Radyoterapinin Sağlıklı Hücrelere Zarar Vermesi Önlendi

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Ekim 26, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerMedicineNet'in haberine göre Amerikalı araştırmacılar radyoterapi gören kanser hastalarında sağlıklı dokuya zarar vermeden tümörü yok etmenin bir yolunu buldular. Araştırmanın bulguları Science Translational Medicine dergisinde online olarak yayınlandı.

Araştırma, radyasyona maruz kaldıklarında sağlıklı ve kanserli hücreleri etkileyen biyokimyasal reaksiyonlar üzerine odaklanıyor. Farelerle yapılan deneylerde araştırmacılar thrombospondin-1 isimli bir molekülün hücre yüzeyi reseptörlerine bağlanmasını (CD47) engelleyerek standart ve yüksek dozlarda radyasyona maruz kalan normal dokuyu tamamen korumayı başardılar.

Radyoterapinin Sağlıklı Hücrelere Zarar Vermesi ÖnlendiAraştırmayı yürüten Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi profesörlerinden Dr. Jeff S. Isenberg yayınlanana basın bülteninde "Gördüğümüz şeye inanamadık. Korumacı etki deri, kas ve kemik iliği hücrelerinde görüldü ve bu oldukça umut verici. Radyasyona maruz kalınca ölmesi beklenen hücreler yaşamaya ve işlevlerine devam ettiler" diyor.

Araştırmacılar ayrıca bu sinyalleri engelleyerek radyasyona maruz kaldıktan sonra tümörün tekrar büyümesini durdurabileceklerini buldular.

Isenberg ve arkadaşları şimdi bubiyokimyasal reaksiyonların hipertansiyon, orak hücreli anemi hastalığı, kalp krizi ve yara iyileşmesi gibi diğer koşullar üzerindeki etkilerini araştırıyorlar.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Radyoterapinin Sağlıklı Hücrelere Zarar Vermesi Önlendi

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar