IARC, Tütün ve Alkole Bağlı Yeni Kanser Türleri Buldu

KanseriTedaviEt.com | Perşembe, Kasım 05, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerCancer Research UK'in haberine göre, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), The Lancet Oncology'nin son sayısında yayınladığı yazıda kansere yol açan maddeler ve alışkanlıklar listesini güncelledi.

Ekim ayında 30 bilim adamı tütün, alkol, çiğneme tütünü, soba kömürü dumanı da dahil olmak üzere kansere yol açan maddeleri tartışmak üzere IARC'de toplandı.

Bu liste IARC monografilerinin bir parçası olarak yayınlandı. Liste şimdiye kadar tanımlanan bütün kanserojen maddeler hakkındaki bilgileri içeriyor.

Önceki araştırmalar sigara kullanımının meme kanseriyle pozitif bir etkisi olduğunu gösteriyordu. Şimdi bağırsak ve yumurtalık kanserleri de sigara kullanımına bağlı kanser türleri arasına eklendi.

Araştırma ayrıca ebeveynlerin sigara kullanımının çocuklarda kanser oluşumuna sebep olabileceğini doğruladı. Doğuma kadar sigara içen ebeveynlerin çocuklarının çok ender bir kanser türü olan hepatoblastom'a yakalanma riski çok yüksek. Ayrıca doğumdan önce sigara kullanan babaların çocuklarının lösemiye yakalanma risklerinde de artış var.

SigaraIARC, pasif içiciliğin akciğer kanserine yol açabileceğini ve pasif içicilik ve gırlak/yutak kanseri arasında bir ilişki olduğuna dair bazı kanıtlar olduğunu da doğruladı.

Dumansız tütünlerin de özofagus, ağız ve pankreas kanserine yol açtığı belirtildi.

IARC uzmanları ayrıca genellikle Hindistan ve güney-doğu Asya'da kullanılan ve kansere yol açma potansiyeli olan çiğneme tütünleri de inceledi. Şu anda çiğneme tütünlerinin yemek borusu kanserine yol açtığına dair yeterli kanıt mevcut. Aynı zamanda karaciğer kanserine yol açtığına dair de sınırlı kanıtlar var. Çiğneme tütünlerinin ağız kanserine yol açabileceği önceki araştırmalarda ortaya çıkmıştı.

Rapora göre alkolün de pankreas kanserine yol açabileceğine dair kanıtlar var. Listede alkole bağlı olarak oluşan kanserler arasında ağız, yutak, gırtlak, yemek borusu, bağırsak, karaciğer ve meme kanserleri bulunuyor. Şu anda, alkol vücutta çözüldüğünde oluşan asetaldehit isimli maddenin de kansere neden olabileğine dair yeterli kanıt elde edildi. Bu, alkol ve kanser arasında bir ilişki olabileceğine dair kanıtları güçlendiriyor.

Raporda ayrıca alkole bağlı kanserlerin özellikle Asya nüfusunda daha çok görüldüğü belirtiliyor. Birçoğunun metabolizması genetik farklılıklardan dolayı alkolü doğru şekilde işleyemiyor. Bu da yemek borusu, baş ve boyun kanseri risklerini artırıyor.

IARC evin içinde maruz kalınan soba (kömür) dumanı emiliminin de kanser üzerindeki etkisini araştırdı. Özellikle dünyanın bazı bölgelerinde ısınma ve pişirme amaçlı kullanılan kömür dumanına maruz kalan kadın ve çocukların risk altında oldukları belirlendi.

Cancer Research UK direktörlerindne Jean Kink "Sigara kullanımı kanser için kaçınılması gereken en büyük risk farktörü. Bu rapor ayrıca ebeveynlerin ve çocuk bekleyenlerin de sigarayı bir anca bırakmaları gerektiğini gösteriyor" diyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - IARC, Tütün ve Alkole Bağlı Yeni Kanser Türleri Buldu

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar