Teknolojik Ürünlerin Kanserojen Etkilerinden Nasıl Korunulabilir ?

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Nisan 12, 2010 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

TavsiyelerCep telefonları, televizyonlar, kablosuz modemler, mikrodalga fırınlar kanseri nasıl etkiliyor? Bu etkilerden nasıl korunulabilir?

Teknoloji hayatımızın her alanına girdi. Sabah kaltığımız andan gece yatıncaya kadar, hatta yattıktan sonra bile teknolojinin bombardımanına maruz kalıyoruz. Teknolojik gelişmenin kanserin görülme sıklığında çok ciddi bir artışa neden olduğu pek çok bilimsel çalışmanın da konusu.

Bir taraftan hayatımızı kolaylaştırırken bir taraftan da insan vücudu üzerinde olumsuz etkilere neden olan teknoloji ve kanser ilişkisini İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Görgülü'ye sorduk.

Cep telefonları, kablosuz modemler, mikrodalga fırınlar gibi teknoljik ürünlerin kanser oluşumunda nasıl bir etki yaptığını kısaca anlatır mısınız, bütün bunlar insan hücre yapısında nasıl değişikliklere neden olur?

Cep telefonu, bilgisayar, televizyon, kablosuz modem, mikro dalga fırınlar ve bir çok teknolojik ürün hayatımızı kolaylaştırıyor ancak bu tip araçların her zaman sağlık için olumsuz yönlerinin olduğunu da unutulmamalı. Bu tip araçların oluşturduğu manyetik alan, salınan radyasyon, bir takım elektriksel titreşimler insanda bir çok sistemi olumsuz yönde etkilemekte. Yapılan bazı çalışmalar özellikle radyo istasyonları, büyük vericilerin bulunduğu işyerlerinde çalışan ya da bu bölgelere çok yakın oturan kişilerde Alzheimer, Multiple Skleroz ve diğer nöroljik hastalıkların daha sık görüldüğünü gösteriyor. Baş ağrısı, görme bozukluğu, ciltte hassasiyet de diğer gözlenen bulgulardan. Bilindiği gibi radyasyonla kanser arasındaki ilişki hiç bir zaman yadsınamaz. Kullanılan aygıt ne kadar radyasyon saçıyor ve ne kadar uzun süre kullanılırsa sistem kanserleri için o kadar çok risk oluşturur. Özellikle kan kanseri (lösemi), lenf sistemi kanserleri, beyin tümörleri artışı gözlenebilir. Teknolojik araçlar özellikle salınan radyasyon nedeniyle insan hücresinin genetik şifresini değiştirerek kanser oluşumuna neden olur.

Bu konuda en fazla suçlanan cihazlardan biri de cep telefonları ve baz istasyonları. Cep telefonunun ve baz istasyonlarının kansere neden olduğu yönünde bilimsel çalışma var mı?

Teknolojik Ürünlerin Kanserojen Etkilerinden Nasıl Korunulabilir ?Cep telefonları ve baz istasyonları yaşamımıza son 15-20 yıl içinde giren ve neredeyse vazgeçilmez olan aygıtlar olarak günlük yaşamımızda yer aldı. Ancak bu aygıtların da insan sağlığına olumsuz etkileri olabilir, özellikle radyasyon yayma özelliği yüksek olan cep telefonlarının kullanımı yüksek risk oluşturmakta. Çeşitli Avrupa ülkeleri ve Avusturalya'da fareler üzerinde yapılan çalışmalarda, sürekli olarak cep telefonu dalgaları verilen farelerde beyin tümörü oluşumunun arttığı gözlenmiş.

Ayrıca cep telefonunun taşındığı bölgelerde yaydığı elektromanyetik dalgalar o bölge organlara zarar verebilir. Örneğin pantolon cebinde taşınan telefonlar genital bölge organları olumsuz etkileyebilirler.

Baz istasyonları çevreye statik elektrik olarak sürekli bir manyetik dalga salar. Bu statik elektromanyetik alan insan elektromanyetik alnını etkileyerek normal dengelerde bozulmaya yol açabilir. Ayrıca cilt, kan ve beyin tümörlerini arttırıcı etkisi olduğunu söyleyen yayınlarda var. Elektromanyetik dalgalar nedeniyle psikolojik stres, baş ağrısı, görme bozuklukları, bağışıklık sisteminde zayıflama görülebilir.

Özellikle çocukluk çağı kanserlerinin artışında teknolojik gelişmelerin, doğallığını kaybeden besinlerin, örneğin GDO’ların etkili olduğu belirtiliyor. Bu faktörler çocukluk çağı kanserleri başta olmak üzere genel anlamda kanser oluşumunda ne kadar etkili?

Hiç bir yiyecek katkısız ve doğal yetişmiş bir ürün kadar iyi olamaz. Üretiminde ilaç, hormon, kimyasal gübre kullanılan ürünlerle genetiği değiştirilmiş ürünler ekonomik olabilirler ancak hiç bir zaman doğal bir ürünün yerini tutamazlar. GDO ürünlerinin uzun süre kullanımı sonunda gelişebilecek rahatsızlıklar henüz tam olarak bilinememekle birlikte üreticilerinde çocuklarda kulanılmaması yönünde uyarı yapması bazı şüpheleri doğuruyor.

Ayrıca fareler üzerinde yapılan çalışmalarda bu ürünlerin kontrolsüz kullanımının karaciğer, böbrek gibi organlarda fonksiyon bozukluğuna, bağışıklıkta azalmaya, düşük, erken doğum ve gelişme kusurlarına yol açabileceği gösterilmiştir.

Hayatın vazgeçilmezleri durumuna gelen teknolojik ürünleri nasıl kullanırsak kanserden korunmuş oluruz?

Yukarıda adı geçen ürünleri kullanırken özellikle dikkat edilmesi gereken en önemli husus bu aletleri en az kullanmaktır. Hatta gereksinim yoksa hiç kullanmamak. Bu aletler kullanılmadığı zaman fişleri çekilmeli ,yatak ve oturma odalarında bulundurulmamalı, cep telefonları vücut üzerinde bulundurulmamalı, kablolu kulaklık kullanılmalı, ev telefonu tercih edilmeli, konuşmalar uzun tutulmamalı, baz istasyonu ve vericilerin bulunduğu bölgelerde sık ölçüm yapılmalı ve insan yaşayan bölgeden uzak olmasına dikkat eedilmeli.

Mutfakta yemeklerin ocakta yada normal fırında ısıtılmasına dikkat edilmeli mikrodalgalar mümkün olduğunca az kullanılmalı, giysi ve çantalarımızda bu aygıtlardan salınan zararlı dalgaları süzen katman yada astar olmasına dikkat edilmeli.

Son olarak, genel anlamda kanserden korunmak için neler yapmalı, nelerden uzak durmalı ve nasıl yaşamalıyız? Bu konuda bireylere ve hükümetler başta olmak üzere yöneticilere düşen görevler nelerdir, alınması gereken tedbirler neler olmalıdır?

* Kanserden korunmak için doğal beslenmeli, spor yapmalı, içki, sigara gibi alışkanlıklardan uzak durmalıyız
* Aşırı beslenme ve şişmanlamaktan kaçınmalıyız
* Katı ve doymuş yağları tüketmemeliyiz
* Hormonlu, genetiği değiştirilmiş ve kaynağı bilinmeyen besin maddelerini tüketmemeliyiz
* Aşırı güneş ışığından korunmalıyız
* Özellikle elektromanyetik dalga salan teknolojik aletlerden uzak durmalı, iyi bir izolasyon sağlamalı, mümkün olan en az süre kullanmalıyız...

Kaynak : Habertürk

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Teknolojik Ürünlerin Kanserojen Etkilerinden Nasıl Korunulabilir ?

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar