Hormon Tedavisi, Kalp Hastalığı Olan Prostat Kanseri Hastaları İçin Riskli Olabilir

KanseriTedaviEt.com | Çarşamba, Ağustos 26, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Prostat KanseriWebMD'nin haberine konu olan yeni bir araştırmaya göre, kalp rahatsızlığı olan prostat kanseri hastalarının ölüm riski radyoterapiyle beraber hormon tedavisi olduklarında artıyor.

Araştırma sonuçları, daha önce kalp krizi geçirmiş hastalar veya koroner damar hastalıklarına bağlı konjestif kalp yetmezliği hastalarının, radyoterapiye ek olarak hormon tedavisi görmeleri durumunda ölüm riskilerinin, aynı kalp rahatsızlıklarını geçirmiş olan fakat hormon tedavisi görmeyenlere göre iki kat fazla olduğunu gösteriyor.

Araştırma 26 Ağustosta TheJournal of the American Medical Association'da online olarak yayınlandı.

Tıpda androjen deprivasyon tedavisi olarak bilinen hormon tedavisi, tümörlerin küçültülmesi and tümörün büyümesinin durdurulması için radyoterapiden önce uygulanıyor. Tedavi ile birlikle ilerlemiş veya seyri zor tahmin edilen prostat kanseri hastalarının hayatta kalma şansı artıyor.

Ancak daha önceki birçok çalışmada bu faydanın; diyabet, yüksek kolostrol ve yüksek tansiyon gibi farklı rahatsızlıkları olan hastalarda ortaya çıkmadığı görüldü.

Hormon tedavisiAraştırmacılar hormon tedavisinin bu risk faktörlerini taşıyan veya daha önce kalp rahatsızlığı geçirmiş olan hastalardaki hayatta kalma oranı üzerindeki etkisi daha iyi anlamak için 5 binden fazla hastayı takip ettiler.

Bütün katılımcılar Chicago'daki aynı prostat kanseri tedavi merkezinde brakiterapi ile tedavi edildiler. Bu yöntemle radyoaktif zerrecikler tümörün içine yerleştirilerek daha yüksek dozda hedefli radyasyon verilmesi sağlanıyor.

Bazı erkekler 4 ay boyunda radyoterapiyle beraber hormon tedavisi görürken, diğerleri sadece radyoterapiyle tedavi edildi.

Takip sürecince 400 erkek hayatını kaybederken bu kişilerin neredeyse yarısında başka hastalıklar yoktu. Geri kalanlarda ise kalp hastalığı, kalp krizi veya koroner damar hastalıklarına bağlı konjestif kalp yetmezliği risk faktörlerinden biri bulunuyordu.

Hormon tedavisi ve kalp hastalığı

Hormon tedavisinin başka bir rahatsızlığı olmayan veya sadece tek bir risk faktörüne sahip (diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolestrol) erkeklerdeki ölüm oranı üzerinde belirgin bir etkisi bulunmuyor. Sigara kullanma alışkanlığı ve ailedeki kalp rahatsızlıkları geçmişi de bu çalışmaya dahil edilmemiş.

Ancak ortalama 5 senelik bir takip sürecinde, daha önce kalp krizi geçirmiş hastalar veya koroner damar hastalıklarına bağlı konjestif kalp yetmezliği hastaların hormon tedavisi görmeleri halinde iki kat fazla ölüm riski olduğu görülmüş.

Araştırmayı yürüten, Dana-Farber Cancer Institute doktorlarından Akash Nanda "Bulduğumuz sonuçlar bu erkeklerde hormon tedavisinin uygulanmaması gerektiğini veya hormon tedavisi uygulanmadan önce bu kalp rahatsızlıklarınun dikkate alınması gerektiğini gösteriyor" diyor.

Nanda araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 5'inde (266 kişi) kalp hastalığı bulunduğunu ve tedavinin seyri zor tahmin edilen prostat kanseri hastaları için hala bir hayattta kalma avantaji sunabileceğini söylüyor.

Ancak Amerikan Kanser Derneği yetkililerinden Dr. Len Lichtenfeld; kalp rahatsızlığı, zorlukla kontol altına alınan diyabet, yüksek kolestrol ve yüksek tansiyon gibi risk faktörlerine sahip erkeklerde radyasyonla beraber hormon tedavisi uygulamanın riskleri ve faydaları hakkındaki soru işaretlerinin devam ettiğini düşünüyor.

Lichtenfeld "Kalp hastalığı için bir veya daha fazla risk faktörü taşıyan erkekleri kapsayan yeni araştırmaların yapılması faydalı olacaktır" diyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Hormon Tedavisi, Kalp Hastalığı Olan Prostat Kanseri Hastaları İçin Riskli Olabilir

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar