Trastuzumab (Herceptin) Kullanımında 9 Hafta Sınırlaması Yok

KanseriTedaviEt.com | Cuma, Mart 26, 2010 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Meme KanseriSağlık Bakanlığı, metastazı engelleyen ''trastuzumab'' etken maddeli ilacın kullanım süresinin 9 haftayla sınırlandırılmadığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, meme kanseri olan hastalarda, metastazı engelleyen ''trastuzumab'' etken maddeli ilacın, Danıştay kararıyla 52 haftaya çıkarılan kullanım süresinin Bakanlık genelgesiyle yine 9 haftayla sınırlandığına ilişkin olarak bazı basın organlarında yer alan haberlerdeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Açıklamada, haberlerde söz edilen genelge-kılavuzun ''endikasyon dışı ilaç kullanımını düzenleyen'' 2009/36 sayılı genelge olduğu ifade edilerek, ''trastuzumab'' aktif maddeli ''Herceptin'' isimli ilacın erken evre meme kanserinin adjuvan (yardımcı) kullanımında Bakanlık tarafından ruhsatlandırıldıktan sonra endikasyon dışı ilaç kullanımı prosedüründe değerlendirilmediği kaydedildi.

Herceptin''Endikasyon dışı ilaç, başvuru kılavuzundan da çıkarılarak doktorların istekte bulunması da yasaklandı'' ifadesinin de ''gerçek dışı'' olduğu belirtilerek, ''Çok açıktır ki, ruhsatlı bir ilacın kullanımının, endikasyon dışı ilaç kullanımını düzenleyen genelge-kılavuz ile yasaklanması mümkün değildir'' ifadesi kullanıldı.

Erken evre meme kanserinde 'trastuzumab aktif maddeli ilacın 9 hafta kullanımı ile ilgili genelgenin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğünün 30 Aralık 2009 tarihli, Sağlık Uygulama Tebliğinde değişikliğe dair genelge olduğu kaydedildi.

Söz konusu genelgede birçok ilacın ne şekilde ödeneceğinin düzenlendiği ve ilgili ilaca ilişkin olarak da ''trastuzumab kullanılırken progresyon gelişmesi halinde tedavi sonlandırılır'' cümlesinden sonra, ''erken evre meme kanseri endikasyonunda tedavi süresi 9 haftadır'' ifadesinin eklendiği bildirildi.

Açıklamada, ''Trastuzumab aktif maddeli ilacın Sağlık Bakanlığı'ndan verilen endikasyonunda herhangi bir süre belirtilmemiştir. 9 haftalık kullanım süresi, ilacın ruhsatında yer almamaktadır. Ayrıca, erken evre meme kanserinin adjuvan tedavisinde 52 haftalık ilaç kullanımının ek yararını gösterir bilimsel bir delil yoktur'' denildi.

Kaynak : ntvmsnbc

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Trastuzumab (Herceptin) Kullanımında 9 Hafta Sınırlaması Yok

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar