İyi Kolestrolün Yüksek Olması Kanser Riskini Azaltıyor

KanseriTedaviEt.com | Salı, Kasım 17, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerBloomberg'in haberine göre yeni bir araştırmanın sonuçları, kalp krizine ve çarpıntısına yol açan damarlardaki yağ birikintilerinin temizlenmesine yardımcı olan iyi kolestrolün (HDL) yüksek olmasının, kanser riskinin azalttığını gösteriyor.

Orlando, Florida'daki Amerikan Kalp Vakfı toplantısında yayınlanan rapora göre, iyi kolestrol seviyelerindeki 10 puanlık bir artış, kanser riskinde yüzde 21 oranında bir düşüş anlamına geliyor.

Boston Tufts Üniversitesi tıp profesörü ve araştırmayı yürüten Richard Karas bulguların bugüne kadar iyi kolestrol ve kanser arasındaki ilişkiyi gösteren en büyük ölçekli araştırmanın sonucu olduğunu söylüyor. HDL kolestrol, bağışıklık sisteminin toksik hücrelere saldırarak veya toksik hasarın sağlıklı hücrelere ve genlere zarar vermesini önleyerek töümör gelişimini önlüyor olabilir. Karas HDL işlevini tam olarak anlayabilmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtiyor.

İyi kolestrol - Kötü kolestrolKaras "Tıbbi araştırma için yapılan çalışmalar genellikle kalp hastalıkları için verilen bir ilaca ve onun etkilerine odaklıdır. Bunun dışında başka birşeye bakmayız. Sormamız gereken şey, iyi kolestrolün kanseri etkilemesinden ne öğrenebileceğimiz. Büyümeyi yavaşlatabilir mi yoksa bağışıklık sistemini mi etkiler ? Benim umudum bu tip gözleme dayalı bir çalışmanın bu alanda yeni araştırmalara ön ayak olacağı" diyor.

Bu araştırmanın sonuçları 586.000 hastayı içeren 21 çalışmanın 5 yıllık analizine dayanıyor.

Koruyucu Fayda

İyi kolestrolün (yüksek yoğunluklu lipoproteinler - HDL) kandaki kötü kolestrolü (düşük yoğunluklu lipoproteiniler - LDL) toplayarak yok edilmesi için karaciğere taşıyarak kalp krizine karşı koruma sağladığına inanılıyor. Mayo Clinic'e göre iyi kolestrolün antioksidan, anti-inflamatuvar ve anti-pıhtılaşma etkileriyle kalp ve kan damarları için korucu faydaları olabilir.

Hastalar iyi kolestrol seviyelerini diyet, egzersiz ve alışkanlıklarındaki değişimlerle yükseltebilirler. Mayo Clinic'e göre bir B vitamini olan niasin de iyi kolestrolü yüzde 30 oranında arttırabilir. Ancak fazlası yüz kızarmasına yol açtığından kullanım sınırlı olmalı.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - İyi Kolestrolün Yüksek Olması Kanser Riskini Azaltıyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar