar herhangi bir sağlık çalışanı kanser konusunda size bilgi verdi mi?" sorusuna katılımcıların ancak yüzde 17'si "Evet" dedi. "Hiç kanser tarama testi yaptırdınız mı?" sorusuna ise yüzde 12.3 oranında "Evet" yanıtı verildi.

Kaynak : Milliyet

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Türkiye`de Radyoterapi, Kemoterapi ve Mamografi Yeterince Bilinmiyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar