WebMD ve New York Times'da yayınlanan habere göre alkol aldıktan sonra yüz kızarması yaşayan kişilerin yemek borusu kanserine yakalanma riski daha fazla. Özellikle Uzakdoğu'da daha fazla görülen bu risk, ALDH2 enziminin kalıtsal olarak eksik olmasından kaynaklanıyor.
Alkol içtikten sonra oluşan yüz kızarması yemek borusu kanseri riskinin habercisi olabilir.
Yeni bir rapor, alkol içtikten sonra yüz kızarıklığı yaşayan kişilerin yemek borusu kanserine yakalanma risklerinin kızarmayan kişilere göre çok daha fazla olduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar Japon, Çinli ve Koreli'leri üçte birinin, alkole karşı bulantı ve kalp ritminin hızlanmasının yanısıra yüz kızarması tepkisi verdiğini belirtiyor. Bu tepki aldehyde dehydrogenase 2 (ALDH2) bir enzimin kalıtsal olarak eksik olmasından kaynaklanıyor.
Araştırmacılara göre ALDH2 eksikliği olan kişilerin olmayanlara göre alkol kaynaklı yemek borusuna kanserine (özellikle de skuamöz hücreli karsinoma - esophageal squamous cell carcinoma) yakalanma risklerinin çok daha fazla olduğu birkaç doktor ve tıp adamı tarafından biliniyor.
Araştımacı Dr. Philip J. Brooks ve arkadaşları PLoS Medicine dergisinde şöyle yazmışlar : "Yemek borusu kanserinin dünyada en ölümcül kanserlerden olması çok üzücü. 5 yıllık hayatta kalma oranları Birleşik Devletler'de yüzde 15.6, Avrupa'da yüzde 12.3, Japonya'da ise yüzde 31.6"
Araştırmacılar Japonya ve Taiwan'daki çalışmalara göre ölçülü miktarda içiliyor olsa bile alkol içtikten sonra yüz kızarıklığı yaşayan kişilerdeki alkole bağlı yemek borusu kanseri riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bazı çalışmalar riskin 18 kat fazla olduğunu ve fazla alkol tüketenlerin daha büyük bir risk taşıdığını öne sürüyor.
Buna karşın araştırmacılar ALDH2 noksanlığına bağlı olarak artan yemek borusu kanseri riskinin sadece alkol tüketen içen insanlar için geçerli olduğunu vurguluyor. Alkol kullanmayalar bu kadar büyük bir riskle karşı karşıya değil.
Brooks ve arkadaşları, sağlık çalışanlarının hastalarına alkol içtikten sonra yüz kızarması yaşayıp yaşamadıklarını sormaları gerektiğini söylüyor. Eğer yaşıyorlarsa kanser taraması gerektiren bir yemek borusu kanseri işareti olarak görülmesi gerektiğini belirtiyorlar.
Yüz kızarması yaşayan kişilerin ayrıca ileride karşılaşacakları yemek borusu kanseri riskini düşürmek için daha az alkol tüketmeleri konusunda uyarılmaları gerekiyor.
Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Alkole Bağlı Yüz Kızarması Yemek Borusu Kanseri Riskini İşaret Ediyor Olabilir
Alkole Bağlı Yüz Kızarması Yemek Borusu Kanseri Riskini İşaret Ediyor Olabilir
KanseriTedaviEt.com | Çarşamba, Mart 25, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu :Etiketler : Aldehyde Dehydrogenase 2, ALDH2, Alkol, Haber, Skuamoz Hucreli Karsinoma, Yemek Borusu Kanseri
Bu ay en çok okunanlar
-
Oncotype Dx testi, yan etkileri ile yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren kemoterapiye gerek olup olmadığını belirliyor. Testte düşük riskt...
-
Prostat tüm erkeklerde bulunan küçük bir kestane ya da ceviz boyutundaki bir organ. Görevi spermleri taşıyan meninin penisten dışarı çıkması...
-
Aşağıda derlemiş olduğum orjinali 19.02.2009 tarihli yazıyı WebMD sitesinden aldım. Yazar R. Morgan Griffin, kanser ve kemoterapi konusunda...
-
Tanı koyma süresinin hayati önem taşıdığı ağır travma geçirmiş olgularda, kısa sürede elde edilen tüm vücut görüntüleri (kemik yapılar, iç o...
-
MedicineNet'in haberine göre yeni bir hedefli kanser ilacının, Herceptin gibi yedi tane ilaç başarısız olduktan sonra metastatik meme k...
-
Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi. Sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de bir halk sağlığı sorunu...
-
Ulusal Kanser Entitüsü'nün haberine göre, SOX9 isimli bir protein ölümcül bir cilt kanseri olan melanomun, birçok kanser tedavisinde de...
-
The Wall Street Journal'da yayınlanan bu makale , neredeyse bütün prostat kanseri tedavi yöntemlerini inceliyor ve her birinin artıların...
-
Maddeyi atomik ve moleküler seviyede kontrol eden nanoteknoloji ile kanserin erken teşhisi ve kişiye özel tedavisi için yürütülen çalışmalar...
-
Köpekbalığının kansere yakalanmayan tek canlı olduğu ve bu nedenle köpekbalığından elde edilecek kıkırdak, karaciğer yağı gibi ürünlerin de ...
0 yorum
Yorum Gönder