tup bebekler kanseri riski fazlami

KanseriTedaviEt.com | Perşembe, Temmuz 22, 2010 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerTüp bebekte kanser riski mi var? Spekülasyon mu gerçek mi? Korkutan araştırma sonuçlarını Türk profesörler değerlendirdi...

İsveç’teki Lund Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen çocuklarda kanser riskinin yüzde 42 daha fazla olduğu söylendi.

İsveçli bilimadamları, tüp bebeklerde görülen kanser riskinin erken doğum ya da bebeğin normalin altındaki bir kiloda doğmasından dolayı olabileceğini belirtti. Bu bulgu Türkiye'de de tartışmalara neden oldu. Kimi "Tüp bebek zararlı" şeklinde panik yaparken, kimi de normal yolla dünyaya gelen bebeklerle tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen bebeklerin arasında sağlık açısından bir fark olmadığını belirtti.

Peki İsveçli bilimadamlarının yaptığı bu araştırma doğruyu ne kadar yansıtıyor? Gerçekten tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen bebeklerin ileriki yaşlarda kansere yakalanma riski daha yüksek mi oluyor? Tüp bebek konusunda uzmanlaşmış hekimlere sorduk.

"BUNA BENZER ARAŞTIRMALAR VAR"

Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. ÜMİT ÖZEKİCİ:

Tüp BebekSon çalışmalarda tüp bebek vakalarında özürlü bebeklerde, bazı kanser türlerinde artış olduğuna dair araştırmalar var. Diğerleri, kalp anomali, mide- bağırsak anomali, yutak borusuna ait anomaller, bunlarla ilgili çalışmalar oluyor. Ancak bu çalışmalar çok yeni, bu yüzden kesin birşey söylemek için çok erken bir zaman. Bunlar hep münferit çalışmalar. İleriye yönelik prokpektüs çalışma yapılmadan, çok büyük pata grupları yapılmadan kesin birşey söylemek zor. İsveç kendi popülasyonunu incelemiş. Çalışmayı görmeden birşey söylemek zor. Dünya üzerinde yapılan, geriye yönelik çalışmaları da incelemek lazım. Karar vermek için çok erken.

ÇOĞUL GEBELİKLER ENGELLENİNCE SORUN KALMAYACAK

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesi Başkanı Prof. Dr. TÜİMUR GÜRGAN:

Bu haber tehlikeli bir yaklaşım çünkü düşük doğum ağırlıklı veya prematüre olan doğumlarda tüp bebekle tedavi olup da böyle doğum yapanların oranı yüzde 4 ile 8 oranında. Prematüre çocuk doğum ağırlığı içerisinde ikiz gebelikler olduğu için tüp bebekte böyle birşey düşünülüyor olabilir. Bu tüp bebeği suçlamak anlamına gelmez çünkü düşük ağırlıktaki doğuma çok küçük bir oranda tüp bebek tedavisi sebep oluyor. Tüp bebekte ikiz gebelikleri ve erken doğumları önlemek için zaten belli stratejik çalışmaları yapıyoruz. Tüp bebek tedavisinin şu anda kansere yol açtığına dair bir veri yok. Tıp sadece “Acaba bu teknoloji uygulandığında genetik anomalilerde bir artım var mı?” diye araştırıyor. Şu anda çok düşük oranda bir anomali olduğu söyleniyor. “Tüp bebek tedavisiyle doğan çocuğun daha sonraki hayatında olumsuzluk olur mu?” şeklinde araştırmalar yapılmaya devam ediliyor. Araştırmalar çok yeni. Mümkün olan olumsuzlukların azaltılması için de çalışmalar yapılacağını düşünüyorum. “Tüp bebekle doğan çocuklar gençliklerinde kanser oluyor” şeklinde yazmak toplum içinde sansasyona neden olacaktır. Aileler panik olabilir. Erken doğum ağırlığı ve prematüreyi engellemek için elimizden geleni yapıyoruz. Biliyorsunuz tek embriyo transferi şartı geldi. İkiz ve üçüz gebelikler engellenince bir sorun kalmayacak. Sağlık Bakanlığı erken doğumlar için önlemler alıyor, doğumdan sonra da iyi bir bakım sağlıyor.

BU İDDİALAR SPEKÜLATİF

Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı eski Başkanı Prof. Dr. RECAİ PABUÇCU:

Şu ana kadar dünyada tüp bebek yöntemiyle doğmuş 3,5 milyona yakın tüp bebek var. Gerek mikroenjeksiyon gerekse tüp bebek yöntemiyle doğan bebeklerle normal yolla olan bebekler kıyaslanınca hiçbir fark görünmüyor. İlk tüp bebek 30 yaşında. Mikroenjeksiyon bebekleri henüz 15 yaşında, daha anne-baba kıvamına gelmediler. Böyle bir bilgiye ulaşmış olsak kendi aramızda tartışırız. Kanser riski haberlerinin spekülatif olduğunu düşünüyorum. Kanser riski olsaydı kesin haberimiz olurdu. Sadece mikroenjeksiyon yöntemiyle dünyaya gelen erkek bebeklerin idrar delikleri normal yoldan olan bebeklere göre biraz daha aşağıda. Yüzde 0.1'lik fark.

Kaynak : Habertürk

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Tüp Bebeklerde Kanser Riski Fazla mı ?

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar