Hamilelik Proteini AFP Meme Kanserini Yavaşlatabilir

KanseriTedaviEt.com | Çarşamba, Kasım 25, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Meme KanseriMedicineNet'in haberine göre, yeni bir araştırmanın sonuçlar hamileliğin meme kanserine karşı nasıl koruma sağladığını gösteriyor. Bulgular ileride hastalığın tedavisi için yeni yöntemlere ön ayak olabilir.

Albany Üniversitesi'ndeki araştırmacılar hamilelik hormonları olan östrojen, progesteron ve human koryonik gonadotropin'e maruz kalan farelerde; meme kanserinin yavaşlaması ve bir hamilelik proteini olan alfa feto protein (AFP) arasında bir ilişki buldular.

Bu hormonlar araştırmacılar tarafından hamilelik sırasında AFP üretimini sağlamak için verildi. İnsanlarda östrojen ve progestorenun, meme kanserinin büyümesini beslediği bilinmesine rağmen, önceki araştırmalarda bu hormonların farelerde meme kanseri büyümesini yavaşlattığı görüşmüştü.

Araştırmayı yürüten ve 20 yılı aşkın süredir AFP'nin fareler üzerindeki etkisi üzerine çalışmalar yapan Dr. Herbert Jacobson bu proteinin, meme kanseri riskinin hamileliğe bağlı olarak azalmasından sorumlu olduğunu düşünüyor.

AFP and Meme Kanseri

Özellikle 30 yaşından önce hamile kalmanın, kadınlarda meme kanseri riskini azalttığı biliniyor. Ayrıca birden fazla çocuk sahibi olmanın da koruyucu bir etkisi bulunuyor.

Alfa feto protein fetus tarafından üretiliyor ve hamilelik süresince bu proteinin ölçülmesi doğum kusurlarının tespit edilmesine yarıyor.

Örneğin çok yüksek AFP seviyeleri nöral tüp defekti (NTD) ve omfalosel olarak bilinen abdominal duvar defektinin varlığını gösterirken, düşük seviyeler down sendoruma işaret ediyor.

HamilelikProtein normalde sağlıklı erkeklerin ve hamile olmayan sağlıklı kadınların kanında bulunmuyor. Bu gruplardaki yüksek AFP seviyeleri, belirli kanserlerin varlığını gösteriyor.

Cancer Prevention Research'de yayınlanan yeni araştırmada Jacobson ve arkadaşları, kanserli fareleri östrojen, östrojen artı progesteron veya human koryonik gonadotropin ile tedavi ettiler.

Önceki çalışmalarda olduğu gibi her üç hormonun yüksek risk altındaki farelerde meme kanserinin küçülmesiyle ilişkili olduğu görüldü.

Ayrıca her üç hormonun yüksek AFP seviyeleriyle ilişkili olduğu ve AFP'nin laboratuvar ortamında büyütülen kültürlerde meme kanseri hücrelerinin büyümesini engellediği görüldü.

Jacobson "Hamilelik sırasında ortaya çıkan hormonlar AFP oluşumuna neden oluyor, bu da meme kanserinin büyümesini direkt olarak engelliyor" diyor.

İkinci bir görüş

Ancak kanser uzmanlarından Dr. Powel Brown araştırmanın bunu kanıtlamadığını söylüyor.

Brown Texas Üniversitesi M.D. Anderson Cancer Center'da klinik kanser önleme bölümünde çalışıyor ve Cancer Prevention Research'ün editöryal üyelerinden biri.

Brown son bulguların geçtiğimiz salı yayınlanan demecinde son bulguların umut verici olduğunu ancak şimdilik yetersiz olduğunu belirtti. "Araştırmacılar AFP'nin kanser önleyici etkisini direkt olarak uygulama yoluyla kanıtlamadılar ve çalışmada hormon tedavisinin farelerin sadece yüzde 30 ila 50'sinde tümör oluşumunu yavaşlattığı görüldü. Bu çalışma umut verici ancak insanlar üzerine uygulanmaya başlamadan önce hayvanlar üzerine bazı ek çalışmalar yapılması gerektiğini gösteriyor."

Jacobson AFP'nin doğal haliyle insanlar üzerine kullanılamayacağını söylüyor. Ancak araştırma ekibi, protein içindeki 100 amino asitten 8 tanesinin kullanılabileceğini buldu.

Araştırmacılar AFPep adını verdikleri AFP'nin değiştirilmiş bir versiyonunu bir anca önce insanlar üzerindeki çalışmalarda kullanmak için onay almayı umduklarını belirttiler.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Hamilelik Proteini AFP Meme Kanserini Yavaşlatabilir

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar