Ancak yeni yapılan üç araştırma, şarap içenlerin içmeyenlere oranla yemek borusu kanserine yakalanma şanslarının daha az olduğunu gösteriyor. Uzmanların hemfikir olduğu nokta ise kansere karşı koruyan şeyin şarabın antioksidan özelliği olduğu.
Araştırmalar makul şarap tüketiminin yemek borusu kanserini riskini azalttığını gösteriyor
Yeni yapılan bir araştırma, şarap içenlerin Birleşik Devletler'deki en ölümcül ve en hızlı yayılan kanserlerden biri olan yemek borusu kanserine yakalanma risklerinin daha az olduğunu gösteriyor.
Yemek borusu kanseri oranları son yıllarda üç haneli sayılara ulaştı. Bunun sebebi asit reflüsüne (asit içeren gastrik sıvıların mideden yemek borusuna gittiği bir durum) bağlı olan gelişen ve yemek borusu kanserinin bir alt türü olan yemek borusu adenokarsinomunda (esophageal adenocarcinoma) görülen %500'lük artış.
Aşırı alkol tüketimi ayrıca başka bir yemek borusu kanseri türü olan skuamöz hücreli yemek borusu kanserinin de (esophageal squamous cell carcinoma) bilinen risk faktörlerinden biri.
Ancak yeni yayınlanan üç çalışmadaki bulgulara göre makul oranda içilen şarap, yemek borusu adenokarsinomuna ve yemek borusu kanserine yol açan Barrett Özofagusu'na (reflü zemininde, yemek borusu hücrelerinin sürekli asitle karşılaşmaktan yorulup, şekil değiştirmesine) karşı koruyabilir.
Her üç araştırma da Gastroenteroloji Dergisi'nin Mart sayısında yayınlandı.
Şarap ve Barrett Özofagusu
Kaiser Permanante Araştırma Bölümü'ndeki araştırmacıların hazırladığı bir rapora göre günde bir kadeh şarap Barrett Özofagusu riskini %56 oranında azaltıyor.
Amerika nüfusunun yaklaşık %5'inde Barrett Özofagusu olduğu tahmin ediliyor, ancak çoğu kişiye halen teşhis konulmuş değil. Bu hastalığı olan kişilerin yemek borusu adenokarsinomuna yakalanma ihtimali diğer kişilere 30 ila 40 kat daha fazla.
Kaliforniya'da yapılan bu araştırma, şimdiye kadar alkol tüketimi ve bunun kanserle ilgisi hakkında yapılan en büyük araştırma özelliğini taşıyor.
Araştırmacılar bu büyük deney için alkol tüketimiyle ilgili oldukça detayları ve katılımcılar tarafından rapor edilen verileri topladılar. Çalışmaya, 2002 ve 2005 yılları arasında Barrett Özofagusu hastası 320 kişi, Barrett Özofagusu olmayan ancak yemek borusu reflüsü (GERD) hastası olan 316 kişi ve Barrett veya GERD hastası olmayan 317 kişi katıldı.
Barrett'in diğer risk faktörlerini kontrol altına aldıktan sonra bile makul miktarda içilen şarabın koruyucu özelliği olduğu görüldü.
Kaiser Permanante gastroenterolojistlerinden Dr. Douglas A. Corley şöyle diyor : "Alkol tüketimi ve Barrett Özofagusu arasında bir bağlantı bulamadık, ancak şarap içenlerin Barrett'e yakalanma şansı daha düşük."
Diğer Araştırmalar, Benzer Bulgular
İkinci bir araştırmada Avustralya'daki araştırmacılar her iki yemek borusu kanserine sahip hastaların alkol içme alışkanlıklarını incelediler.
Araştırmacılar aşağıdaki bulgulara ulaştı :
* Beklendiği gibi aşırı alkol tüketimi skuamöz hücreli yemek borusu kanseri riskiyle birebir ilişkili.
* Tüketilen alkol miktarı ve yemek borusu adenokarsinomu arasında bir ilişki görülmedi.
* Makul miktarda şarap içmek (günde en fazla bir kadeh) hiç şarap içmeyenlere göre her iki kansere de yakalanma riski azaltıyor.
Üçüncü araştırmada ise araç Kuzey İrlanda, Belfast'taki araştırmacılar alkol tüketiminin GERD kaynaklı özofajitis (yemek borusunun özellikle ilaçlara ve radyasyona bağlı iltihabı), Barrett Özofagusu ve yemek borusu adenokarsinomu arasındaki ilişkisi incelediler.
Araştırmacılar erişkin yaşların başlarında içilen alkollun bu üç hastalığa yakalanma riskini artırdığına dair bir bağ bulamadılar.
Çıkan bulgular ise şarabın yemek borusu reflüsü, Barrett Özofagusu ve yemek borusu adenokarsinomu riskini azalttığını gösteriyor.
Sebep Alkol mü ?
Henüz bir kanıt olmamasına rağmen araştırmalar gösteriyorki, günde bir kadeh şarap Barrett Özofagusu ve yemek borusu adenokarsinomu riskini azaltıyor.
Dr. Douglas A. Corley şöyle diyor : "Eğer şarabın koruyucu bir özelliği varsa da bu özellik alkolden gelmiyor. Şarap çok güçlü bir antioksidan ve diğer araştırmalar da göstermiştir ki antioksidan oranı yüksek olan mevye ve sebzeleri tüketen kişilerin Barrett Özofagusu ve yemek borusu adenokarsinomuna yakalanma ihtimali daha azdır."
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar da, antioksidanların yemek borucu iltihaplarına karşı koruyucu özelliği olduğunu göstermiştir.
Daha cevaplanmamış birçok soru olmasından dolayı Corley, günde bir şarap içmenin yemek borusu kanserine karşı koruduğunu söylemek için henüz erken olduğunu düşünüyor.
Corley "şu noktada en iyisi alkolün Barrett Özofagusu ve yemek borusu adenokarsinomu için bir risk faktörü olmadığını söylemek" diye vurguluyor.
Kansas Üniversitesi'nde Barrett üzerine araştırmalar yapan Dr. Prateek Sharma da bu görüşe katılıyor ve ekliyor : "Şarap içen insanların daha sağlıklı bir hayat tarzı olabilir. Bu kişiler daha fazla sebze meyve tüketiyor olabilir ve daha az yağ içeren yiyeceklerler besleniyor olabilirler. Ama isteyeceğimiz son şey insanların kanseri önlemek için şarap içmeye başlamalarıdır.
Sharma ayrıca yemek borusu adenokarsinomunun Amerika'da şu anda en hızlı yayılan kanser olsa da, halen göreceli olarak az görüldüğünü belirtiyor : "Amerika'da her sene 15.000 kişiye yemek borusu kanseri teşhisi konuyor. Oysa her sene 150.000 kişi kolon kanserine yakalanıyor."
Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Günde Bir Kadeh Şarap, Yemek Borusu Kanserini Önleyebilir
Günde Bir Kadeh Şarap, Yemek Borusu Kanserini Önleyebilir
KanseriTedaviEt.com | Salı, Mart 03, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu :Etiketler : Alkol, Antioksidan, Barrett Ozofagusu, Barretts Esophagus, Esophageal Adenocarcinoma, Esophagitis, Haber, Ozofajitis, Reflu, Sarap, Yemek Borusu Adenokarsinomu, Yemek Borusu Kanseri
Bu ay en çok okunanlar
-
Oncotype Dx testi, yan etkileri ile yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren kemoterapiye gerek olup olmadığını belirliyor. Testte düşük riskt...
-
Prostat tüm erkeklerde bulunan küçük bir kestane ya da ceviz boyutundaki bir organ. Görevi spermleri taşıyan meninin penisten dışarı çıkması...
-
Aşağıda derlemiş olduğum orjinali 19.02.2009 tarihli yazıyı WebMD sitesinden aldım. Yazar R. Morgan Griffin, kanser ve kemoterapi konusunda...
-
Tanı koyma süresinin hayati önem taşıdığı ağır travma geçirmiş olgularda, kısa sürede elde edilen tüm vücut görüntüleri (kemik yapılar, iç o...
-
MedicineNet'in haberine göre yeni bir hedefli kanser ilacının, Herceptin gibi yedi tane ilaç başarısız olduktan sonra metastatik meme k...
-
Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi. Sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de bir halk sağlığı sorunu...
-
Ulusal Kanser Entitüsü'nün haberine göre, SOX9 isimli bir protein ölümcül bir cilt kanseri olan melanomun, birçok kanser tedavisinde de...
-
The Wall Street Journal'da yayınlanan bu makale , neredeyse bütün prostat kanseri tedavi yöntemlerini inceliyor ve her birinin artıların...
-
Maddeyi atomik ve moleküler seviyede kontrol eden nanoteknoloji ile kanserin erken teşhisi ve kişiye özel tedavisi için yürütülen çalışmalar...
-
Köpekbalığının kansere yakalanmayan tek canlı olduğu ve bu nedenle köpekbalığından elde edilecek kıkırdak, karaciğer yağı gibi ürünlerin de ...
0 yorum
Yorum Gönder