Selenyum ve E Vitamini Prostat Kanserini Önlemiyor

KanseriTedaviEt.com | Perşembe, Şubat 26, 2009 | 1 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Prostat KanseriUlusal Kanser Enstitüsü (NCI)'nün web sitesinde 9 Aralık 2008 tarihinde yayınlanan bu haber, daha önceki araştırmalarda prostat kanserini önlediği öne sürülen selenyum ve E vitaminin aslında etkisiz olduğunu anlatıyor. SELECT adı verilen bu deney toplam 35 bin erkek üzerinde yapılmış ve araştırma sonucu 9 Aralık 2008'de JAMA'da (The Journal of the American Medical Association) online olarak yayınlanmış.

Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) tarafından finanse edilen ve "Selenyum ve E Vitamini Kanser Önleme Denemesi (SELECT)" ismi verilen araştırmanın sonuçlarına göre tek başına veya beraber alınan selenyum (selenium) ve E vitamini prostat kanserini önlemiyor.

Çıkan veriler ayrıca iki endişe verici eğilimi ortaya çıkardı : Araştırmaya katılan sadece E vitamini alan 50 yaş ve üzerindeki olan 35 bin erkekte görülen prostat kanseri vakalarında küçük ancak istatistiksel olarak önemsiz bir artış ve sadece selenyum alan tip 2 diabet vakasında (Non-Insulin Dependent Diabetes Mellitus, NIDDM: tip 2 şeker hastalığında insülin üretiminin eksikliğinden ziyade, üretilen insülin gerektiği şekilde etki gösterememektedir) küçük ancak istatistiksel olarak önemsiz bir artış (selenyum alanlarda %10, plasebo alanlarda %9.3'lük bir artış. Plasebo farmakolojik olarak etkisiz, fakat telkine dayalı ve plasebo etkisi olarak da bilinen tedavi etkisini ortaya çıkaran bir tür ilaçtır). Bu bulguların hiçbiri ek olarak alınan bu ilaçlar yüzünden artan bir riskin kanıtı değil ve her ikisi de şans eseri olmuş olabilir.

Uluslararası araştırma enstitüleri ağlarından biri olan Güneybatı Onkoloji Grubu (SWOG) bu araştırmayı Amerika, Porto Riko ve Kanada'da bulunan 400'ün üzerinde klinikte yürüttü. SELECT deneyinin sonuçları 9 Aralık 2008'de JAMA'da (The Journal of the American Medical Association) online olarak yayınlandı. Çıkan sonuçlara göre prostat kanseri teşhisinin 5 yıllık oranı plasebo alan hastalarda %4.43, selenyum alan hastalarda %4.56, E vitamini alan hastalarda %4.93 (en yüksek oran, fakat plasebo alanlara göre istatistiksel olarak önemsiz bir fark olarak kabul ediliyor) ve hem selenyum hem de E vitamini alanlarda %4.56.

Yapılan araştırmaya katılım 5 yılın sonunda düşüş gösterdi (birinci yılın sonunda katılım %83'ken beşinci yılın sonunda oran %65'ti) ancak bu beklenen birşeydi ve araştırma sonuçlarını etkilemedi.

SELECT katılımcıları, Ekim 2008'de araştırma sonuçlarını içeren ve bu çalışma için aldıkları ilaçları bırakmalarını yazan bir mektup aldılar. Katılımcıların sağlık durumları araştırma görevlileri tarafından halen takip ediliyor. Araştırmacıların amacı, katılımcıları izlenerek; selenyum, E vitamini veya plasebo alımının uzun süreli etkilerinin tespit edilmesi ve prostat kanseri, diğer kanser türleri ve erkeklerdeki yaşlanma sonucu oluşan diğer hastalıkların daha iyi anlaşılması için kan örneklerinin toplanarak moleküler analizlerin tamamlanması. Bu kısım, yapılan araştırmanın en önemli parçalarından biri.

Blinding (kör etme) veya masking (maskeleme) olarak bilinen prosedüre göre ilaç veya plasebo alan katılımcılar ve araştırmacılan kimin ne aldığını bilmiyordu. Blinding tekniği, kasıtlı olmayan önyargılardan ve olası yanlış sonuçlardan kaçınmak için kullanıldığından araştırmanın devamında kullanılmaya devam edildi. Ancak ne kullandığını özellikle öğrenmek isteyen katılımcılara ne aldıkları hakkında bilgi verildi.

Cleveland Kliniği fizikçilerinden ve SELECT araştırması eşbaşkanı olan Eric Klein şöyle diyor : "SELECT her zaman prostat kanseri hakkında birden fazla cevap arayan bir araştırma olarak düşünüldü. Eğer bu 35 bin erkeğin sağlık durumlarını izlemeye devam edersek, bu iki bileşenin prostat kanserini önlemede neden bu kadar önemli sayıldıklarını ve neden işe yaramadıklarını anlayabiliriz."

SELECT, asıl sonucu prostat kanseri olmayan ve daha önceleri yapılan farklı araştırmaları açıklığa kavuşturmak için yapıldı : 1998'de Finlandiya'da sigara kullanan 29.133 erkek üzerinde yapılan bir araştırma, süpriz bir şekilde akciğer kanserini önlemek için E vitamini alanlarda %32 oranında daha az prostat kanseri görüldüğünü ortaya çıkardı. 1996'da deri kanseri hastası 1.312 kadın ve erkek üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, hastalığı önlemek için selenyum alan erkeklerde selenyum almayanlara göre %52 daha az prostat kanseri görüldü.

Bu ve daha önceki bulgular baz alınarak 2001 yılında SELECT'e katılması için erkek katılımcılar toplandı. E vitamini, selenyum ve plasebo kullanması için her biri 8000 kişiden oluşan rastgele 4 farklı grup oluşturuldu. Birinci gruba hem selenyum hem de E vitamini, ikinci gruba selenyum ve E vitamini plasebosu, üçüncü gruba E vitamini ve selenyum plasebosu ve son gruba da sadece her iki içeriğe ait plasebo verildi.

Şunu da belirtmekte fayda var; 2003 yılında SELECT devam ederken, SWOG'un finanse ettiği başka bir araştırmada, finansteride isimli bir ilacın prostat kanserinin teklarlama riskini %25 oranında düşürdüğü ortaya çıktı. Bu sonuç SELECT katılımcısı erkeklere bildirildi ve katılımcıların finansteride almalarına izin verildi (SELECT'te bu ilacı alan erkeklerin oranı %4.8'di ve bu katılımcılar diğer SWOG araştırmasına dahil değildiler). Finansteride, halen Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından prostat kanserini önleyen bir ilaç olarak onaylanmadı.

Deri kanseri dışında prostat kanseri Amerika'da erkeklerde en çok görülen kanser türü. 2008'de 182.320 yeni prostat kanseri vakası olduğu ve 28.660 kişinin bu hastalık sebebiyle öldüğü tahmin ediliyor. Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) başkanı John E. Niederhuber şöyle diyor: "Prostat kanserini önlemek ve tedavi etmek NCI için bir önceliktir ve umarız yeni moleküler teşhis araçlarının yardımıyla ölümler ve yeni vakaların azalmasını sağlayacayacağız."

SELECT, NCI tarafından 114 milyon dolarlık bir bütçe, Ulusal Tamamlayıcı ve Alternatif İlaçlar Merkezi (NCCAM) tarafından ayrılan ek bütçe ve Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü (NHLBI), Ulusal Yaşlanma Enstitüsü (NIA) ile Ulusal Göz Enstitüsü (NEI) tarafından yapılan alt araştırmalarla desteklendi. Alt araştırmalar selenyum ve E vitamininin kronik obstrüktif akciğer hastalığı üzerindeki etkilerini, alzheimer'in gelişimini ve katarakt ile maküler dejenerasyonun gelişimini kapsıyordu ve bu araştırmalara artık selenyum ve E vitamini olmadan devam edilecek. NCI tarafından finanse edilen bir diğer çalışma ise bu içeriklerin kolon polipleri olan erkekler üzerindeki etkilerini araştırıyor.

SWOG başkanı Laurence H. Baker şöyle diyor : "SELECT deneyi ileride prostat kanserinin önlebilmesi için ilgi gösteren gönüllülerimize, büyük bir hevesle zamanlarını harcayan binlerce erkeğe kocaman bir teşekkür borçlu". SELECT araştırmacıları halen çıkan verileri analiz ediyorlar ve bu analizler yakında akademik bir ortamda yayınlanacak.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Selenyum ve E Vitamini Prostat Kanserini Önlemiyor

Blog Widget by LinkWithin

1 yorum

  1. Kutlu Sevin // 26 Şubat 2009 19:12:00 GMT+2  

    Siteniz fena değil. Ancak navigasyonu kolaylatırmak daha fazla sayfanızın okunmasını sağlar. Önerim, ilgili konular (related posts) eklentisini kullanabilirsiniz. Her yazının bitiminde yakından ilgili diğer sayfanın okunmasını sağlayabilir.
    Prof. Dr. Kutlu Sevin
    www.estetiks.gen.tr

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar