Prostat Kanseri Aşısı Provenge Umut Vadediyor

KanseriTedaviEt.com | Cuma, Nisan 17, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Prostat KanseriThe New York Times'ın haberine göre prostat kanserine karşı tedavi edici bir aşı olarak geliştirilen Provenge isimli ilaç umut vadediyor. İlaç yakın bir zamanda Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylanarak ileri evredeki prostat kanseri tedavisinde kullanılabilir.

Seatle'da Dendreon isimli bir biyoteknoloji şirketi tarafından geliştirilen bir prostat kanseri ilacının, klinik bir deneyde erkeklerin yaşam süresini uzattığı şirket tarafından açıklandı.

Sonuçları uzun zamandır beklenen Provenge isimli bu ilaç, Birleşik Devletler'de şimdiye kadar benzer ilaçların başarısızlığından sonra Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)tarafından onaylanan ilk tedavi edici kanser aşısı olabilir.

Provenge gibi tedavi edici aşılar, çocuklukta olunan aşılar gibi hastalığı önlemeye yönelik değiller. Bu tip aşılar vücudun bağışıklık sistemini geliştirerek hastalık başladığı anda kansere saldırıyorlar.

Ulusal Kanser Entitüsü aşı uzmanlarından Jeffrey Schlom bu ilacın, kanser aşılarının işe yarayabileceğinin somut bir kanıtı olduğunu düşünüyor.

Dendreon deneyin asıl sonuçlarını açıklamadı ve 28 Nisan'da yapılacak bir üroloji konferansında detayların açıklanacağını duyurdu. Bu yüzden bazı analistler ilacın gerçekten işe yaradığından emin değil.

Ancak şirket yetkililerinden Mitchell H. Gold, bir konferansta yetkilere sonuçların gayet açık ve net olduğunu, şirketin amacına ulaştığını, FDA'nın aynı fikirde olduğunu ve çıkan sonuçların daha önce Provenge ile yapılan deneylerin sonuçlarıyla tutarlı olduğu söyledi.

Dr. Gold bir röportajında Provenge'in bir plaseboya (farmakolojik olarak etkisiz, fakat telkine dayalı tedavi etkisini ortaya çıkaran bir tür ilaç) nazaran ölüm riskini yüzde 22 oranında azaltabileceğini belirtmişti.

Yapılan deney kanseri prostatın ötesine yayılan ve artık tedavilere cevap vermeyen 512 kanser hastasını kapsıyor.

Dr. Gold her yıl 10.000 erkeğe böyle bir teşhis konduğunu söylüyor. Şu an bu kişiler için onaylanmış olan tek tedavi yöntemi Sanofi-Aventis tarafından üretilen bir kemoterapi ilacı olan Taxotere. Yapılan deneylere göre ilaç hastanın ömrünü 3 ay kadar uzatıyor.

Needham & Company analistlerinden Mark Monane Provenge satışlarının yılda 500 milyon dolardan 1 milyar dolara çıkabileceğini belirtiyor.

Provenge gibi kanser aşıları immunoterapi (bağışıklık tedavisi, aşı tedavisi) olarak adlandırılıyor ve bu aşılar hastalık başladıktan sonra vücudun savunma mekanizmasını kansere karşı harekete geçiriyor. Şu an kullanılan rahim ağzı kanseri aşısı Gardasil işe yarıyor, çünkü rahim ağzı kanserine bir virüs sebep oluyor.

İmmunoterapiye dayalı kanser aşısını savunanlar, bu tip tedavilerin tümörleri kemoterapiyle bombardımana tutmaktan daha etkili olduğunu düşünüyorlar.

Daha önce yapılan bir deneyin sonuçlarına göre Provenge kullanan erkekler ortalama 25.9 ay yaşarken, sadece plasebo alan erkekler 21.4 ay yaşıyordu. Üç yılın sonunda plasebo alan erkeklerin yüzde 11'i hayatta kalırken, Provenge kullananların yüzde 34'ü hayatta kalmıştı.

Bu sonuçlara dayanarak Mart 2007'de toplanan FDA yetkilileri, 13'e karşı 4 oyla ilacın etkili olduğuna dair yeterli kanıtın olduğuna ve 17'ye karşı 0 oyla güvenli olduğuna karar vermişlerdi.

Ancak daha sonra komitedeki bazı üyeler deneye katılan sadece 127 kişi olmasına dayanarak kanıtların zayıf olduğu söylemişlerdi. Bu itirazdan sonra deneyin sadece yaşam süresini uzatması değil, aynı zamanda kanserin kötüleşmesini geciktirdiğinin de ölçülmesi istenmişti. Ancak istatistiksel açıdan anlamlı bir ölçüm yapılamıştı.

Bunun üzerine iki ay sonra FDA Provenge'a onay vermeyi reddetmişti ve daha fazla veri gerektiğini söylemişti.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Prostat Kanseri Aşısı Provenge Umut Vadediyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar