Solaryum Birinci Derece Kanserojen !

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Mart 01, 2010 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Cilt KanseriEstetik-Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Derviş Akbilen, solaryumun cilt kanserinin yanı sıra ciltte leke oluşumu, erken yaşlanma gibi birçok sorunu da beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Akbilen, güneş ve solaryumun deri hücrelerinde DNA bozulmasına yol açtığını ve genetik yapıyı değiştirerek kanser hücrelerinin çoğalmasına neden olduğunu vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın açıklamasına göre de, geçmişte “ikinci derece kanserojen” sayılan solaryum cihazları, en yüksek risk seviyesini belirten “birinci kategoriye” alındı.

Estetik-Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Derviş Akbilen, solaryumun güneşten daha tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, solaryumun belirli kurallar çerçevesinde yapılması gerektiğini vurguladı. Solaryumun cilt kanserinin yanı sıra ciltte leke oluşumu, erken yaşlanma gibi birçok sorunu da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Akbilen, solaryumun kontrollü kullanılması gerektiğine dikkat çekti.,

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bağlı olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın (IARC) açıklamasına göre de, geçmişte “ikinci derece kanserojen” sayılan solaryum cihazları, en yüksek risk seviyesini belirten “birinci kategoriye” alındı.

Önerilen süre ve doz sınırlarının zorlanması halinde solaryumun zararlarının da görülmeye başlandığını kaydeden Operatör Dr. Derviş Akbilen, solaryumun ultraviyole (UVA) radyasyonu içerdiğini söyledi.

Akbilen, UVA’nın cilde zarar verdiğinin altını çizerek, bronzlaşmanın cilde gelen zarara karşı cildin gösterdiği bir reaksiyon olduğunu belirtti. Akbilen, solaryum gibi güneşin de cilde aynı zararları verdiğinin altını çizerek özellikle açık tenli kişilerin çok dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu.

WHO: Solaryum cihazları birinci derece kanserojen seviyesinde

Solaryum Birinci Derece Kanserojen !Dünya Sağlık Örgütü, solaryumun en az sigara, arsenik ve asbest kadar kanserojen olduğu, özellikle gençlerde cilt kanseri riskini yüzde 75 artırdığı açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bağlı olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın (IARC) açıklamasına göre, geçmişte “ikinci derece kanserojen” sayılan solaryum cihazları, en yüksek risk seviyesini belirten “birinci kategoriye” alındı.

The Lancet Dergisi’nin son sayısında yer alan araştırmada da, 30 yaşından önce solaryum cihazlarının kullanılması durumunda cilt kanserine yakalanma riskinin yüzde 75 arttığı tespit edildi. IARC’nin çağrısıyla 9 ülkeden bilim adamları haziranda bir araya gelerek, insan vücudunun maruz kaldığı en büyük ultraviyole radyasyonu olan güneş radyasyonu ile birlikte değişik tipteki radyasyonlardan kaynaklanan kanser risklerini değerlendirmişlerdi. IARC’nin risk sıralamasının en başında, solaryum cihazları geliyor.

“DNA parçaları zarar görüyor”

Güneş ışınlarına veya solaryuma maruz kalan ciltte DNA parçalarının zarar gördüğünü ve cildin kendini korumak için melanin (cilde rengini veren pigmentler) üretmeye başladığını kaydeden Estetik-Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Derviş Akbilen, melaninin de cilt rengini koyulaştırdığını söyledi.

Akbilen, çok özenerek oluşturulmaya çalışılan bronz rengini, ultraviyole ışınlarının oluşturduğu zarar karşısında cildin kendisini korumak için melanin sayısını artırarak dönüştüğü renk olarak tanımladı.

İnsanlarda açıktan koyuya doğru giden 6 tip cilt bulunduğunu söyleyen Akbilen, “Özellikle ilk 3 cilt tipinde bronzlaşma nerdeyse hiç olmaz ve güneş hasarlarına daha duyarlıdır. Bu kişilerin güneş ve solaryumdan çok iyi korunmaları gerekmektedir” dedi. Akbilen, bu sürecin güneşte de solaryumda da aynı etkiyi gösterdiğini ifade etti.

Sadece cilt kanseri değil, leke ve erken yaşlanmaya neden oluyor

Solaryumun sadece cilt kanserine neden olmadığını da belirten Op. Dr. Derviş Akbilen, normalden fazla cilt kalınlaşması (hiperplazi), cilt altındaki kollagen yapının hasara uğramasına bağlı erken yaşlanma (photoaging) gibi sorunlar da yarattığını kaydetti.

Akbilen, solaryumun ciltte ayrıca kahverengi kabuklu lezyonların (aktinik keratoz) oluşmasına neden olduğunu ve bunların cilt kanserine dönüşme riski taşıdığını da dikkat çekti.

“Yanık vakaları görüldü”

Derviş Akbilen, solaryuma girerek bronzlaşmak isteyen kişilerin mutlaka doktor kontrolünde bu işlemi yaptırmasının önemine işaret etti.Solaryum cihazı kullanan kişilerin konuyla ilgili “bilinçli” olması gerektiğini de söyleyen Akbilen, firmaların verdiği kursların yeterli olmadığını savundu.

Akbilen, ülkede solaryumdan kaynaklanan yanık vakaları olduğunu duyduklarını ama ciltte leke oluşumuyla ilgili bire bir tedavi ettiği kişilerin bulunduğunu söyledi.

Kaynak : Kıbrıs Gazetesi

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Solaryum Birinci Derece Kanserojen !

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar