KemoterapiCancer Research UK araştırmacıları, cerrahi müdahale imkanı olmayan ilerlemiş baş ve boyun kanseri hastalarının yaşam sürelerini uzatacak bir kemoterapi ve radyoterapi kombinasyonu bulduklarını açıkladılar.

Hastalığın yakındaki dokulara ve lenf düğümlerine yayıldığı ilerlemiş bölgesel baş ve boyun kanseri hastaları, cerrahi operasyon geçirip geçirmediklerine bakılmaksızın genelde radyoterapi ile tedavi ediliyor.

Çoğu hastanın tümörleri cerrahi müdahale ile alınıyor, ancak bazılarına sağlık durumlarının kötülüğünden veya kanserin ortaya çıktığı bölgeye bağlı olarak cerrahi operasyon yapılamıyor.

Ancak İngilte'deki Baş ve Boyun Kanseri Grubu (UKHAN) radyoterapi ve kemoterapinin beraber kullanıldığında daha etkili olduğunu ve bu iki tedavinin en iyi şekilde nasıl kullanılabileceğini buldular.

Grup, bazıları daha önce cerrahi operasyon geçirmiş 966 ilerlemiş bölgesel baş ve boyun kanseri hastasının 10 yıllık verilerini incelediler.

Daha önce cerrahi operasyon geçirmemiş hastalar, tedavi yöntemlerine göre 4 gruba ayrıldılar : Sadece radyoterapi görenler, radyoterapiyle beraber kemoterapi görenler, radyoterapi sonrası kemoterapi görenler, radyoterapi ile beraber ve sonrasında kemoterapi görenler.

Cerrahi operasyon geçirmiş hastalara da ya sadece radyoterapi ya da radyoterapiyle beraber kemoterapi uygulandı.

Baş ve Boyun KanseriAraştırmacılar çalışma süresince radyoterapiyle beraber kemoterapi ilaçları kullanan cerrahi operasyon geçirmemiş hastaların hayatta kalma süresinin uzadığını ve hastalığın daha az nüksettiğini buldular. Bu bulgu kanser tedavisi için önemli, zira hastalığın nüksetmesi konuşma kaybına ve yutma güçlüğüne yol açıyor.

Sonuçlara göre, radyoterapiyle beraber kemoterapi gören hastalardan ortalama sağkalım süresi 4.7 yılken, sadece radyoterapi gören hastalarda bu süre 2.6 yıldı.

Kemoterapiyle beraber radyoterapi gören hastalarda olaysız sağkalım süresi (hastaların hiçbir hastalık belirtiği olmadan geçirdiği süre) 2.2 yılken, radyoterapi grubunda bu süre 1 yıl olarak gözlendi.

Ancak sonuçlar daha önce cerrahi operasyon geçirmiş hastaların tedaviye eklenen kemoterapiden herhangi bir fayda görmedikleri gösteriyor. Araştırmacılar ayrıca radyoterapiden sonra verilen kemoterapinin de fayda sağlamadığını ve bu yaklaşımın toksisite oranını artırdığı belirttiler.

Araştırmanın bulguları The Lancet Oncology dergisinde yayınlandı. Araştırmacılar, cerrahi operasyondan fayda görmeyen ilerlemiş baş ve boyun kanseri hastaları için kemoterapinin standart yaklaşım olması gerektiği sonucuna vardılar.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Kemoterapi-Radyoterapi Kombinasyonu, Baş ve Boyun Kanseri Hastalarının Hayatta Kalma Süresini Uzatıyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar