Sigara İçen Kadınlar İçin Kanser Riski Daha Yüksek Olabilir

KanseriTedaviEt.com | Salı, Ekim 27, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Akciğer KanseriMedicineNet'in haberine göre, yeni bir araştırmanın sonuçları, sigara içen kadınların erkeklere göre kanserojen ve diğer zehirli maddelere karşı daha büyük tehdit altında olduğunu gösteriyor.

İsviçreli uzmanlar akciğer kanseri olan 700 kişinin katıldığı bir çalışmada, erkeklerden daha az sigara içmelerine rağmen kadınlara daha genç yaşta kanser teşhisi konduğunu buldular.

Başka bir çalışmada Harvard Üniversitesi ve Norveç'teki Bergen Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, sigara kullanımına bağlı olarak gelişen kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan 950 erkek ve kadın üzerinde bir araştırma yaptılar. Sonuçlara göre KOAH hastalığı olan kadınlara, erkeklere göre daha az sigara kullanmalarına rağmen daha erken yaşlarda teşhis kondu.

Sigara İçen Kadınlar İçin Kanser Riski Daha Yüksek OlabilirHarvard Üniversitesi araştırmacılarından Dr. Inga-Cecilie Soerheim "Belki de kadınlar sigaranın akciğere zarar veren etkilerine karşı daha savunmasızlar" diyor. Soerheim bulguları Mayıs ayında yapılan American Thoracic Society konferansında sundu.

Aslında geçmiş 20 yılda yapılan birçok çalışma da sigara içen erkeklere kadınların daha büyük risk altında olduğunu gösteriyor.

Soerheim ve Harvard Tıp Fakültesi'nden arkadaşı Prof. Dr. Dawn L. DeMeo ayrıca 2000 yılında KOAH yüzünden hayatını kaybeden kadınların sayısının, aynı hastalık sebebiyle hayatını kaybeden erkeklerin sayısını aştığını buldular. Ancak araştırmacılar bunun nedeni hakkında kesin fikir sahibi değiller.

Bu sonuçlara rağmen, Amerikan Kanser Derneği Epidemiyoloji Araştırmaları yöneticilerinden Dr. Michael Thun kadınların daha fazla akciğer kanseri riski taşıdıklarına dair bir teoriye inanmak için henüz erken olduğu düşünüyor. "Mevcut kanıtlar erkek ve kadınların, sigara kullanımına bakılmaksızın akciğer kanserine karşı belirgin bir şekilde aynı riskleri taşıdığı gösteriyor"

Ama Thun kanserin akciğerde ortaya çıktığı bölümleri göz önüne alarak "Kadın ve erkeklerin akciğer kanserleri farklı türlerde" diye de ekliyor.

Thun ayrıca kadınların daha büyük tehdit altında olduklarını gösteren KOAH araştırmasını etkileyen başka faktörler olabileceğini de vurguluyor. Örneğin kadınların olası yaşam süresinin uzun olmasının, kansere yakalanma ihtimalinin daha yüksek olması anlamına gelebileceğini belirtiyor.

Thun'a göre olası cinsiyet farklılıkları üzerine odaklanmak asıl noktayı kaçırmak anlamına geliyor. Bunun yerine sağlık uzmanlarının ve halkın kesin olan birşey üzerine odaklanmalılar : Sigara kullanımı, akciğer kanseri ve KOAH için en büyük tehditlerden biri.

Thun "Eğer tiryakiler sigarayı 50 yaşından önce bırakırlarsa, riski büyük ölçüde azaltabilirler. Bıraktıktan sonra da, kadın ve erkekler akciğer kanseri riskini azaltmak için pasif içicilikten uzak durmak gibi diğer önemli noktalara dikkat etmeliler" diyor.

Akciğer kanseri, ABD'de kadın ve erkekler için en başta gelen ölüm nedenlerinden bir tanesi. Amerikan Kanser Derneği'ne göre, akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı; kalın bağırsak kanseri, meme kanseri ve prostat kanseri nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin toplamından daha fazla.

Derneğin tahminlerine göre bu yıl 219 bin kişiye daha akciğer kanseri teşhisi konacak ve yaklaşık 159 bin kişi bu nedenle hayatını kaybedecek.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Sigara İçen Kadınlar İçin Kanser Riski Daha Yüksek Olabilir

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar