Cep Telefonu ve Kanser Arasında Bir İlişki Var mı ?

KanseriTedaviEt.com | Salı, Ekim 20, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerAmerikan Kanser Derneği'nin haberine göre henüz cep telefonu ve kanser arasındaki ilişkiyi gösteren kesin kanıtlar yok. Uzmanlar bu konuda daha kapsamlı ve daha uzun süreli araştırmalar yapılması konusunda hemfikirler.

Cep telefonu kullanımı ve kanser arasında bir bağlantı var mı ? Uzmanlar bu konuyu tartışmak için Eylül ayında bir araya geldiler. Üç gün süren toplantı Pittsburgh Üniversitesi Ulusal Çevresel Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Çevresel Sağlık Vakfı ve diğer bazı kuruluşlar tarafından finanse edildi.

Cep telefonlarının güvenilirliği yıllardır tartışılıyor, ancak mevcut araştırmalar henüz çelişkili ve ikna edici değil. Bazı çalışmalar cep telefonu kullanımı ve beyin kanseri veya bazı iyi huylu tümörler arasında bir ilişki olduğunu işaret ediyor. Ancak çoğu çalışma kesin bir bağ olduğunu göstermiyor.

Cep Telefonu ve Kanser Arasında Bir İlişki Var mı ?Cep telefonları radyo frekanslarıyla çalışıyor ancak DNA'ya zarar veren ve kansere yol açan iyonizan ışın yaymıyorlar. Ancak cep telefonu kullanımının tümör gelişimine dolaylı yoldan etkilediğine dair endişeler var.

Eylül ayında Amerika'da yapılan toplantıda Çevresel Çalışma Grubu'nun cep telefonu güvenliği ile ilgili hazırladığı bir rapor sunuldu. Rapora göre, cep telefonlarının radyasyon yaydığıyla ilgili endişeler Almanya, İsviçre, İsrail, İngiltere Fransa ve Finlandiya gibi ülkeleri, özellikle çocukların radyasyona maruz kalmasını önlemek için cep telefonu kullanımının kısıtlanması için harekete geçirdi. Raporda ABD'nin neden benzer aksiyonlar almadığı soruldu.

Toplantıda aralarında Ulusal Sağlık Ensitüsü ve Amerikan Kanser Derneği gibi kuruluşlardan kişilerin de olduğu bu alanda uzman araştırmacılar tartıştılar.

Amerikan Kanser Derneği araştırmacıları çok yaygın olarak kullanıldıkları için cep telefonlarının güvenliğinin izlenmesi gerektiği konusunda hemfikirler.

Mevcut kanıtlar ne gösteriyor ?

Amerikan Kanser Derneği Epidemiyoloji ve Gözetim Araştırmaları başkanı doktor Michael J. Thun "Cep telefonlar dünya çapında 3-4 milyar insan tarafından kullanılıyor ve çocukların arasında kullanım da hızla artıyor. Mevcut kanıtlar hakkındaki sorular ancak uzun süreli epidemiyolojik araştırmalar ve cep telefonlarının biyolojik etkilerini gösteren deneysel çalışmalarla cevaplanabilir" diyor.

Thun'a göre şimdiye kadar 30 epidemiyolojik çalışmada cep telefonu ve beyin kanseri ya da iyi huylu tümörler arasındaki ilişki incelendi, ancak bu araştırmaların sonuçları çelişkiliydi.

Bu sonuçlar birçok ülkede cep telefonlarının göreceli olarak kısa süredir (20 seneden daha az) kullanılmasına, çalışmalar arasındaki yapısal farklılıklara ya da her iki çalışmadan birinin geçmişe dönük olarak yapılmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu çalışmalarda kanser hastası olan ve olmayan kişilere cep telefonu kullanım geçmişleriyle ilgili sorular soruldu. Bu tip çalışmaların sonuçlarının kesinliği, katılımcıların kansere yakalanmadan önce cep telefonu kullanımlarını ölçen çalışmalara göre daha az.

Thun, Interphone gibi 13 ülkede cep telefonu ve beyin tümörü arasındaki ilişkiyi araştıran bazı önemli çalışmaların sonuçlarının henüz yayınlanmadığını söylüyor. Ayrıca erken yaştan itibaren cep telefonu kullanan çocukları kapsayan uzun süreli çalışmalar da henüz yapılmadı. Cep telefonların küçük yaştaki çocuklar tarafından kullanımı yaygın bir endişe, zira cep telefonlarından yayılan radyo frekansı dalgaları çocukların beyin dokusuna erişkinlere nazaran daha fazla ulaşıyor.

Bazı araştırmalar bu cep telefonlarından yayılan RF dalgalarının tümör gelişimine neden olan biyolojik sonuçları olduğu raporladılar, ancak bu bulgular bağımsız bilim adamlar tarafından henüz onaylanmadı.

Riski nasıl azaltabilirsiniz ?

Her ne kadar daha fazla araştırma gerekse de, Amerikan Kanser Derneği bu konuda endişe duyan kişilerin şu basit adımları uygulamasını öneriyor :

* Hoparlör veya elle tutulmayan başka bir cihaz kullanın.
* Daha düşük radyasyon yayan bir cep telefonu kullanın. Cnet'in listesini burada bulabilirsiniz.
* Ebeveynler çocuklarının cep telefonu kullanımını kısıtlayabilirler.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Cep Telefonu ve Kanser Arasında Bir İlişki Var mı ?

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar