2008`deki Kanserle İlgili En Önemli 12 Gelişme

KanseriTedaviEt.com | Salı, Şubat 24, 2009 | 1 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerAmerikan Klinik Onkoloji Derneği, 2008 yılında kanserle ilgili en önemli 12 gelişmeyi belirlemiş. Seçim yapılırken gerçekten ciddi bir fark yaratan gelişmelere yer verilmiş. Hayatta kalma şansını artıran ilaçlar, hormon tedavileri ve aşılar bu yazının asıl konusunu oluşturuyor. Ben okurken çok bilgilendim, umarım sizler de beğenirsiniz.

Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'ne (ASCO)göre 2008'de kanseri önlemede ve kanser tedavisindeki en önemli 12 gelişme

ASCO, kanseri önlemede ve kanser tedavisindeki en önemli 12 gelişmeyi sıraladı. Bu gelişmelerin çoğunluluğu etkileyici bir biçimde başarıya ulaştı.

Ancak daha yapacak çok iş var : 2008'de 1.4 Amerikalı kanser olduğunu öğrendi. Yarım milyon insan da kanser yüzünden hayatını kaybetti.

2008'deki bu önemli 12 ilerlemeyi, ASCO'nun editör kurulunu oluşturan 21 kanser uzmanı belirledi. Editörler sadece kanseri yok etmede ya da hastanın iyileşmesinde büyük etkisi olan çalışmalara yer verdiler.

ASCO'nun belirlediği 12 önemli gelişme :

Akciğer Kanseri için Erbitux

ErbituxKüçük hücreli olmayan akciğer kanseri (non-small cell lung cancer - NSCLC) oldukça zalim bir türdür. 2008'de yapılan bir araştırmaya göre, standart kemoterapiye eklenen Erbitrux isimli ilaç, tümöründe epidermal büyüme faktörü reseptörü (epidermal growth factor receptor - EGRF) molekülü bulunan hastalarda hayatta kalma oranını %21'e çıkarıyor.

Pankreas Kanseri için Gemzar

Pankreas kanseri hastalarının sadece %5'i, teşhisleri konulduktan sonra 5 yıl hayatta kalıyor. 2008'de oldukça erken teşhis konulan pankreas kanseri hastalarıyla yapılan büyük bir çalışmaya göre, tümor alındıktan sonra Gemzar kemoterapisi yapılırsa kanserden tamamen kurtulup hayatta kalma oranı iki katlanıyor.

Kronik Lenfositik Lösemi için Treanda

Mart 2008'de Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi Treanda'yı kronik lenfositik lösemi (chronic lymphocytic leukemia - CLL) için ilk tedavi olarak belirledi.

Bu aslında alışılmadık bir onaydı çünkü Treanda Avrupa'da 30 yıldır bulunuyordu. Araştırmacılar Treanda'nın sadece kendi sınıfındaki benzer bir ilaç olduğunu düşünmüşlerdi. Ancak daha sonra Treanda'nın kandaki kansere karşı farklı bir etkisi olduğu ortaya çıktı.

Uluslararası bir araştırmadan çıkan bu şaşırtıcı sonuca göre Treanda CLL hastalarının %30'un kanseri tamamen yok ediyordu.

Metastatik Göğüs Duvarı Tümörleri için Avastin

Daha önce kolon ve akciğer kanserinde de kullanılan avastin, tümörlerin beslenmesini önleyerek kan damarlarına daha fazla yayılmalarını önlüyor. Geçtiğimiz şubat ayında FDA, Taxol ile beraber kullanılması şartıyla Avastin'in daha önce HER2 (Human epidermal growth factor receptor 2) geni taşımayan metastatik göğüs duvarı kanseri tedavisi görmemiş hastalar üzerinde kullanılmasına onay verdi.

Bu onay 2007'de yapılan bir araştırmanın üzerine verildi. Araştırmaya göre Avastin Taxol ile beraber kullanıldığında hastalıktan kurtularak hayatta kalma oranını ikiye katlıyor.

Göğüs Kanseri için uzun süreli hormon tedavisi

Eskiden doktorlar göğüs kanserininin yeniden oluşmasını önlemek için kadınlara 5 yıllık bir Tamoxifen tedavisi verirdi. Ancak yeni araştırmalar bunu değiştirdi, artol kadınlar daha uzun yıllar Tamoxifen ya da Femara gibi aramotase inhibitörleri kullanarak kanser riskini azaltabiliyor.

Göğüs Kanseri için Zometa

Araştırmacılar geçen sene kemik güçlendiri bir ilaç olan Zometa'nın, menepoz öncesi dönemde Zoladex ile birlikte Tamoxifen veya Arimidex kullanarak hormon tedavisi gören kadınlara verildiğinde, göğüs kanserine tekrar yakalanma riskini azalttığını gördüler.

Melanom için Pegylated İnterferon

Avrupada yapılan bir araştırma pegylated interferon (interferon vücut hücrelerinin çoğunluğunca sentezlenen ve bakterilere, parazitlere, virüslere ve urlara karşı etki gösteren bir protein. pegylated interferon ise interferonun daha yenilenmiş ve aktif bir çeşidi) ile yapılan bir yıllık bir tedavinin, bir cilt kanseri çeşidi olan melonomun tekrarlama riskini daha önce ciltlerinin kanserli bölümü cerrahi operasyon ile alınmış hastalarda %18 oranında azalttığını gösteriyor.

Kolon Kanseri için Erbitux

Araştırmalar Erbitux'un sadece tümörlerinde normal bir KRAS geni taşıyan hastalarda işe yaradığını gösteriyor. Bu, tümöründe mutasyona uğramış KRAS geni olan hastaların Erbitux'tan fayda göremeyeceği anlamına geliyor. Ancak bu hastalar da boşu boşuna kemoterapi olmayacaklar ve kemoterapinin yan etkileri yüzünden acı çekmeyecekler.

Yumurtalık kanseri riskini azaltan hap

45 farklı araştırma sonucu ortaya çıkan veriler, 5 yılda bir ağız yolu ile alınan kontraseptif hapların (korunmasız cinsel ilişkiden sonra, sürdürülmesi kesinlikle istenmeyen gebeliklerin önlenmesi için alınan haplar, halk arasında ertesi gün hapı olarak bilinir), kadınlarda yumurtalık kanseri riskini %20 oranında azalttığını gösteriyor.

HPV aşısı ağız kanserini önleyebilir

2008'de yapılan bir araştırma HPV'ye (human papilloma virus - genital bölgede ve mukozalarda enfeksiyon yapan ve kondiloma adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan bir virüs) bağlı ağız kanseri vakalarının Amerika'da arttığını gösteriyor (buna karşın HPV'le bağlı olmayan vaka sayısında azalma gözlenmiş). Bunun sebebi oral seksteki artış olabilir. Eğer böyleyse HPV aşısı (şu anda rahim ağzı kanseri aşısı olarak onaylanmış durumda) ağız kanserinin önlenmesinde de rol oynayabilir.

Onkolog Kıtlığı

ASCO'nun tahminlerine 2020 yılında Amerika'da kanser uzmanı sayısında 4000 kişilik bir azalma olacak. Buna karşın kanser hastalarının sayısı%55'lik bir artacak. Onkolog sayısındaki artış hızı ise oldukça düşük seviyelerde.

Çocukken kanseri yenenler

Kansere karşı mücadeledeki en güzel başarılardan biri kansere yakalanan ve daha sonra kanseri yenen çocukların sayısındaki artış. Ancak yürek burkan bir araştırma teşhislerinden 30 yıl sonra bu çocukların kalp krizi geçirme risklerinin diğer çocuklara göre 10 kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Bunun sebebi kanser tedavilerinin yan etkileri. Hastalar ve aileler bu gerçekten haberdar olmalı. Doktorlar kanseri yenmeyi başaran bu çocukları kalp rahatsızlıklarının önüne geçebilmek için yakından izlemeli.

Kanseri önlemede ve kanser tedavisindeki gelişmelerin devam edebilmesi için ASCO klinik kanser araştırmaları için devletin daha çok harcama yapması ve yeni kanser tedavileri için yapılan klinik araştırmaların önündeki engellerin kalkması çağrısında bulunuyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - 2008'deki Kanserle İlgili En Önemli 12 Gelişme

Blog Widget by LinkWithin

1 yorum

  1. Adsız // 6 Temmuz 2009 07:43:00 GMT+3  

    Kanserin ana nedeni kontrolsüz hücre çoğalmasıdır.DNA,RNA ve bağışıklık sistemi bazlı bir tedaviyle tüm kanser türlerini toptan tedavi edeceklerine mahsus daha çok rant elde etmek ve ilaç şirketlerini zengileştirmek için aşama aşama yapıyorlar herşeyi.Ayrıca dünya nüfusunu kontrol altında tutmak için de kanseri kullanıyorlar.

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar