Meme Kanserlerinin Yüzde 40`ı Yayıldıktan Sonra Şekil Değiştiriyor

KanseriTedaviEt.com | Salı, Kasım 10, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Meme KanseriCancerResearchUK'in haberine göre, İngiliz bilim adamları meme kanserlerinin yüzde 40'ının lenf düğümlerine yayılırken şekil değiştirdiğini buldular. Araştırmanın sonuçları, bu evreye ulaşmış hastalık için yeni tedaviler geliştirilmesini sağlayabilir.

Edinburgh Üniversitesi'ne bağlı Breakthrough Breast Cancer Research Unit araştırmacıları hastalıklar memeden lenf düğümlerine yayılan hastaların tümörlerini analiz ettiler. Yayılma süreci meme kanseri kadınların ortalama yüzde 40'ında görülüyor.

Araştırmacılar bu çalışmada, hangi uygulanacak tedavinin seçilmesinde etkili olacağı için, hastalığın yayıldığı sırada şekil değiştirip değiştirmediği görmek istediler. Ekip, 211 kadının meme tümörlerini ve lenf düğümlerini biyokimyasal teknikler ve çeşit protein seviyelerini ölçerek inceledi. Vakaların yüzde 39'unda lenf düğümlerindeki hastalığın tür değiştirdiği görüldü.

Meme Kanseri20 tümörün östrojen negatiften pozitife dönüştüğü tespit edildi. Bu, östrojen negatif tümörlerinin tedavisinde işe yaramayan hormon tedavilerinin, hastalık yayıldıktan sonra işe yarayabileceğini gösteriyor.

Diğer vakalarda, tümörler östrojen pozitiften negatife döndü. Bu da tamoxifen gibi hormon tedavilerinden daha fazla fayda sağlanamayacağını gösteriyor.

Her üç kadından birinde, östrojen reseptörlerinin durumu değişti. Aynı zamanda tedaviye, progesteron reseptörüne ve her2 reseptörüne (Herceptin isimli ilacın hedefi) bağlı olarak protein seviyelerinde değişiklikler görüldü.

Breakthrough Breast Cancer Research Unit'te görevli, araştırmayı yürüten Dr. Dana Faratian memenin ötesine yayılarak şekil değiştiren tümörleri gören ekibin çok şaşırdığını söylüyor.

Faratian "Bulgular, hastalığı lenf düğümlerine yayılmış kadınların hangir türde kanseri olduğunu bulmak için bir test yapmamız gerektiğini gösteriyor, zira sonuçlar hastanın görmesi gereken tedavi türünü radikal bir şekilde etkileyebilir. Şimdi, bu çalışmanın sonuçlarında hastaların nasıl faydalanacağı bulmak için klinik deneyler yapmamız gerekiyor" diyor.

Lenf düğümlerine yayıldıktan sonra meme kanserinin tedavisi zorlaşıyor. Dolayısıyla bu evreye ulaşan hastalığı daha iyi anlamak, kadınların en doğru tedaviyi olması açısından büyük önem taşıyor.

Breakthrough Breast Cancer Research Unit direktörlerinden Profesör David Harrison "Bu araştırma hastalığı lenf düğümlerine yayılan bazı kadınların tedaviye neden cevap vermediğini gösteriyor olabilir. Bazı ek testlerle daha etkili tedaviler geliştirebiliriz" diyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Meme Kanserlerinin Yüzde 40`ı Yayıldıktan Sonra Şekil Değiştiriyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar