Kök Hücreler Kemoterapi Sebepli Kalp Hasarını Tersine Döndürebilir

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Ocak 04, 2010 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerKemoterapinin belirli türlerinin kansere karşı kullanılırken aynı zamanda kalbe zarar vermesi, bilim adamlarının yıllardan içinden çıkamadığı bir ikilemdi. Ancak MedicineNet'in haberine göre fareler üzerinde yapılan yeni bir çalışma, kalbe kök hücre enjekte edilmesinin, güçlü anti-kanser ilaçlarının yol açtığı zararın tersine çevrilebileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar, bu bulgular sayesinde kanser hastalarının ileride güvenle daha yüksek dozda ve daha güçlü kemoterapi alabileceklerini ve daha sonra kök hücrelerle kalplerinde oluşan zararın düzeltebileceğini söylüyorlar.

Çalışma Circulation dergisinda 28 Aralık tarihinde online olarak yayınlandı.

Doxorubicin meme, yumurtalık, akciger, tiroid, neuroblastoma, lenfoma ve lösemi dahil pek çok kanser türünün tedavisinde kullanılan yaygın bir kemoterapi ilacı. Ancak ilacın kanser tedavisi bittikten sonra kalp yetmezliğine yol açacak kalp hasarı gibi pek çok yan etkisi bulunuyor.

Yapılan çalışmada araştırmacılar kemoterapiden önce farelerden kök hücrelerini aldılar. Kök hücreler çoğaaltılıp izole edilerek laboratuvar ortamında saklandı.

Kök Hücreler Kemoterapi Sebepli Kalp Hasarını Tersine DöndürebilirDoxorubicin verilen farelerde kalp yetmezliği görüldü. Sonrasında kalplerine kök hücre enjekte edilen farelerde kalp hasarının yok olduğu görüldü.

Boston'daki Center for Regenerative Medicine at Brigham and Women's Hospital direktörlerinden Dr. Piero Anversa "Teorik olarak hastaların kendi kök hücreleriyle kurtarılabilir" dedi.

Kentucky'daki Louisville Üniversitesi Moleküler Kardiyoloji Enstitüsü direktörü Dr. Roberto Bolli benzer bir prosedürü kullanan 1. evredeki bir deneyin insanlar üzerinde yapılmaya başlandığını söyledi. Bolli'nin deneyinde kardiyovasküler hastalıklar yüzünden (kemoterapi değil) kalp hasarı oluşmuş 30 kişinin tedavisi için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden onay alındı.

Deneyle katılımcıların kalp dokularından alınan kök hücrelerın sayısı, haftalar sonra labovatuvar ortamında biyolojik işlemle 500 hücreden 1 milyona çıkarılacak. Aylar sonra hastalar bypass ameliyatı olduktan sonra kök hücreler yeniden enjekte edilecek.

Araştırmacılar kök hücrelerinin yeni kalp kası ve kan damarı hücrelerine dönüştüğüne inanıyor. Buna ekl olarak kök hücreler, Organizmanın çevresiyle uyum sağlayabilmesi için, mediyatörler ve hormonlardan ayrı olarak, büyüme ve gelişmenin sağlanması ve immuniteden sorumlu olan sitokinleri salgılıyorlar. Bolli, bunun kalbin kendini onarmasını sağladığını söyledi.
Anversa, doxorubicin ve kemoterapi sınıfındaki diğer ilaçların tümörlere karşı çok etkili olabileceğini, ancak onkologların genellikle kalp risklerinden dolayı sınırlı doz kullanabildiklerini söyledi.

Eğer gelecekte yapılacak araştırmalar kök hücre prosedürünün insanlar üzerinde güvenli ve etkili olduğunu gösterirse, doktorlar daha yüksek dozda kemoterapi verebilirler.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Kök Hücreler Kemoterapi Sebepli Kalp Hasarını Tersine Döndürebilir

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar