Sosyal İzolasyon Farelerde Meme Kanseri Gelişimini Etkiliyor

KanseriTedaviEt.com | Çarşamba, Ekim 28, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Meme KanseriCancer Research UK'in haberine göre, Amerikalı araştırmacılar eşlerinden annelerinden ayırılırak izole edilen farelerin daha stresli olduklarını ve bu farelerde meme kanserinin gelişiminin kötü etkilendiğini buldular. Sonuçlar insanlarda da aynı etkilerin görüleceği anlamına gelmiyor, konuyla ilgili daha fazla araştırma yapılmalı.

Chicago Üniversitesi'ne bağlı araştırmacılar genetik olarak meme tümörüne eğilimli fareler yetiştirdiler. Araştırmada annelerinden ayrılan fareler diğer farelerle beraber belirli bir süre farklı bir yerde beslendi.

Araştırmacılar bu farelerin sosyal izolasyondan dolayı daha büyük meme tümörleri geliştirmeye eğilimli olduğunu buldular. Ayrıca bu farelerin kortikosteron hormonu seviyelerinin ölçümü doğrultusunda daha stresli oldukları görüldü.

Chicago Üniversitesi Kanser Araştırmaları Ben May departmanında görevli Doç Dr. Suzanne Conzen "İzole edilen ve grup halindeki fareler arasındaki genetik benzerliklere rağmen stres dolu bir ortamda yaşamak ve tümörlerin büyüklüğü arasında bir bağlantı olduğunu gördük" diyor.

Sosyal İzolasyon Farelerde Meme Kanseri Gelişimini EtkiliyorConzen ayrıca bunun sosyal çevrenin kanserin büyümesini etkileyebileceğini anlamına gelebileceğini, ancak bunun ne şekilde gerçekleştiğinin henüz bilinmediği söylüyor.

Analizler; izole edilen farelerin çeşitli metabolik kimyasal reaksiyonlarında ortaya çıkan farklı türlerdeki genlerin, tümörün gelişimde rol oynadığını gösteriyor.

Cancer Research UK uzmanlarından Oliver Childs ise bu araştırmanın sonuçlarına bakılarak çıkarım yapılmaması konusunda uyarıyor : "Bu deneyler fareler üzerinde yapıldı. Yani bu araştırma sosyal izolasyon sonucu ortaya çıkan stresin insanlardaki kanser üzerine kötü bir etkisi olduğunu kanıtlamıyor. Görünen o ki stres bu hastalığın bir parçası. Fakat kimse bunun boyutunu bilmiyor ve stresin kanser gelişimini etkilediğini gösteren iyi kanıtlar bulunmuyor."

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Sosyal İzolasyon Farelerde Meme Kanseri Gelişimini Etkiliyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar