Akciğer Kanseri, Melanom ve Lösemi İçin Aşı Tedavisi Geliyor

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Haziran 21, 2010 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm Haberlerİlaç şirketi Glaxo Smith Kline, akciğer ve lösemi gibi kanser türleri için aşıyla tedavide son aşamaya gelindiği müjdesini verdi. Bir aşı da sigaraya geliyor.

Bilim adamları çağımızın iki kâbusu, sigara tiryakiliği ve kansere karşı aşı müjdesi verdi. Akciğer kanseri, melanom ve lösemiyi ölümcül hastalıklar listesinden çıkaracak aşıyla, bu hastalıklar tedavi edilebilecek. Sigara illetinden kurtulmak da 'tedavi edici aşı'yla mümkün olacak. Dünyanın önde gelen ilaç şirketlerinden Glaxo Smith Kline (GSK), en ölümcül hastalıklar listesinde başlarda bulunan üç kanser türü için yaptığı çalışmalarda son aşamaya geldi.

Sigara aşısıBelçika'nın başkenti Brüksel'deki Wawre Üretim Tesisi'nde bir toplantı düzenleyen GSK Global Aşı Geliştirme Başkan Yardımcısı Dr. François Meurice, rahim ağzı kanseri aşısını geçtiğimiz yıllarda piyasaya sürdüklerini hatırlatarak şunları söyledi: "Şimdi bazı kanser türlerine yönelik aşı çalışmalarımız sürüyor. Bunlardan biri akciğer kanseri. Bu çalışma üçüncü aşamaya ulaşmış durumda. Yani önümüzdeki birkaç yıl içinde piyasaya sürmeyi planlıyoruz. Bazı kanser türlerinde kanser hücrelerinin yüzeyinde bazı moleküller oluşuyor. Üretilecek aşı bu molekülleri yok etmeye yönelik olacak. Bu aşıyla kanserli hücreler öldürülecek. Melanom (deri kanseri) ve lösemi için de aşı çalışmaları sürdürüyoruz."

SİGARA AŞISI 10 YILA...

Şirket yetkililerinden bir iyi haber de sigarayla ilgili geldi. Doktor Meurice, nikotin aşısı üzerinde de çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: "Henüz başlangıç aşamasındayız bu aşıda. 10 yıl içinde piyasaya sürülmesi planlanıyor. Önleyici değil tedavi edici özelliğe sahip olacak aşıyla, sigaranın yarattığı iyi duygular ortadan kaldırılacak. Nikotinin, dolayısıyla sigaranın yarattığı tatmin duygusu yok edilince kişi sigara içmek istemeyecek." Türkiye'yi aşı çalışmalarıyla ilgili önemli merkezlerden biri yapmaya da karar veren GSK, Ankara'da "Aşı Klinik Araştırma Merkezi" açtı. Yaklaşık 1 milyon dolarlık yatırımla açılan merkezde gözlemsel ve deneysel çalışmalar yapılacak. Merkeze, Hacettepe Üniversitesi başta olmak üzere pek çok üniversite destek veriyor. Bu merkez sayesinde artık Türkiye, uluslararası klinik çalışmalara da katılacak. Bu arada GSK yetkilileri H1N1 (domuz gribi) virüsüyle ilgili tehlikenin de "hortlayabileceği" uyarısında da bulundu: "Geçen sene yanlış alarm verildi evet ama önümüzdeki yıl için mikrobun mutasyona uğrayıp uğramayacağını bilmiyoruz."

Kaynak : Sabah

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Akciğer Kanseri, Melanom ve Lösemi İçin Aşı Tedavisi Geliyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar