Aspirin, Kalın Bağırsak Kanseri Tedavisinde İşe Yarıyor mu?

KanseriTedaviEt.com | Salı, Ağustos 18, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Kalın Bağırsak KanseriAmerikan Kanser Derneğinin haberine konu olan ve JAMA'da yayınlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre düzenli aspirin kullanımı bazı hastalarda kalın bağırsak kanserinin (kolorektal kanser) tedavisine yardımcı olabilir. Uzmanlar ise verilerin umut verici olduğuunu ancak kesinlik taşımadığını, hastaların öncelikle doktorlarına danışmaları gerektiğini belirtiyor.

Amerikan Kanser Derneği'nde Kolon ve Prostat Kanseri Önleme Programı direktörü olan Dr. Durado Brooks "Bu çalışma aspirinin bazı kalın bağırsak kanseri hastalarının tedavisi için faydalı olabileceğini gösteriyor. Sonuçlar cesaret verici olsa da, bu sadece tek bir araştırma ve denekler olasılık dağılımına göre gruplara ayrılmamış. İnsanlara tavsiye vermeden önce diğer araştırmalardan da onay bekliyoruz" diyor.

Araştırmanın bulguları

Massachusetts General and Harvard Medical School doktorlarından Andrew T. Chan liderliğinden yürütülen çalışmada, daha önce Nurses' Health Study (NHS) and the Health Professionals Follow-up Study (HPFS) isimli iki büyük araştırmaya katılmış 1279 kalın bağırsak kanseri hastasının verileri 12 yıl boyunca takip edildi.

Aspirin, Kalın Bağırsak Kanseri Tedavisinde İşe Yarıyor mu?Bulgulara göre düzenli olarak aspirin alan kalın bağırsak kanseri hastalarının ölüm riskleri almayanlara göre yüzde 29 oranında azalıyor ve toplamda yüzde 21 oranında daha az ölüm ihtimali bulunuyor.

COX-2 tümörü olan yeni aspirin kullanıcıları en çok faydayı sağlıyor

Aspirinin olumlu etkisinin, teşhislerinden önce ilacı kullanmayan hastalar arasında ve bir inflamasyon (Kimyasal, fizik, bakteriyel, viral, antijenik vb. herhangi bir agresyona karşı organizmanın tümüyle ya da kısmen gösterdiği reaksiyonel ısı, ağrı, kızarma ve şişme) ve hücre büyümesiyle bağlantısı olan bir enzim olan COX-2'yi normaldan fazla açığa vuran tümörü olan hastalar arasında daha çok olduğu görüldü. COX-2, kolorektal kanser hastalarında yüzde 85 seviyelerine kadar yükseliyor. Birçok araştırmacı bu yükselişin hastalığın daha iyi anlaşılması ve tedavi edilmesi için anahtar rol oynadığını düşünüyor. Aspirin, COX-2'nin hareket şeklini engelliyor.

Aspirinin faydaları, hastanın kemoterapi alıp almamasından ve teşhisin evre I, II, or III olmasından bağımsız olarak görülüyor.

Çalışmada aspirinin ilerlemiş kalın bağırsak kanseri hastaları üzerindeki etkileri araştırılmadı. Bu konuda daha çok araştırma yapılması gerekiyor.

Aynı araştırmada, aspirinin düzenli kullanımda ortaya çıkan önleyici etkisi de incelenmedi. Daha önceki çalışmalar aspirin kullanımının kolorektal polipler ve ilgili kanser risklerini düşürebileceğini gösteriyordu.

Amerikan Kanser Derneği Epidemiyoloji ve Gözetim Araştırmaları başkan yardımcısı, fahri profesör Dr. Michael J. Thun "Aspirinin, kolorektal kanserini önleme için kullanımı Amerikan Kanser Derneği ve diğer tıp kurumları tarafından tavsiye edilmiyor. Çünkü bu faydalar aynı zamanda gastrointestinal (mide ve barsaklarla ilgili) kanamalar için potensiyel risk anlamına geliyor. Aspirinin hastalık önleyici olarak kullanılması önerisi tamamen kalp krizini önlemeye dayanıyor" diyor.

Düzenli aspirin kullanımının kalp ve damar hastalıkları üzerindeki olumlu etkisi bulunuyor.

Aspirinin tehlikeli yan etkileri

Aspirin almaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Düzenli aspirin kullanımının mide kanaması ve iritasyon gibi ciddi yan etkileri olabilir. Kalp ve damar problemleri yaşamış olan kişilerin bu yan daha yüksek ancak bu sorunlar herkeste ortada çıkabilir.

Kalın bağırsak kanserini önlemenin en iyi yolu düzenli olarak test yaptırmak. Risk faktörü tespit edilmemiş kişiler 50 yaşından sonra düzenli tarama yaptırmalı. Ailesinde kolorektal polip veya kanser görülen veya diğer risk faktörlerine sahip kişiler genç yaşta veya daha sık tarama yaptırmak konusunda doktorlarına danışmalılar.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır -

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar