Multivitaminlerin Kanser Üzerindeki Etkisi Henüz Kesin Değil

KanseriTedaviEt.com | Çarşamba, Ekim 21, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerCancer Research UK'in haberine göre, piyasada satılan multi vitamin ve mineral hapların kanser önleyici özelliği olduğuna dair kesin kanıtlar bulunmuyor. Hatta bu tip hapların kanseri tetikleyebileceğini gösteren bazı araştırmalar var.

Dünya Kanser Araştırma Fonu'na (WCRF) bağlı çalışan bir uzman, yüksek doz vitamin ve mineral haplarının yarardan çok zararı olabileceğine karşı uyarıda bulundu.

WCRF'da tıp ve bilim danışmanı olarak görevli Profesör Martin Wiseman düşük dozajli hapların bazı kişilere önerebileceğini, ancak yüksek dozajlı hapların kanser riski üzerindeki etkilerinin tahmin edilmesinin güç olduğunu belirtti.

WCRF bu nedenle kanser riskini azaltmak isteyenlerin vitamin ve mineralleri yükse dozajlı haplar yerine sağlık beslenme yoluyla almalarını öneriyor.

Multivitamin haplarıProfesör Wiseman "Birçok kişi bu tip haplarla kanser riskini azaltabileceğini düşünüyor, ancak kanıtlar bu savı desteklemiyor. Bir tür diyet, bazı gıdaların yüksek miktarda tüketilmesinin kanseri önleyebileceğini iddia etse de, bu gıdaları tablet şeklinde almak aynı anlama gelmiyor. Aslında bu hapları yüksek dozda almanın etkileri şu an için tam olarak tahmin edilemiyor ve bunlar sağlık için zararlı olabilir" diyor.

Wiseman bu tip hapların öncelikle kanser riski fazla olan gruplar üzerinde test edilmesi gerektiğini ve bazı çalışmalar bu hapların kanser riskini düşürebileceğini gösterse de, diğer çalışmaların bunu göstermeyebileceğini belirtiyor. "Bu şu anlama geliyor, bu hapların genel nüfus üzerindeki etkilerinin risk mi yoksa fayda mı teşkil ettiğini henüz bilemiyoruz. Bazı kişiler şu anda kendilerine faydadan çok zarar veriyor olabilirler."

Profesör Wiseman ayrıca bazı araştırmaların, yüksek dozda alınan tamamlayıcı haplarla bazı kanser türlerinde yüksek risk arasında bir ilişkiyi gösterdiğini vurguluyor.

Örneğin beta-karoten haplarının sigara kullanan kişilerde akciğer kanseri riskini artırdığı bulunmuş.

Ek olarak alınan hapların gıdalarda bulunan yararlı maddelerle aynı faydayı sağlamadığını belirten Wiseman, düşük dozda alınan tamamlayıcı hapların kanser riski üzerindeki etkilerini görmek için de daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtiyor. "O zamana kadar yapılacak en iyi şey tamamlayıcı hap kullanmaktansa meyve-sebze ağırlı sağlıklı bir diyet yapmak."

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Multivitaminlerin Kanser Üzerindeki Etkisi Henüz Kesin Değil

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar