5 dk`lık Bir Anketle Akciğer Kanseri Önceden Tahmin Edilebilir

KanseriTedaviEt.com | Salı, Kasım 03, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Akciğer KanseriMedicineNet'in haberine göre, araştırmacılar basit bir anketle yüksek akciğer kanseri taşıyan hastaların tespit edileceğini söylüyorlar. Bu tür uygulamaların yaygınlaşması için sağlık uzmanlarının hastalarını yönlendirmeleri gerekiyor.

2001'de başlayan bir çalışmada, Colorado'da genel sağlık problemleri için doktorlarını görmeye gelen 1000 kişiden akciğer kanseri risk faktörleriyle ilgili bir anket doldurmaları istendi. Risk faktörleri arasında, sigara kullanımı, ailenin sağlık geçmişi, kimyasal maddede maruz kalma ve çalışma koşulları vardı.

AkciğerGelen cevaplara göre, 430 hastanın yüksek akciğer kanseri riski taşıdığı varsayıldı. Bu kişilerin 126 tanesi spirometri denen bir solumun fonksiyon testi yaptırdı (Spirometre veya spirometri cihazı, solunum fonksiyon testi yapımında kullanılan bir alettir. Boruya benzeyen bir sistem ve içinden geçen havanın birim zamandaki şiddeti ve hızının ölçülmesi yolu ile test yapılır. Hasta dişlerinin arasına aldığı cihazın içinden derin bir nefes alır, sonra da akabinde derin ve uzun nefes verir. Gerekirse bu işlem birkaç kez tekrarlanır. Yapılan ölçüm bilgisayarda yorumlanır. Kaynak : Vikipedi). Bu hastalar arasında solunum güçlüğü çeken 88 kişi de bir akciğer kanseri taramasına katıldı. 5 yıl sonra solunum güçlüğü çeken 8 kişide, solunum güçlüğü problemi olmayan da 10 kişide akciğer kanseri görüldü.

Araştırmayı yürüyen Dr. Thomas Petty Uluslararası Akciğer Kanseri Araştırmaları Birliği'nin yayınladığı bir basın bülteninde "Uygulanması çok basit olduğu için girişimimiz doktorlar, hastalar ve hastanelerden büyük bir destek gördü. Yöneltilen sorularda yol gösterici olabilirsek, doktorlarla hastalar yüz yüze konuşurken daha çok risk taşıyan kişileri tespit edebiliriz."

Araştırma Journal of Thoracic Oncology'nin kasım sayısında yayınlandı.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - 5 dk`lık Bir Anketle Akciğer Kanseri Önceden Tahmin Edilebilir

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar