Mamografinin Kanseri Önlemedeki Etkisi Tartışılıyor

KanseriTedaviEt.com | Perşembe, Eylül 23, 2010 | 0 yorum »

Meme KanseriNorveçli bilim adamları, 40 bin kadar kadın üzerinde yaptıkları araştırmada, 50-69 yaş arası kadınların düzenli mamografi çektirmeleri ve uzmanların kontrolünde olmasının, meme kanserinden ölümlerin yüzde 10 oranında azalmasını sağladığını belirttiler.

Yine uzmanların gözetiminde olan ancak mamografi çektirme zorunluluğu getirilmeyen 70 yaşın üzerindeki kadınlarda ise ölüm oranın yüzde 8 düştüğü kaydedildi.

Bilim adamları bunun, mamografinin faydasının sınırlı olduğunu gösterdiğini belirttiler.

Araştırmayı yapan Oslo Üniversitesi Hastanesi'nden Dr. Meste Kalager, "Ölümlerde azalma var ancak bu beklenenden az" dedi.

Araştırmacılar ise düzenli mamografi çektirenlerde, ölümlerde yüzde 30 oranında azalma olmasını bekliyorlardı.

ÖLÜM ORANINI SADECE YÜZDE 2 DÜŞÜRDÜ

MamografiNew Hampshire'daki Dartmouth Tıp Okulu'ndan Dr. Gilbert Welch, araştırma sonuçlarını değerlendirirken, mamografi taramasının meme kanseri ölümlerini sadece yüzde 2 oranında azalttığını söyledi.

Welch, sonuçların mamografi çektiren 50 yaşındaki her 2500 kadından sadece birinin meme kanserinden ölmekten kurtulabileceğini gösterdiğini belirtti.

Welch, doktorların bu kadınlardan binine memelerinde şüpheli bir şey gördüklerini söyleyeceğini, bunlardan 500'üne biyopsi yapılacağını ve 5-15 kadının, gereksiz yere tedavi edileceğini kaydetti.

DÜZENLİ MEME TARAMASI GEREKLİ

Araştırma, düzenli meme taraması yaptırmanın gerçekten büyük faydası olup olmadığı konusundaki tartışmaya yeni bir katkı sağladı.

Geçen kasımda, ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü, 50-74 yaş arası kadınlarda testlerin her yıl yerine iki yılda bir yapılmasını tavsiye etmişti.

Araştırma sonuçları, New England Journal of Medicine dergisinde yayınlandı.

Kaynak : ntvmsnbc

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Mamografinin Kanseri Önlemedeki Etkisi Tartışılıyor

Yazının devamı için tıklayın...

Prostat KanseriBilim adamları, 60 yaşındaki erkekler için yapılacak tek bir kan tahlili ile prostat kanserinden ölme riski olan kişilerin tespit edilebileceğini açıkladı.

Bazı doktorlar, mevcut uygulamadaki düzenli taramalara güvenilir olmadıkları ve birçok erkeğin gereksiz yere tedavi görmesine yol açtıkları için karşı çıkıyor.

Ancak British Medical Journal adlı tıp dergisinde yayımlanan bir makalede, 60 yaşında yapılacak tek bir prostat testinin, ilerde başka testlere gerek bırakmayacak şekilde kesin sonuçlar üretebileceği açıklandı.

Prostat teşhisinde mevcut uygulama

Hastalığın genellikle 60 yaşından sonra ortaya çıktığı; çok az belirgin semptomu olduğu ve bunun ilk evrelerde teşhisi zorlaştırdığı biliniyor.

ProstatDoktorlar, hastalığı teşhis için prostata özgü antijen (PSA) düzeylerindeki artışı izledikleri bir kan testini de uyguluyorlar.

Ancak, prostata özgü antijen düzeyindeki artışların doğal da olabileceği ya da hasta için yaşamı boyunca tehdit arzetmeyecek düzeyde yavaş gelişen tümörlerin işareti de olabileceği için yeterince güvenilir bulunmuyor.

Bu da, aslında prostat kanserine yakalanmayacak kimi kişilerin, bu testlerin sonucunda daha ileri tetkikler geçirmelerine ve hatta zarar verme potansiyeli olan radyoterapi yada ameliyat gibi tedaviler görmelerine yol açabiliyor.

Ancak, New York'taki Memorial Sloan Kettering Medical Center'dan Profesör Hans Lilja'nın başında olduğu yeni alternatif araştırmada ölümcül prostat kanserine yakalanma riski taşıyan her 10 hastadan 9'unun tespit edildiği, tedavi gerektirmeyen düzeydeki tümörlerin ise ayırt edilebildiği belirtiliyor.

Prostat kanseri, İngiltere'de erkekler arasında en yaygın görülen kanser türü. Ülkede her yıl 35 bin civarında yeni vakaya rastlanıyor.

Kaynak : BBC Turkce

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Kan Tahliliyle Prostat Kanserinden Ölme Riski Tespit Edilecek

Yazının devamı için tıklayın...

Smear Testi Nedir ? Smear Taraması Nasıl Yapılır ?

KanseriTedaviEt.com | Cuma, Eylül 17, 2010 | 0 yorum »

Rahim Ağzı KanseriKansere yol açan durumları ve rahim ağzı enfeksiyonlarını erkenden teşhis edebilirsiniz. Pap-smear, rahim ağzından alınan hücre örneklerinde kansere yol açabilecek değişiklikleri tespit eden bir tarama testidir.

Niçin yapılmalıdır?

Rahim ağzı hücrelerinde;

• Değişik ve anormallikleri ( kansere yol açabilen) tespit etmek

• Rahim ağzında enfeksiyon ve inflamsyonu tespit etmek

Rahim ağzı kanseri yavaş oluşan bir kanser olup, kanser olmadan uzun zaman önce smear testi ile bu anormallikler tespit edilebilir.

Smear yapılması bir risk taşır mı?

Hiçbir risk taşımaz.

İşlem öncesi dikkat edeceğiniz konular:

Smear testiAdet döneminde smear aldırmayınız.

İşlemden 72 saat öncesinden itibaren vajinaya duş, jel veya krem kullanmayınız.

Son 24 saatta cinsel ilşkide bulunmayınız.

İşlem sırasında doktorunuza bunları iletiniz.

1- Adetliyseniz

2- Gebeyseniz

3- Önceki smearda problem varsa

4- Daha önce önce HPV veya cinsel yollabulaşan enfeksiyon geçirmişseniz

5- Cinsel aktif ve çok partnerliyseniz

6- Cerrahi, radyoterapi veya kemoterapi alıyorsanız

7- Horman ilacı doğum kontrol hapı alıyorsanız


Pap testi rutin pelvik muayene sırasında yapılır ve aneztezi gerektirmez.

İşlem nasıl yapılır?

Muayene masasında jinekolojik pozisyonda yattıktan sonra, spekülüm isimli muayene aleti nazikçe vajene yerleştirilerek, özel bir fırça yardımı ile rahim ağzında örnek alınır.

Fırça üzerindeki hücreler incelenmek için ya bir cam üzerine veya sıvı dolu bir şişeye aktarılır.

İşlem ne kadar sürer?

Pelvik muayene 5 dk civarında, PAP testi 2 dk civarında sürer.

Acı verir mi?

Ağrısızdır, bazen hastalar hafif bir rahatsızlık hissedebilirler.

Sonuçlar nasıl değerlendirilir?

Pap testi sonucu 2-3 gün içinde çıkar. Sonuç sizinle tartışılarak size anlatılır.

Eğer hücreler normalse, gelecek muayenede tekrar smear alınır.

Enfeksiyon varsa tedavi önerilir.

Eğer hücresel anomali tespitedilirse, kolpaskopi( fiberoptik ışık kaynağı içeren bir cihazdır vajina ve rahim ağzını mikroskop gibi büyüterek dokuların daha yakından görülmesini sağlar) veya biyopsi önerilebilir.

Kaynak : Habertürk

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Smear Testi Nedir ? Smear Taraması Nasıl Yapılır ?

Yazının devamı için tıklayın...

LösemiABD'de yaşayan Prof. Fatih Uçkun, çapı 1 santimden 1 milyon kere daha küçük ufak torbacıklar içine yüklenmiş ilacı, sadece kanserli hücrelere yollayarak, lösemi tedavisinde hayati bir adıma imza attı

Amerika'da yaşayan Türk Profesör Fatih Uçkun, lösemiye karşı geliştirdiği 'akıllı bomba' yöntemi ile tıp dünyasının gündemine oturdu. Amerikan Sağlık Bakanlığı, bu araştırmanın ilaca dönüştürülmesi için 2.5 milyon dolarlık bütçe ayırdı. İlacın diğer çocuk kanserleri için de kullanılması hedefleniyor. Çocuklarda sık görülen kan kanserine karşı, nanoteknoloji ile tedavi konusunda çalışan Prof. Uçkun başkanlığındaki ekip, ilacın sağlıklı dokulara zarar vermeden kanserli bölgenin en derinine iletilmesini sağladı. Bunun için, çapı 1 santimden 1 milyon kere daha küçük ufak torbacıklar içine yüklenmiş ilaç, bir füze gibi yalnızca kanserli hücreye gönderildi. Böylece başka hiçbir yere zarar vermeden kanserli hücreler "bombalandı."

KANSERİN DİRENCİNİ KIRIYOR
Kanser tedavisinde kemoterapiye ve radyoterapiye direnci kıran bu yöntem, dünyaca ünlü tıp dergisi British Journal of Hematology'de yayımlandı. Amerikan Sağlık Bakanlığı Ulusal Kanser Enstitüsü ilacın geliştirilmesi için 2.5 milyon dolar bağışladı. Bu destek, yeni tedavi yöntemlerinin daha da geliştirilmesini amaçlıyor. Araştırmacılar da, yöntemin kısa sürede sonuç vermesi konusunda bir hayli iyimser konuşuyor. Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde öğretim üyeliği de yapan ünlü Türk Profesör Fatih Uçkun'un araştırmalarına tıp dünyası büyük umut olarak bakıyor. Uçkun'un başkanlığını yürüttüğü Sabah Araştırma Enstitüsü, Amerika'daki en büyük çocuk sağlığı araştırması kurumu. Bu merkezde 100 araştırmacı, 186 laboratuvarda çalışma yapıyor. Prof. Dr. Uçkun, bu enstitüyü zorlu bir hastayı sağlığına kavuşturduktan sonra, gelen yardımla kurdu.

HAYATI BİR BAĞIŞLA DEĞİŞTİ
LösemiProf. Dr. Uçkun, bir doktor arkadaşı tarafından gönderilen umutsuz hastayı tedavi etti. Sağlık sigortası bulunmadığı için özel izinle tedaviye aldığı bu hastanın, aslında 1.7 milyar dolar serveti bulunan ünlü işadamı Wayne Hughes'un oğlu olduğu ortaya çıktı. Hughes, bir hafta ömür biçilen oğlu kurtulunca, Uçkun'a 200 milyon dolar bağışladı. Prof. Dr. Fatih Uçkun da bu para ile enstitünün temellerini attı.

TEDAVİYE OLAN DİRENÇ KIRILACAK
Prof. Dr. Fatih Uçkun tıp dünyasında büyük yankı uyandıran yöntem için, "Amacımız, hedefe yönelik ilaçlarla kanserin tedaviye direnç mekanizmasını felce uğratmak. Çalışmanın uzun dönemde tüm çocukluk dönemi kanserleri için uygulanması hedefleniyor" dedi. Los Angelas Çocuk Hastanesi'ndeki Araştırma Enstitüsü'nde de bu ilaçlar üzerine araştırma yapılacak.

Kaynak : Sabah

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Prof. Fatih Uçkun`un Hedefli İlacı Lösemiye Çare Olabilir

Yazının devamı için tıklayın...

Akciğer KanseriABD'de yapılan bir araştırmaya göre, obezite tedavisinde kullanılan bazı ilaçların etken maddesinin, sigara içmiş kişilerde akciğer kanserine yakalanma riskini azaltabileceği ortaya çıktı.

ABD'nin Philadelphia kentindeki Ulusal Kanser Enstitüsü'nden Philip Dennis ve ekibinin yaptığı araştırma, obezite tedavisinde kullanılan bazı ilaçların etken maddesi olan metforminin, tütündeki kanser yapıcı madde NNK'ya maruz kalan farelerde akciğer tümörlerinin sayısını azalttığını gösterdi.

ObeziteMetforminin ağızdan verildiği farelerde tümörler yüzde 40-50, iğne ile verilenlerde yüzde 72 azaldı. Bilim insanları, bu sonuçların ışığında, akciğer kanserine yakalanma riski yüksek olan sigara içenlerde metforminin koruyucu ilaç tedavisindeki etkisini incelemek üzere klinik araştırmalar yapmayı planlıyor.

Daha önce yapılan araştırmalarda metforminin, kinaz protein denilen bir enzimi etkin hale getirdiği görülmüştü. Bu enzimin, akciğer tümörlerinde hücrelerin artışı ve yaşamasını düzenleyen mTOR proteinini engellediği biliniyor.

Araştırmanın ayrıntıları "Cancer Prevention Research" dergisinin bu ayki sayısında yer alıyor.

Kaynak : Hürriyet

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Obezite İlacındaki Metformin Akciğer Kanseri Riskini Azaltabilir

Yazının devamı için tıklayın...