Cep Telefonlarının Kanser Riski Açıklanandan Fazla mı ?

KanseriTedaviEt.com | Perşembe, Haziran 17, 2010 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerEnvironmental Health Trust Interphone tarafından yürütülen çalışmanın hem tasarımında hem de yürütülmesinde oluşan sorunlar nedeniyle herhangi bir beyin kanseri gelişim riskini yüzde 25 oranında düşük olarak yansıttığını bu nedenle rapora güvenilemeyeceğini duyurdu.

ABD’li Environmental Health Trust (Çevresel Sağlık Vakfı) grubu yaptığı bir açıklama ile geçtiğimiz ay yayınlanan cep telefonu kullanımı – kanser ilişkisi raporunun kullanıcıların maruz kaldığı gerçek riskleri yansıtmadığını açıkladı.

Environmental Health Trust Interphone tarafından yürütülen çalışmanın hem tasarımında hem de yürütülmesinde oluşan sorunlar nedeniyle herhangi bir beyin kanseri gelişim riskini yüzde 25 oranında düşük olarak yansıttığını bu nedenle rapora güvenilemeyeceğini duyurdu.

EHT yaptığı açıklamada Interphone çalışmasındaki rakamlar düzeltildiğinde meningioma türündeki beyin tümörü gelişimi riskinin her bir yıllık cep telefonu kullanımı ile minimal risk grubuna oranla yüzde 24 oranında arttığını bulduklarını söylüyor.

Cep Telefonlarının Kanser Riski Açıklanandan Fazla mı ?Grubun yaptığı açıklamaya göre bir diğer beyin tümörü olan glioma gelişimi riski rakamlarında da ciddi bir fark var. Gruba göre altı ay veya daha uzun bir süre boyunca en az haftada bir cep telefonu görüşmesi yapan ve bu görüşmeyi başının aynı tarafını kullanarak gerçekleştiren kişilerde glioma gelişimi riski yüzde 55 civarında. Interphone bu oranın yüzde 24 olduğunu açıklamıştı.

EHT’nin yürüttüğü çalışmaya liderlik eden ve vakfın kıdemli araştırmacılarından Lloyd Morgan söz konusu rakamları Güney Kore’nin başkenti Seul’da düzenlenen Bioelectromagnetics Society toplantısında açıkladı.

Morgan Interphone çalışmasında toplam 100 saat’in üzerinde cep telefonu kullanan her denekte meningioma riskinin yüzde 26 oranında arttığını keşfettiklerini söylüyor. Morgan insanların bu konuda uyarılmazlarsa ve cep telefonu kullanma alışkanlıklarını değişmezse eninde sonunda devasa bir beyin tümörü salgını yaşanacağını iddia ediyor.

EHT Vakfı, Interphone çalışmasında düzeltme yaparken beş yıldan az süreli cep telefonu kullanımı için olan yayınlanan ortalama olasılık oranlarından yararlandığını açıklıyor. İngiltere merkezli kanser araştırma merkezi ise genel Interphone raporu ile çok az tutarsızlık saptandığını belirterek EHT’nin raporunu ciddiye almadıklarını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü WHO’nun desteklediği Interphone araştırması geçtiğimiz ay yayınlanmış ancak çalışmada cep telefonu kullanımı ile beyin tümörü riski artışı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştı.

Kaynak : turk.internet.com

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Cep Telefonlarının Kanser Riski Açıklanandan Fazla mı ?

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar