Sabah Erken Saatte Yapılan Kolonoskopide Daha Fazla Polip Bulunuyor Olabilir

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Kasım 09, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Kalın Bağırsak KanseriMedicineNet'in haberine göre, yeni yapılan bir araştırma, sabah erken saatlerde yapılan kolonoskopinin, gün içinde yapılan kalın bağırsak kanseri taramalarından daha fazla polip tespit ettiğini gösteriyor. Üstelik bulunan polip sayısı saatler ilerledikçe düşüyor.


Kolonoskopi, içi boşluklu bir organ olan kalın bağırsağın kolonoskop denilen bükülebilir bir aletle incelenmesine deniyor. Polipler ise içi boş ve mukoza katmanlarıyla döşeli bir organın çeperinden çıkan ve lumene doğru projekte olan benign tümörlerdir. Polipleri aldırmanın, kolon kanseri riskini yüzde 60 ila 90 oranında düşürdüğüne inanılıyor.

California Üniversitesi araştırmacıları 1 yıl içerisinde Veterans Affairs hastanesine gelerek kolonoskopi yaptıran 477 hastanın verilerini incelediler. Yapılan çalışmada sabah saat 8:30 veya daha erken saatte yapılan kolonoskipilerde, gün içinde daha ileri saatlerde yapılanlara göre yüzde 27 oranında daha fazla polip tespit edildiği görüldü. Araştırma Clinical Gastroenterology and Hepatology'nin kasım sayısında yayınlandı (PDF).

KolonoskopiAraştırmacılara göre bu artışın sebebi, bir gece önce bağırsaklardaki artan hareketlilik olabilir. Doktorların gün içine yorulması da gün içinde bulunan polip sayısının düşmesinde rol oynuyor olabilir.

Center for Outcomes Research and Education direktörü olan ve araştırmayı yürüten Dr. Brennan M.R. Spiegel "Araştırmamızın sonuçlarına göre, endoskopik çalışma saatlerine bir üst limit koymak veya benzer türde düzenlemeler faydalı olabilir" diyor.

Ancak Spiegel kolonoskopinin kolon kanseri taraması için çok etkili bir yöntem olduğunu ve hastaların erken saatte muayene olmak konusunda endişelenmemeleri gerektiğini söylüyor.

Spiegel "Muayene saatinin birey üzerinde çok çok küçük bir etkisi bulunuyor. Hastalar günün hangi saatinde olduğuna bakmaksızın kolonoskopiye güvenmemeliler ve bundan çok doktorlarının kalitesine ve tecrübesine odaklanmalılar" diyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Sabah Erken Saatte Yapılan Kolonoskopide Daha Fazla Polip Bulunuyor Olabilir

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar