Kısmi Dalga Spektrokopisiyle Akciğer Kanserinde Erken Teşhis

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Ekim 11, 2010 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Akciğer KanseriABD'li bilim insanları geliştirdikleri bir yöntemle hastanın ağız içinden yanağına ışık tutarak anormal hücreleri tespit etti. Yanak hücrelerinin bozulmasıyla akciğer kanseri arasında kurulan bağlantıyla erken teşhisin yolu açıldı

Amerikalı bilim insanları, akciğer kanseri riski taşıyan hastalarda erken teşhis imkânı veren bir yöntem geliştirdi. Akciğer kanserine yakalanan hastaların yanak hücrelerinde, hastanın ağız içinden yanağına ışık tutarak standart bir mikroskop altında normal görünen anormal hücreleri tespit etmeyi başardı. Uzmanlar, kısmi dalga spektrokopisi adı verilen yöntemle kromozomları oluşturan kromatinlerin kümelenmiş bir şekilde bulunduğunu keşfetti. Northwestern Üniversitesi tarafından geliştirilen bu optik teknolojiyle, bozulma gösteren hücrelere tutulan ışık, sağlıklı hücrelere kıyasla farklı bir sıçrama gerçekleştiriyor ve hücrelerdeki kanser kaynaklı değişiklikleri belli ediyor.

kısmi dalga spektrokopisi
Uzmanlar, yanak hücrelerini bu yöntem aracılığıyla inceleyerek erken teşhisi hayli zor olan akciğer kanserinde, sigara tiryakileri gibi yüksek kanser riski taşıyanlara erken teşhis koyabileceklerini belirtiyor. Böylece, vücuda zararlı ve pahalı testlere ihtiyacı olanlarla olmayanları birbirinden ayırmak daha da kolay hale gelecek. Kanser araştırmalarında çığır açması beklenen bu yöntem, kanserin vücudun farklı bir bölümündeki dokular üzerinde oluşturduğu ve "saha etkisi" adı verilen değişiklikleri tespit etmede kullanılıyor.

Kaynak : Sabah

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Kısmi Dalga Spektrokopisiyle Akciğer Kanserinde Erken Teşhis

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar