ABD'de 100.000'den Fazla Kanser Vakasının Nedeni Aşırı Kilolu Olmak

KanseriTedaviEt.com | Cuma, Kasım 06, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerAmerikan Kanser Derneği'nin (ACS) haberine göre, Amerikan Kanser Araştırmaları Entitüsü'nün (AICR) yayınladığı veriler, ABD'de her yıl 100 binden fazla kanserin aşırı kiloya bağlı olarak ortaya çıktığını gösteriyor. Araştırmacılar bir süredir aşırı kilolu olmanın kanser riskini artırdığını biliyorlardı. AICR'in verileri problemin kapsamına ışık tutuyor.

Hesaplamalara göre aşırı kilolu olmak; endometriyal kanserlerin yüzde 49'uyla (senede20.700 vaka), özofajeal kanserlerin yüzde 35'iyle (senede 5.800 vaka), pankreas kanserlerinin yüzde 28'iyle (senede 11.900 vaka), böbrek kanserlerinin yğzde 24'üyle (senede 13.900 vaka), safra kesesi kanserlerinin yüzde 21'iyle (senede 2.000 vaka), meme kanserlerinin yüzde 17'iyle (senede 33.000 vaka) ve kalın bağırsak kanserlerinin yüzde 9'uyla (senede 13.200 vaka) doğrudan ilişkili.

Hawaii'deki Kanser Araştırma Merkezi direktörlerinden Dr Laurence N. Kolonel "Kanıtlar oldukça açık : Eğer insanlar normal bir vücut ağırlığını koruyabilirler ve hayatları süresince fiziksel olarak aktif olabilirlerse, bu kanserin ortaya çıkma sıklığında büyük bir etki yaratır" diyor.

AICR'in ortaya koyduğu rakamlar Şubat 2009'da yayınlanan AIRC ve Dünya Kanser Araştırma Fonu raporundaki yayınlanan kanser istatistiklerine dayanıyor. Raporda kanser ile kötü beslenme, fiziksel aktivite eksikliği, aşırı kilolu olma gibi risk faktörleri arasındaki ilişkiye değiniliyordu.

AICR araştırmacılar yeni veriler geldikçe bu rakamlarları güncellemeye devam edecekler.

İlişikinin doğası

ObeziteACS araştırmacıları kanser riski ve aşırı kilo arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk kişilerdi. 2003'te yapılan 900 bin erkek ve kadın üzerinde yapılan bir ACS çalışması, en yüksek kilolu erkeklerin tüm kanser türleri yüzünden ölüm oranının, normal kilolu erkeklerden yüzde 52 daha fazla olduğunu gösteriyordu. Araştırmaya göre aşırı kilolu erkeklerin ölüm oranı normal kilolu kadınlardan yüzde 62 daha fazlaydı.

Peki aşırı kilolu olmak kanser riskini neden artırıyor ? Dr. Kolonel birçok mekanizmanın buna sebep olduğunu söylüyor. Aşırı yağlanma vücuttaki östrojen hormonlarının miktarını artırıyor, ayrıca vücudun insülin salgılmasını da bozuyor. Her iki faktör de kanser riskini yükseltiyor.

Kolonel buna ek olarak "Fazla kilolu olmak vücutta düşük seviyede inflamasyona sebep oluyor ve şu anda kronik inflamasyonun kanserle olan ilişkisini inceleyen birçok araştırma yapılıyor" diyor.

Teşhis sonrası kilo alma da bir diğer problem

Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Epidemiyoloji Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Melinda L. Irwin geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir basın konseransında, kanser tedavisi sırasında ve sonrasında kilo almanın kötü sonuçları olduğuna dair veriler sundu. Irwin araştırmasında egzersizin meme ve yumurtalık kanserinde hayatta kalma süresi üzerine etkilerini inceliyordu.

Irwin "Yüksek vücut kitle endeksinin kötü sonuçlar doğurduğu doğru. Asıl sorgulamamız gereken, bunun nedeni. Birçok çalışma, hastalar fazla kilolu veya obez olsa bile, düzenli fiziksel aktivitenin kanserde hayatta kalma süresini uzattığını gösteriyor; alınması gereken mesaj da bu" diyor.

Riski azaltmak

AICR Ağustos 2009'da yaptığı bir araştırmaya göre, Amerikaların büyük çoğunluğu obezitenin kanseri riski üzerindeki etkisinden haberder değiller.

AICR Beslenme İletişimi yöneticisi Alice Bender "Obezite ve kanser riski arasındaki ilişki konusundaki toplum bilinci tehlikeli derecede düşük. Obezitenin halkın gözünde tütüne eşdeğer hale gelmesi için durmadan çalışıyoruz" diyor.

ACS riski düşürmek için dengeli kalori alımını ve fiziksel aktivite yapılmasını öneriyor. Her gün en az 5 porsiyon meyve ve sebze yiyin, işlenmiş tahıllar yerine tam tahılları tercih edin ve kırmızı et tüketimini düşürün. Yetişkinler haftada 5 gün veya daha fazla olmak üzere egzersiz yapmalılar.

ACS Epidemiyoloji ve Gözetim Araştırmaları başkanı doktor Michael J. Thun "Bu konuda endişe duyan kişilerin yapması gereken şey hergün aldıkları kalori miktarını dengelemek" diyor.

Alice Bender aynı zaman okullarıni, işyerlerinin ve diğer çevrelerin sağlıklı bir hayat tarzını teşvik etmeleri gerektiğini ekliyor.

ACS Beslenme Epidemiyolojisi Strateji Direktörü Marji McCullough da "ACS sağlıklı bir kilo ve yetişkilik süresince kilo almaktan kaçınmak gerektiğini vurguluyor. Önerilerimizde, aynı zamanda egzersiz imkanına ve sağlıklı gıdalara daha kolay ulaşmada toplumun önemli bir rol oynadığının da altını çiziyoruz" diyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - ABD'de 100.000'den Fazla Kanser Vakasının Nedeni Aşırı Kilolu Olmak

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar