Ağız Kanserinin Nedenleri ve Belirtileri

KanseriTedaviEt.com | Perşembe, Mart 25, 2010 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerMedical Park Ordu Hastanesi Ağız Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Rana Oral, ağız kanserinin Türk halkının sandığının aksine çok sık karşılaşılan bir kanser türü olduğuna dikkat çekerek, tüm kanser türleri içinde görülme sıklığı açısından 12. sırada geldiğini, çoğunluğu 45 yaş üzerinde ortaya çıktığını ve erkeklerde görülme oranının kadınlara oranla 2 kat fazla olduğunu söyledi.

Nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, ağız kanserine yakalanan hastaların çok büyük oranının sigara kullanıcıları olduğunu, sigaranın alkolle birlikte kullanımı dolayısıyla kanser riskinin 5 kat arttığını vurgulayan Oral, bununla birlikte ağızdaki yanlış yapılmış veya ömrü dolduğu halde ağızda kullanılmaya çalışılan eski protezlerin de ağız kanseri hazırlayıcısı olduğunu belirtti. Ayrıca düzgün kapanış vermeyip ağız içinde sürekli dudak, yanak ve dili ısırmaya neden olan, travma veren keskin kenarlı dolgular ve dişlerin de bunların öncüsü olabileceğine dikkat çeken Oral, "Genetik yatkınlık da ağız kanserleri için risk faktörleri arasındadır. Alkol, bazı tahriş edici ve kanserojen madde içeren besinler de ağız kanseri nedeni olabilir" dedi.

GEÇ FARKEDİLİRSE ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR

Ağız kanserlerinin erken dönemde yakalanamaz ve tedavide geç kalınması halinde sağ kalım oranının çok düşük olduğunu kaydeden Oral, "Bu nedenle diş hekimine giderek düzenli ağız kontrolleri yaptırmak hayat kurtarıcı olabilmektedir. Ağız kanserlerinin oluştuğu bölgeler sıklıkla, dil, ağız tabanı, dil köküne yakın yumuşak damak alanları, dudaklar ve dişetleri olup nadiren yanak içi veya damak bölgelerini de içerisine alır. Tükürük bezlerinde veya boğaz ve burunda başlamış olan bir kanser de ağız bölgesine yayılmış olabilir.

Ağız Kanserinin Nedenleri ve BelirtileriDiş etlerinde, dilde veya ağız içindeki beyaz veya kırmızı benekler ağız içinde tahriş olmuş görünen, dil ile temasta kabarık veya kalınlaşmış hissedilen, hassas alanların varlığı, ağız veya boğazda tekrar edebilen ve uzun süre iyileşmeyen kanama alanları, ses kaybı ve boğazda yabancı cisim hissi, çiğneme ve yutkunmada güçlükler, dil ve çene hareketlerinde kısıtlamalar, dil, yanak veya dudaklarda sebepsiz uyuşuk alanlar, ağız içinde sebepsiz şişlikler, kullanılan takma dişlerde uyumsuzluk başlaması kısaca ağızda normalin dışında farklılık başlaması ağız kanserinin belirtileri olabilir. Ağız kanseri yaraları ilk başladığında ağrısız olabilir ancak ilerlediği durumlarda etrafındaki dokularda oluşturduğu yıkımlar sonucu ağrı oluşturabilir. Bu nedenle kişiler kendileri ağız kanserini ilk evrelerde fark etmekte zorlanabilirler" diye konuştu.

Oral, ağız kanseri riskinin azaltılmasının mümkün olduğunu da belirterek, "Sigara, sigar, pipo gibi tütün ürünlerinin kullanılmaması, tütün çiğnenmemesi, tütün ürünlerinin alkol ürünleri ile birlikte kullanılmaması, meyve ve sebzeden zengin besinler tüketilmesi, aşırı şeker tüketiminin azaltılması, uzun süre ağza uyumsuz takma dişlerin kullanılmaması, düzenli olarak diş hekimine gidilerek ağız bakımı ve kontrollerin yapılması ile ağız kanserlerine yakalanma riski azaltılmış olur" şeklinde konuştu.

Kaynak : Mynet Haber

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Ağız Kanserinin Nedenleri ve Belirtileri

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar