Selekoksib İçeren Ağrı Kesiciler Cilt Kanseri Tedavisinde Kullanılabilir

KanseriTedaviEt.com | Çarşamba, Ocak 05, 2011 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Cilt KanseriYeni araştırma, eklem iltihabı ve akut ağrı tedavisinde kullanılan bir ilacın, melanom harici deri kanserlerine karşı güneş kremlerine oranla daha iyi koruma sağladığı ortaya çıktı.

Rochester Üniversitesi dermatoloji bölüm başkanı ve yeni araştırma makalesinin yazarı olan Alice Pentland, bir siklooksijenaz-2 enzimi inhibitörü olan selekoksib etken maddesini taşıyan ilaçların yüksek deri kanseri riski taşıyan kişilerde yeni kanser kitlelerinin oluşumlarını önleyebileceğini söylüyor. Yapılan araştırmada söz konusu ilaçların, melanom harici deri kanser kitlelerinin oluşumunu yüzde 62 oranında azalttığı tespit edilmiş durumda. Bugün bu tip deri kanserlerinin özellikle genç yaş gruplarında artış gösterdiği ve her yıl hastalığa karşı milyarlarca liralık tedavi giderlerine ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

Kontrol gruplarını da içermek üzere birden fazla merkezde yürütülen araştırmada, yaşları 37 ile 87 arasında değişen 240 denek yer almış. Katılımcıların her biri melanom dışı deri kanseri geliştirme riski taşıyan ve 10 ila 40 aktinik keratoz (tırnak büyüklüğünde ve deri kanserine dönüşme potansiyeline sahip, genellikle kollar gibi yoğun biçimde güneş ışınlarına maruz kalan bölgelerde bulunan pul, pul benek oluşumları) taşıyan kişilerden seçilmiş.

Katılımcıların yarısına, günde iki defa olmak şartıyla 200’er miligramlık kapsüller halindeki selekoksib verilirken diğer yarıya plasebo uygulanmış. Deney sırasında ilaç katılımcılara, aktinik keratoz durumlarına göre üç, altı ve dokuz aylık sürelerle verilirken, iyileşme göstermesinin ardından tekrar keratoz, bazal hücre sarkinoması ve yassı hücreli sarkinoma gelişen hastalara ilaç 11 ay süreyle tekrar uygulanmış. Uygulama sonunda selekoksib verilen hastaların gözle görülür bir iyileşme gösterdikleri saptanmış.

Selekoksib İçeren Ağrı Kesiciler Cilt Kanseri Tedavisinde KullanılabilirSelekoksib gibi siklooksijenaz-2 enzim inhibitörlerinin eklem iltihapları ve yetişkinlerdeki akut ağrıların tedavisinde kullanılıyor olmalarına karşın gastointestinal ve kardiyovasküler sistemi hedef alan bazı yan etkilerinin olduğu da biliniyor. Buna karşın deri kanserine yönelik olarak yürütülen son test sürecinde, her iki grupta da bu yan etkilere dair ciddi bir semptomun gözlenmemiş olması araştırmacıları şaşırtmış.

Çalışmayı yürüten Pentland, selekoksib ve benzeri inhibitörlerin ya da diğer terapilerin deri kanserini önleyici etkilerinin olmasının güneş kremi ve diğer koruyucu önlemlerin, özellikle de güneş ışınlarının en üst seviyeye ulaştığı saatlerde bir kenara bırakılması anlamına gelmediğinin üzerinde önemle duruyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Selekoksib İçeren Ağrı Kesiciler Cilt Kanseri Tedavisinde Kullanılabilir

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar