Meme Dokusunun Kendini Yenilemesini Sağlayacak Deney Başlıyor

KanseriTedaviEt.com | Çarşamba, Kasım 18, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Meme KanseriTimes'ın haberine göre, Avustralya'da göğsünü kaybeden kadınların meme dokularının tekrar gelişmesini sağlayacak bir deneye başlanacak. Kök hücre tekniğiyle yapılacak deney başarılı olursa, rekonstrüksiyon cerrahisi veya meme protezlerine gerek kalmacak.

Bilim adamları mastektomi (memenin cerrahi operasyonla alınması) olan meme kanseri hastalarının göğüs dokularını yeniden kazanmalarını sağlayacak, devrim yaratması beklenen bir cerrahi deneye başlamaya hazırlanıyorlar.

Avustralya'da önümüzdeki 6 ay içinde başlayacak olan deneyde, kök hücre tekniğiyle meme dokusunun yeniden oluşmasını sağlayacak olan bir cihaz cerrahi operasyonla kadınlara yerleştirilecek. Neopec isimli bir işlem, yıllardır devam eden meme implantları ve rekonstrüksiyon cerrahilerinin yerini alabilir.

Melbourne'deki Bernard O’Brien Mikrocerrahi Enstitüsü'ne bağlı bilim adamları tarafından gerçekleştirilecek operasyonda kadının 5ml dozundaki kendi yağ hücreleri meme şeklindeki yapay bir bölmeye konarak göğüse yerleştirilecek. Bölme kol altındaki kan damarlarına bağlanacak ve hücrelerin çoğalarak meme dokusunu yenilemesi sağlanacak.

Bilim adamları bu tekniği son on yılda geliştiridiler ve domuzlar üzerinde başarılı bir biçimde test ettiler. 6 hafta içinde domuzlarda yeni göğüslerin geliştiği görüldü. Ancak araştırmacılar bu sürenin kadınlarda 8 aya kadar uzayabileceğini belirtiyorlar.

Bernard O’Brien’s baş cerrahı Phillip Marzella, hayvanların üzerindeki deneylerde tam başarı sağlandığından tekniğin artık insanların üzerinde denenmesi için hiçbir engel kalmadığını belirti.

Marzella insanlar üzerindeki deneyde kullanılacak sentetik bölmenin ileride biyolojik bir şekilde kendine kendine yok olan bir versiyonla değiştirileceğini, böylece kadınların ikinci bir operasyona gerek duymayacağını söyledi.

Vücudun meme dokusundaki yağı kendiliğinden oluşturması hedeflenen ilk deneye Avustralyalı 6 kadın katılacak. Biyolojik bir bölme ile birlikte uluslararası katılımcıların da yer aldığı ikincil deneylerin önümüzde yıl yapılması bekleniyor.

Dr Marzella prosedürün, vücudun içindeki boşlukları doldurma prensibine dayandığını söyledi.

Eğer teknik başarılı olursa, kanser yüzünden memelerini kaybeden kadınlar üzerinde fiziksel ve psikolojik olarak pozitif etkiler yaratacak. Dr Marzella "Bütün dünyada belirgin bir etki yaratacağını umuyoruz. Birçok kadın çeşitli nedenlerden dolayı rekonstrüksiyon cerrahi olamıyor ve meme protezlerine sahip olamıyor. Ancak bu teknik sayesinde tekrar kendi meme dokularına kazanabilirler. Ayrıca göğüslerinin tekrar gelişebileceğini bildikleri için, meme kanseri teşhisi konan kadınların yaşadıkları şokun hafifleyeceğini düşünüyoruz" diyor.

Deney başarılı olursa bu teknoloji meme kanseri hastaları üzerinde 2014'ten itibaren uygulanmaya başlanacak.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Meme Dokusunun Kendini Yenilemesini Sağlayacak Deney Başlıyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar