İleri Yaşlarda Yapılan Egzersiz Kadınlarda Meme Kanseri Riskini Azaltıyor

KanseriTedaviEt.com | Cuma, Şubat 27, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Meme KanseriAmerikan Kanser Derneği tarafından 06.02.2009 tarihinde yayınlanan bu yazıda yapılan düzenli egzersizin kadınlarda meme kanserine yakalanma riskini düşürdüğünü anlatılıyor. Haftada 1 ila 2 saatlik tempolu bir yürüyüş, kadınlarda meme kanseri riskini %18 oranında düşürüyor.

Düzenli egzersizin birçok faydası vardır. Ruhsal durumunuzu iyileştirir, kalbinizi ve akciğerlerinizi güçlendirir, kilonuzu kontrol altında tutmanıza yardım eder. Düzenli egzersiz yapmak, meme kanseri de dahil olmak üzere birçok farklı kanser tipini önlemeye yardımcı olur.

Egzersiz meme kanseri riskini azaltiyorBaşlamak için kesinlikle geç değil. Alman Kanser Araştırma Merkezi ve Hamburg-Eppendorf Üniversite Hastanesi'ndeki araştırmacılar; 3464 meme kanseri hastasına ve 6657 kadına 30 ila 49 yaş arasındaki ve 50 yaşında sonraki dönem için fiziksel aktivitelerini sordular. Çıkan sonuçlara göre düzenli egzersiz yapan kadınların meme kanserine yakalanma riski daha az ve ilerleyen yaşlarda fiziksel olarak daha aktif olan kadınların kansere yakalanma riski, 30'larında egzersiz yapan kadınlarınkinden bile daha az.

MARIE isimli araştırmaya katılan araştırmacılardan biri olan Profesör Dr. Karen Steindofr şöyle diyor : "Bütün kadınlara tavsiyemiz hayatlarının ikinci yarısında da fiziksel olarak aktif olmaları. Sadece kanser riskini azaltmıyorlar, ayrıca kemikleri, kalpleri ve beyinleri de bundan fayda sağlıyor."

Araştırmacılar ayrıca egzersiz ile göğüs kanseri türü arasında bir ilişki olup olmadığına baktılar ve şu sonuca ulaştılar : 50 yaşından sonra daha aktif olan kadınların hormon reseptörleri pozitif olan (Hormon reseptörleri pozitif olan kadınların üçte ikisinde meme kanserli hücrelerin üzerinde reseptörler vardır : östrojen, progesteron, her2 reseptörü (Human epidermal growth factor receptor 2)) meme kanserine yakalanma riski, 50 yaşından sonra daha az aktif olan kadınlara göre daha az.

Araştırmacılar ayrıca bu bağlantının vücut kitle endeksi ve kilo alımıyla ilgisiz olduğunu keşfettiler. Bu kanıta dayanarak araştırmacılar, riskteki azalmanın hormonal kanallardaki değişimlerden olabileceğinden şüpheleniyorlar.

Steindorf şöyle diyor : "Egzeriz deyince mutlaka spor akla gelmesin. Hesaplamalarımızda bahçeyle uğraşmak, bisiklete binmek veya yürüyüşe çıkmak gibi aktiviteleri de dikkate aldık."

Kadın Sağlığı İnsiyatifi (WHI)'nin yaptığı bir araştırmaya göre haftada 1.25 ila 2.5 saat tempolu yürüyüş, kadınlarda meme kanseri riskini %18 oranında azaltıyor. Haftada 10 saat yürüyüş ise riski biraz daha düşürüyor.

Amerikan Kanser Derneği meme kanserine yakalanma riskini düşürmek için normal aktivitelerin dışında haftanın 5 veya daha fazla günü 45-50 dakikalık egzersiz yapılmasını öneriyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - İleri Yaşlarda Yapılan Egzersiz Kadınlarda Meme Kanseri Riskini Azaltıyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar